A pénzügyi szektor tervezett megregulázása húzta le részben az amerikai tőzsdeindexeket

Vágólapra másolva!
Mínuszban zártak csütrötökön a legfontosabb amerikai tőzsdeindexek. Gyengülésük oka lehet a pénzügyi szektor szabályozásának szigorítása és a Fed vontatott ütemű gazdasági növekedést kilátásba helyező előrejelzése.
Vágólapra másolva!

Negatív tartományban fejezték be a csütrötöki kereskedést a fontosabb amerikai tőzsdemutatók. A 30 vezető vállalat részvényét követő Dow Jones Industrial Average (DJIA) 1,41, a technológiai ágazat mutatója, a Nasdaq 1,63, és a félezer papír teljesítményét tükröző S&P 500 1,63 százalékos mínuszban zárt.

A visszafogott, óvatos befektetői magatartásra a Fed szerdai előrejelzése adott okot, amelyben vontatott ütemű gazdasági növekedést helyezett kilátásba, és kihangsúlyozta a zéró-közeli kamatlábak még huzamosabb ideig való fenntartásának szükségességét. A kockázatkerülést erősítette az is, hogy a piacok figyelme Európában is az euróövezet pénzügyi problémái által jelentett kockázatokra terelődött vissza a régió gazdasági növekedési kilátásairól.

Az árfolyamveszteségeket a pénzügyi és kiskereskedelmi részvények vezették. A nap folyamán nyilvánosságra hozott kedvező makrogazdasági adatok nem tudták elvenni a Fed előző napi növekedési előrejelzésének az élét. A tartós javak megrendelései májusban az elemzők által vártál lényegesen kisebb mértékben estek vissza, az első alkalommal benyújtott munkanélküli segélykérelmek pedig az elmúlt héten nem várt mértékben csökkentek, de ezek az adatok szinte teljes mértékben hatástalanok maradtak. A pénzügyi papírokat az általános hangulatromlás mellett a szabályozás szigorításának lehetősége is megterhelte.