Újabb vitát gerjeszthet Kína kereskedelmi többlete, jelentős béremelést ad a Google

Vágólapra másolva!
Kína a vártnál nagyobb kereskedelmi többletet jelentett októberről; tíz százalékos fizetésemelést ad összes munkavállalójának a Google; a Világbank elnöke szerint félreértették szavait az aranystandard rendszerről - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Kína a vártnál nagyobb, 27,1 milliárd dolláros kereskedelmi többletet jelentett októberről, egy nappal azelőtt, hogy a G20-ak vezetői - köztük Barack Obama amerikai elnök és Hu Juntao kínai elnök - találkoznak Szöülban. Céljuk az, hogy megoldást találjanak a gazdaság globális egyensúlytalanságaira - írja a Bloomberg.

Az export 22,9 százalékkal, míg az import 25,3 százalékkal nőtt októberben az egy évvel korábbi szinthez képest. Kína kereskedelmi többlete és a jüan fékezése növeli a feszültséget az USA-val.

A kritikák szerint a jüan mintegy 40 százalékkal alulértékelt a dollárhoz képest, ami olcsóbbá teszi az exportot, írja a BBC News Online. Egyes amerikai vélemények szerint tarifákat kellene bevezetni a kínai import termékekre, ha Peking nem lép.

Fizetésemeléssel tartaná meg dolgozói a Google

Hogy megakadályozza munkatársai elvándorlását a versenytársakhoz, a Google mintegy 10 százalékkal emeli meg valamennyi, mintegy 23 ezer dolgozójának bérét januártól - írj a Wall Street Journal a céghez közel álló forrásokra hivatkozva. Az emelésben a vezetők mellett az összes munkatárs részesül.

A fizetésemeléssel azt kívánják elérni, hogy a tehetséges és jól képzett munkatársak ne menjenek el az olyan versenytársakhoz, mint a Facebook. Utóbbi cég alkalmazottainak mintegy 10 százaléka korábbi Google dolgozó, de számos más cég is agresszíven csábított el munkaerőt az internet óriástól.

A Világbank elnöke szerint félreértették

Az aranyra úgy tekintenek napjainkban, mint egy alternatív monetáris eszközre - mondta Robert Zoellick, a Világbank elnöke, aki szerint a kritikusok félreértették szavait arról, hogy vissza kellene térni az arany standard rendszerre. Zoellick a Financial Times konferenciáján elmondta, hogy az arany árának szárnyalása a nemzetközi nyugtalanságot tükrözi, amit a G20 országoknak komolyan kell venni.

Zoellick szerint az arany egyre szélesebb körű alkalmazása monetáris eszközként egy "elefánt a szobában", amit figyelmen kívül kell hagyni a politikai döntéshozóknak abban a vitákban, hogy hogyan kell helyrehozni ellensúlyozni a globális kereskedelmi és a fiskális egyensúlyhiányt.

A Világbank elnöke szerint félreértették javaslatát. Az általa javasolt új monetáris rendszerben a dollár, az euró, a japán jen, az angol font és a kínai jüan venne részt, valamint viszonyítási alapként alkalmazná az aranyt az inflációval, a deflációval és a jövőbeni valutaárfolyamokkal kapcsolatos piaci várakozások nemzetközi referenciapontjaként.