Több adót fizetnének az amerikai gazdagok

Vágólapra másolva!
Petícióval fordul több mint négyszáz cégtulajdonos és szakértő az amerikai elnökhöz azért, hogy hagyják lejárni az év végén a gazdagoknak adott adókedvezményeket. A tervet támogatja Warren Buffett, a második leggazdagabb amerikai is.
Vágólapra másolva!

Saját megfogalmazásuk szerint a "Hálaadás szellemében" több mint négyszáz amerikai vállalkozás tulajdonosa és szakember írta alá a Boston Group által körözetett petíciót, mely a kongresszust és Barack Obama elnököt szólítja arra, hogy hagyják lejárni az idei év végén a magas jövedelműeknek nyújtott adókedvezményeket - írja a Philadelphia Inquirer.

Az adókedvezmények, melyeket még George Bush elnöksége alatt fogadtak el, elvileg lejárnak az év végén, de vannak törekvések arra, hogy azokat kibővítsék. A petíció aláírói szerint nem szabad tágítani a kedvezményeket azoknál, akiknek az adóköteles jövedelme több mint 200 000 dollár.

A kormány becslésére hivatkozva azt írják, hogyha visszatérnének a magasabb rátákhoz a felső harminc százaléknál, akkor az 700 milliárd dollár bevételt jelentene 10 év alatt, melyet az oktatásba, az egészségügybe, a megújuló energiába, munkahelyteremtésbe, valamint a közlekedésbe lehetne fektetni.

Az ötletet számos meglepő helyről is támogatják. "Az embernek a 'felső végen' - mint nekem - sokkal több adót kell fizetnie" - mondta a második leggazdagabb amerikai, Warren Buffett az ABC-nek. "Az az elképzelés, hogy a pénz leszivárog a gazdagoktól a munkavállalókhoz, nem működött az elmúlt tíz évben, de remélem, hogy az amerikai embereknél most sikere lesz" - mondta Buffett.

Joe Magid, a Gryphon Systems tulajdonosa, a petíció aláírója szerint megkárosítja a gazdaságot - mind rövid, mind hosszú távon - ha folytatják az adócsökkentést a magas jövedelműeknél, különösen a "meg nem keresett" befektetési jövedelmeknél.

"A fedezeti alapok kezelői mindössze 15 százalékot fizetnek - sérelmezi Joe Magid -, amíg a közepes hatszámjegyű jövedelmek után több mint kétszerannyit fizetnek". "Ez egyfajta őrület" - tette hozzá.

Steve Weinberg - aki a második generáció óta tulajdonosa a National Foundry Productnak - azt mondta, hogy azért írta alá a petíciót, mert "be kell fektetni a jövőbe". Példaként Indiát említette, ahol jó döntéseket hoznak, mert a nemzeti infrastruktúrába fektetnek be.