MNB-alelnök: Fegyelmezett kormány kell az euróbevezetéshez

Vágólapra másolva!
A névleges feltételek teljesítése mellett hosszú távú, fegyelmezett költségvetési politika is szükséges az euró mielőbbi magyarországi bevezetéséhez - mondta Király Júlia, a jegybank alelnöke. Az MNB a jövőben elsősorban az árstabilitásra figyel.
Vágólapra másolva!

Hosszú távú fegyelmezett fiskális politikára van szükség Magyarországon az euróövezethez való csatlakozáshoz - mondta Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke hétfőn egy bécsi pénzügyi konferencián.

"Nincs értelme" nagyon sokáig az euróövezeten kívül maradni, de a csatlakozáshoz nem elegendő a névleges feltételeket teljesíteni, vannak más előfeltételek is. Mindenekelőtt fegyelmezett kormányra van szükség - jelentette ki az alelnök.

A második legfontosabb előfeltételt a rögzített inflációs várakozások jelentik az MNB alelnöke szerint. "Amióta Magyarországon bevezettük az inflációs célkitűzéseket, a közel tíz év alatt egyszer sem tartottuk a célt" - tette hozzá.

Király Júlia egy kérdésre válaszolva azt mondta, a válság után a Magyar Nemzeti Bank első számú prioritása a monetáris politika szempontjából az árstabilitás.