Maradt az amerikai alapkamat

Vágólapra másolva!
Megfelelően a várakozásoknak nem változtatott az amerikai alapkamaton a Fed.
Vágólapra másolva!

Nem változtatott az alapkamaton az amerikai Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC) kedden, az elemzői várakozásoknak megfelelően. A Fed alapkamata - napikamatcélja - 0,0-0,25 százalék maradt, ami így 2008. december 16-a óta nem változott.

Azóta, hogy a Fed 2008 decemberében nulla közeli szintre csökkentette az irányadó banki kamatot, a gazdaság élénkítés, a tőke árának további csökkentése érdekében értékpapír-vásárlási programot indított. Ennek keretein belül azóta több, mint 1,7 billió (ezer-milliárd) dollár értékben vett a Fed hosszú lejáratú állampapírt. Az intézkedésnek köszönhetően gyengült a dollár a rivális nagy valutákkal szemben, amiért a befektetők a magasabb hozamot ígérő japán és brazil valutákba fektették pénzüket.

A recesszió 2009. júniusában ért véget az Egyesült Államokban, de a kilábalás a válságból továbbra is lassúnak bizonyul. Az idei év második negyedévében csupán 1,6 százalékkal bővült éves összehasonlításban a világ legnagyobb gazdasága. Az újabb és újabb kedvezőtlen gazdasági adatok tovább csökkenthetik a kilátásokat az idei év második negyedévére is. A munkanélküliség változatlanul a nyugtalanító 9,6 százalékos szinten áll.

Korábban a Fed elnöke, Ben Bernanke úgy nyilatkozott, hogy a jegybank készen áll további gazdaságélénkítő intézkedések elfogadására, de azokat csak akkor hajtják végre, ha a kilátások jelentősen romlanának. Amerikai piaci elemzők úgy látják, hogy 2011 vége előtt nem várható a jegybanki kamat szintjének növekedése. A mostani bejelentések miatt ez az időpont még későbbre csúszhat. Míg eddig a kereskedők 61 százaléka gondolta úgy, hogy 2011 novemberében kamatot emel a Fed, addig most csupán 54 százaléka számít erre.