A Fitch az év végéig dönt Magyarország osztályzatáról

Vágólapra másolva!
A Fitch Ratings az idei év végéig leminősítheti Magyarországot, mert úgy ítéli meg, hogy a kormány nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos terve negatív hatással lehet a költségvetés fenntarthatóságára.
Vágólapra másolva!

A Fitch az idei év végéig hoz döntést Magyarország osztályzatáról- közölte a Bloombergnek adott telefonnyilatkozatában David Heslam, a hitelminősítő egyik igazgatója. A Fitch Ratings az idei év végéig akár le is minősítheti Magyarországot, mert úgy ítéli meg, hogy a kormány nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos terve negatív hatással lehet a költségvetés fenntarthatóságára - írta az MTI.

A kormány szerdán fogadta el azt a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló törvénycsomagot, amelynek alapján azok a magánpénztári tagok, akik nem lépnek át az állami rendszerbe, azok nem kapnak állami nyugdíjat. Az átlépésre 2011. január 31-ig van lehetőség. Ez a szerdai törvénycsomag tette teljessé a nyugdíjrendszer októberben megkezdett átalakítását, amely gyakorlatilag felszámolja a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszert.

Az országgyűlés október végén fogadta el a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló törvényeket. A jogszabályok értelmében a munkavállalók magán-nyugdíjpénztári tagdíját 14 hónapig, 2011 végéig elvonják és az állami nyugdíjkasszába irányítják át. Az Orbán Viktor miniszterelnök által a kormány második gazdasági akciótervének részeként bejelentett lépés havonta 30 milliárd forinttal enyhíti a költségvetés terheit.

Az intézkedéshez szorosan kapcsolódik a Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott által benyújtott törvény, amely a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szól. Ez egyfelől eltörli a pályakezdők kötelező pénztári tagságát, másrészt lehetővé teszi a tagoknak, hogy kérjék: számlájuk vezetését a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer vegye át. A törvényt a Jobbik támogatásával a házszabálytól eltérve, egyetlen nap alatt fogadták el a képviselők.



Magyarország szuverén adósságát a három legnagyobb hitelminősítő - a Standard & Poor's, a Moody's Investors Service, a Fitch Ratings - egyaránt a közepes befektetői sávban, de három különböző szinten tartja nyilván. Az S&P "BBB mínusz" osztályzatánál a Fitch egy fokozattal magasabb, "BBB", a Moody's még eggyel jobb, "Baa1" (a másik két cég metodikájában "BBB plusz"-nak megfelelő) besorolással listázza a magyar államadósságot. A Bloomberg október végén azt írta, a Moody's novemberben hozza meg döntését a magyar államadósság besorolásáról

Negatív kilátások

Az S&P július végén jelentette be Londonban, hogy az addigi stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta a magyar adósbesorolás kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy "a kormány egyes intézkedései kedvezőtlenek lehetnek a magyar gazdaság középtávú makrokilátásaira". E lépések között első helyre sorolta a pénzintézetekre kirótt adót, melynek mértéke a hitelminősítő szerint középtávon ronthatja a bankrendszer tőkefelhajtó, ezáltal hitelezési képességét.

Ugyanaznap a Moody's is közölte, hogy leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Magyarország adósbesorolását. A Moody's arra a véleményére hivatkozott, hogy az IMF és az EU küldöttségeivel folytatott tárgyalások megállapodás nélküli félbeszakadása miatt megnövekedtek a magyar költségvetési és gazdasági kilátásokat övező bizonytalanságok.

A Moody's addig is negatív kilátást tartott érvényben a magyar államadósi besorolásra, a július végén bejelentett felülvizsgálat azonban a negatív kilátásánál erőteljesebb jelzés arra, hogy a cég belátható időn belül ronthatja a magyar adósosztályzatot. A londoni elemzői közösség ennek alapján mindenekelőtt a Moody's magyar adósosztályzatának visszaminősítését valószínűsíti.