Három százalékkal ugrott az OTP

Vágólapra másolva!
Elsősorban az OTP drágulása miatt több mint 1 százalékkal erősödött hétfőn a BUX.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde irányadó mutatója, a BUX 1,2 százalékos emelkedéssel, 22 200 ponton zárt hétfőn.

A vezető részvények közül a Mol árfolyama 1,3 százalékkal 19 760 forintra erősödött, az OTP-papírok ára 3 százalékkal 5180 forintra emelkedett, a Magyar Telekom pedig 0,8 százalékkal 670 forintra drágult. Kivétel volt a Richter, a gyógyszerpapír ugyanis 0,3 százalékos értékvesztés után 44 450 forinton zárt. A másik gyógyszerrészvény, az Egis is gyengült, 0,2 százalékkal 20 900 forintra.

Budapest ledolgozta a hátrányt

Káplár Norbert, a Raiffeisen Bank üzletkötője makroadat- és gyorsjelentés-mentes napról számolt be, azaz ilyen hírek nem mozgatták az árfolyamokat. A Richter nagyon alacsony forgalom mellett kezdetben emelkedett, majd visszafordult, végül mínuszban zárt. Az alacsony az idei napi 25 milliárd forintos átlagtól jóval elmarad 10,8 milliárdos forgalom azt mutatja, hogy a két gyógyszerpapír árfolyamát egyedi befektetői döntések mozgatták. A Mol és az OTP alacsony forgalom mellett a nemzetközi piacokkal együtt változott, de lényegében az árfolyamok sávon belül mozogtak. Nincs kitörés se felfelé, se lefelé - tette hozzá Káplár.

Fazekas Péter, a BudaCash is a külpiaci hangulattal magyarázta azt, hogy a budapesti piac ledolgozta a nemzetközi hitelminősítők lépései után bekövetkezett pénteki 330 pontos esést. Pillanatnyilag még nincs nagyon súlyos hatása a magyar kormány pengeváltásának a nemzetközi szervezetekkel, illetve a leminősítéssel való fenyegetéseknek, de ingatagabb nemzetközi hangulatban ennek következménye hatványozott lehet. Az elemző hozzátette: az első reakciókat a forint is ledolgozta, de ez vihar előtti állapotnak tűnik.