Populizmusról írnak a nyugati gazdasági lapok Orbán beszéde után

Vágólapra másolva!
Feltűnik a populista jelző a Wall Street Journal és a Financial Times keddi Orbán-beszédet ismertető és elemző cikkében is.
Vágólapra másolva!

"Magyarország új, populista vezetője bejelentette, hogy a kormány csökkenti a költségvetési kiadásokat és masszív adót vet ki a bankokra, hogy betapassza a költségvetési lyukat. Mindezt elsősorban az ideges nemzetközi piacoknak szánta, hogy megnyugtassa a befektetőket, az ország pénzügyi helyzete stabil." - írta szerda reggeli cikkében a Wall Street Journal.

A lap szerzője összefoglalja az Orbán által bejelentett intézkedéseket, és nemzetközi elemzőket idéz a csomaggal kapcsolatban. "Van benne néhány jó ötlet, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy ezek az intézkedések összhangban vannak a deficitcéljukkal." - véli Raffaella Tenconi, a Wood & Co. befektetési bank vezető közgazdásza. Tenconi szerint az államcsőd emlegetése magas rangú fideszes politikusok által a szándékos pánikkeltés kategóriája, és a hitelesség, amit az elmúlt évben összekapart magának az ország, most elilant.

A lap idézi a Danske Bankot is, amelynek az a véleménye Orbán csomagjáról, hogy legjobb esetben semleges hatással lesz a közkiadásokra, legrosszabb esetben viszont növelni fogja a hiányt.

A Financial Times (FT) feltörekvő piaci blogja szerint szintén nem egyértelmű, hogy elegendőek lesznek a bejelentett intézkedések a költségvetés konszolidálásához.

A cikkíró szerint a bankadó populista lépésnek tekinhető. "Orbán a populista bankadó ötletével állt elő, amely 200 milliárd forintot venne el egy olyan szektortól, amelyik jelenleg 13 milliárd forintot fizet, az ötletről még egyeztetések lesznek. Ezen felül formálisan betiltják a devizaalapú jelzáloghiteleket - egy lépés, amit könnyebb lehet bejelenteni, mint végrehajtani" - írja Stefan Wagstyl szerkesztő.