Világelső naperőmű az USA-ban, saját cégét ostorozza a Fiat-vezér

Vágólapra másolva!
A várnál nagyobb harmadik negyedéves nyereséget közölt a legnagyobb svájci bank; megépülhet a világ legnagyobb naperőműve az Egyesült Államokban; a Fiat vezére szerint jobb lenne cégének Olaszországon kívül - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Hatalmas felháborodást keltett szakszervezeti és politikusi körökben a Fiat-vezér megjegyzése arról, hogy a "Fiatnak jobb lenne Olaszországon kívül" - tudósít a BBC News Online. Sergio Marchionne az ország nem megfelelő munkahatékonyságáról és az ipari versenyképtelenségről beszélt. Idézett egy felmérést, mely szerint 139 ország közül Olaszország a 118. a munkahatékonyságot tekintve.

Azt mondta, hogy a Fiat várhatóan annak ellenére tudja növelni nyereségét idén, hogy folytatódik a veszteségtermelés az olasz üzemekben. Marchionne szerint egyetlen cent profit sem jön Olaszországból.

A vártnál jobban teljesített a legnagyobb svájci bank

Az UBS, Svájc legnagyobb bankja a várnál nagyobb nyereséget közölt a legutóbbi negyedévéről - írja a Bloomberg. A bank nettó bevétele 1,66 milliárd frank (1,71 milliárd dollár) volt a harmadik negyedévben az előző éves 564 millió svájci frankos veszteség után. A Bloomberg elemzői 1,16 milliárd frankos nyereségre számítottak.

A legrosszabbon túl van az UBS - mondta Dirk Hoffmann-Becking, a Sanford londoni elemzője. A legnagyobb hasznot az hozhatta, hogy visszatértek a tőkepiacra az ügyfelek.

2 millió házat láthat el energiával a legnagyobb naperőmű

Az Obama-adminisztráció is rábólintott, így megépülhet világ legnagyobb naphővel működő erőműve a dél-kaliforniai sivatagban - írja a Wall Street Journal. A 6 milliárd dolláros fejlesztést a Solar Trust of America hajtja végre, a vegyes vállalatnak a német Solar Millennium is tagja. A beruházás állami segítséggel és bankgaranciával valósul meg.

Kormányzati tisztviselők bejelentése szerint a projekt több mint ezer munkahelyet hoz létre az építés során, és közel 300 állandó munkahelyet teremt a működtetés során. Az erőmű 2800 megawatt energiát termel majd, ami elegendő 2 millió ház energiaellátásához.