Horvátországban már átment a költségvetés

Vágólapra másolva!
Horvátországban kedden elfogadta a parlament a költségvetést, amelyet 1,5 százalékos növekedéssel és 4,3 százalékos hiánnyal terveztek.
Vágólapra másolva!

A horvát parlament kedden elfogadta a jövő évi költségvetési tervet, amely 1,5 százalékos gazdasági növekedést és 4,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt irányoz elő.

A költségvetést 83 igen és 6 nem szavazattal fogadta el a parlament, de az ellenzéki képviselők többsége bojkottálta a szavazást, "károsnak" és "felelőtlennek" értékelve a kormány tervét. Úgy vélték, hogy a 2011. évi költségvetés tovább mélyíti a gazdasági válságot.

A horvát központi bank várakozása szerint az idei hazai össztermék (GDP) 1,9 százalékkal csökken a tavalyi 5,8 százalékos hanyatlás után.

Helyi elemzők szerint reális a jövő évre tervezett 1,5 százalékos gazdaságnövekedés. Rámutattak ugyanakkor arra, hogy a kormány nem irányoz elő radikális reformokat, jelentős kiadáscsökkentéseket, vélhetően a jövő évi választásokra tekintettel.

Magyarországon december 23-án szavaznak a képviselők menetrend szerint a költségvetés elfogadásáról, igaz, a választási év miatt későbbre tolódott a folyamat. A magyar költségvetést a Nemzetgazdasági Minisztérium 3 százalékos növekedés mellett 2,94 százalékos hiánnyal tervezte. (A költségvetésről szóló híreket itt olvashatja.)