MNB: Sok bajba jutott hiteles türelmi ideje lejár a következő félévben

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank felmérése szerint az úgynevezett átstrukturált jelzáloghitelek felénél fél éven belül  jár le a türelmi időszak, ezt követően az érintett háztartásoknak magasabb törlesztőrészletet kell fizetniük.
Vágólapra másolva!

A lakáscélú hiteleknél a bankok harmada, a fogyasztási hiteleknél pedig 9 százaléka szigorított a hitelezési feltételeken 2010 harmadik negyedévében. A fogyasztási hiteleken belül elsősorban a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél szigorított a bankok több mint 40 százaléka - derül ki a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön publikált hitelezési felméréséből, amely szerint a bankok a következő félévben már nem terveznek további szigorítást a jelzáloghitelezésben.

A vizsgált időszakban a háztartási jelzáloghiteleknél 6 százalékról 7 százalékra emelkedett az adósok fizetési nehézségei miatt átütemezett, úgynevezett átstrukturált hitelek aránya. Az átstrukturálás után 30 napon túli késedelembe esők aránya is emelkedett, 25 százalékról 27,5 százalékra. Emellett az akut - 90 napon túli - fizetési problémával rendelkező átstrukturált jelzáloghitelek aránya is 12-ről 17 százalékra nőtt. Az emelkedés elsősorban azzal magyarázható, hogy a hitelek 14-16 százalékánál lejárt a csökkentett törlesztési teherrel járó türelmi időszak (grace period) lejárásával, ami után újra az eredeti törlesztőterhet kell fizetni.

A bankok válaszai alapján a türelmi időszak csak a negyedik negyedévben az átütemezett hitelek 18-20 százalékánál fog lejárni, míg fél éven belül a most meglévő átstrukturált állomány felénél ér véget. A jegybak szerint az átütemezések sikere elsősorban a recesszióból való kilábalás mértékétől és ütemétől függ. ha a kilábalás hosszasan elnyúlik, akkor az ügyfelek fizetési képessége is csak lassan javul, így az ügyfeleknek ismételten problémái jelentkezhetnek a türelmi időszak utáni eredeti (megnövekedett) törlesztőrészletek fizetésével.