Szlovákiában újból kötelező lesz a nyugdíjpénztári tagság

Vágólapra másolva!
Szlovákiában újra kötelezővé teszik a pályakezdőknél a magán-nyugdíjpénztári tagságot. A harmadik pillér a kormány eredeti elképzeléseivel szemben várhatóan nem lesz járulékköteles, de az adókedvezmény megszűnik.
Vágólapra másolva!

Magyarországhoz haosnlóan Szlovákia is hozzányúl a nyugdíjpillérekhez - írja a Napi Gazdaság a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilapra hivatkozva.

Jozef Mihál munka-, szociális és családügyi miniszter szerint 2011 tavaszától újból kötelezővé tennék a pályakezdőknek a belépést a második nyugdíjpillérbe. Emellett a szlovák kormány eltörölné azt a szabályt is, hogy a nyugdíjalapoknak a saját kasszájukból kell állniuk a hiányt, ha az adott félévben veszteséget szenvedtek el. Ez a szabály ugyanis azt eredményezte, hogy a szlovákiai nyugdíjpénztárak szélsőségesen konzervatív befektetési politikát kezdtek alkalmazni, így minimális hozamot produkáltak.

Az önkéntes pénztáraknál tervezett eredeti elképzelésekhez képest a szlovák kormány kevésbé lesz szigorú: a harmadik pillér várhatóan nem lesz járulékköteles. A kabinet a költségvetési hiány lefaragása érdekében akarta járulékkötelessé tenni a harmadik nyugdíjpéillért, de a tiltakozások miatt most úgy tűnik, nem erre nem kerül sor. A harmadik pillérben eddig meglévő adókedvezmény azonban megszűnik.

Szlovákiában az előző, Robert Fico vezette kormány az utóbbi négy évben kétszer is lehetővé tették a magán-nyugdíjpénztári tagoknak, hogy lépjenek vissza az állami rendszerbe, de a biztosítottaknak csak alig több mint tizede hagyta el a kasszákat. Pedig Fico kormánya mindent megtett a sikerért: a már Magyarországon is ismert magánnyugdíj-ellenes érveken túl egy kompromittálónak szánt videófelvételt is bevetettek a második pillér ellen.