Morgan Stanley: Sebezhető marad a forint, nem lesz kamatcsökkentés

Vágólapra másolva!
Londoni elemzők szerint Magyarország problémái nem újak, de a politikusok nyilatkozatai összezavarták a befektetőket, a kialakult bizonytalan helyzetben pedig a magyar jegybank nem fog kamatot csökkenteni és drágább lesz az ország finanszírozása.
Vágólapra másolva!

"A kommunikációs baklövések sorozata hihetetlenül összezavarta a befektetőket", és bizonyos mértékig újrateremtette azt a pánikot, amely 2008 végére, 2009 elejére volt jellemző - értékelte a fideszes politikusok komoly piaci visszhangotkiváltónyilatkozatait a Morgan Stanley befektetési bank londoni részlege hétfői elemzésében.

A szakértők szeirnt a Fidesz hangnemének változásával valószínűleg visszanyerhető az elszenvedett veszteségek egy része, ám a forint most már sebezhető marad, és az MNB-nek "nem lesz mersze" újabb kamatcsökkentést végrehajtani, amíg ilyen nagy a bizonytalanság - derül ki a Morgan Stanley kommentárjából.

A UBS bankcsoport gárdája pedig úgy véli, a piac a történtek után magasabb kockázati prémiumokat fog követelni a magyarországi befektetésekre, és "nagyon érzékeny marad bármilyen további kommunikációs hibára". Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a piac az eddiginél mnagyobb kamatszin mellett lesz hajlandó finanszírozni a magyar állam működését. A Royal Bank of Scotland elemzése pedig azt írja, néhány "megfontolatlan" megjegyzéssel sikerült még a világpiac egy részét is dugóhúzóba sodorni, a hétvégén már valamelyest a rend helyreállásának jelei mutatkoztak.