Egy megszellőztetett adóterv küldhette mélybe az OTP-t

Vágólapra másolva!
Péntekhez hasonlóan hétfőn is fel kellett függeszteni az OTP-részvény kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén, miután a devizapiaccal ellentétben a tőzsde az elmúlt napok esése után további zuhanásba kezdett. Az elemzők szerint jórészt a banki különadó bevezetéséről szóló hírek miatt teljesített rosszul a bankpapír. Az ingadozás feltehetően addig tart, míg elő nem áll a kormány az akciótervével.
Vágólapra másolva!

Hétfőn a tőzsde nyitásakor több mint 10 százalékot esett, 4300 pont közelében is járt az OTP részvérányárfolyama, ezért fel kellett függeszteni a papír kereskedését. Később korrigált a piac, kevéssel 11 óra előtt 5 százalék körüli mínuszban kereskedtek a legnagyobb magyar kereskedelmi bank részvényeivel. (Az OTP árfolyama már pénteken is méreteset esett, erről itt olvashat részletesen.)

Az [origo] által megkérdezett részvénypiaci elemzők szerint valószínűleg több tényező áll az OTP Bank hétfői tőzsdei mélyrepülésének hátterében, de ezek közül a Magyar Hírlap által megszellőztetett banki különadó a legfontosabb. A különadó, ha a sajtóértesüléseknek megfelelően valóban harminc százalék körüli mértékűre lövik be, nagyon komoly terhet jelent majd a pénzintézeteknek, sokkal komolyabbat, mint a Gyurcsány-kormány négyszázalékos különadója.

"Minden összejött az utóbbi napokban, de az valószínű, hogy kisebb részben a makropályával kapcsolatos aggodalmak, nagyobb részben a banki különadó csapta ki a biztosítékot a befektetőknél" - mondta lapunknak a hétfő reggeli zuhanásról Kuti Ákos, a Cashline Értékpapír Zrt. részvénypiaci elemzője, aki szerint jellemző, hogy ha bármi probléma van az országgal, akkor az mindig a tőzsde legjobban forgó termékén látszik meg leginkább.

Lenne miből adózni

"Nem feltétlenül megalapozatlan egy ilyen teher bevezetése, mert az utóbbi években a megemelt hitelkamatokon elég nagy profitra tettek szert a bankok. Csak ezt be lehetett volna jelenteni korábban, sokkal nyugodtabb körülmények között is. Most a nemzetközi hangulat is rendkívül nyomott, és Magyarországgal kapcsolatban is nagy a bizonytalanság" - mondta Kuti Ákos.

A szakember kérdésünkre úgy vélte, ilyen környezetben igazából nincsenek támaszszintek az árfolyamban: ha nem lesz meggyőző a kormány kedden bejelentendő akcióterve, jöhet újabb esést hozó eladási hullám - igaz, ezt akár tompíthatja a külföldi hangulat esetleges javulása.

Három tényező

Három tényező rengette meg hétfő reggel az OTP Bank részvényeit - kommentálta a banki papír zuhanását az [origo]-nak Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője. A legfontosabb az a hír volt, mely szerint az új kormány banki különadó bevezetését tervezi. Ezt ugyan hivatalosan senki sem erősítette meg, tehát egyelőre spekulációnak minősül, de a piac azonnal beárazta. A piac logikája már csak ilyen - magyarázta az elemző.

A zuhanás másik oka Herczenik szerint, hogy a nemzetközi piacok hangulata továbbra is negatív, az amerikai tőzsdeindexek pénteki zuhanását az ázsiai börzék hétfőn követték. Harmadik elemként említhető, hogy a kormány gazdaságpolitikájának kommunikációja továbbra sem koherens, Varga Mihály hiába nyugtatta azzal a piacokat, hogy Magyarország gazdasága, adósságkezelése konszolidált, az egyre-másra kiszivárgó hírek a bizonytalanságot növelik.

Márpedig a bizonytalanság az, amit a legkevésbé tolerál a piac. Ezért valószínűsítheti, hogy a részvénypiac hektikus ingadozása keddig is eltarthat, egészen addig, amíg Orbán Viktor nem ismerteti a kormány akciótervét - mondta Herczenik Ákos.