Lengyelország nem követi a magyar példát nyugdíjügyben

Vágólapra másolva!
A lengyel kormányfő vezető gazdasági tanácsadója szerint a "magyar példa azt mutatja, hogy az egyszeri megoldások nem működnek", ezért a nyugdíjrendszer problémáit inkább új típusú államkötvény kibocsátásával próbálják kezelni.
Vágólapra másolva!

Varsó tartózkodik a radikális változtatásoktól, ezért Lengyelország nem követi Magyarország példáját a nyugdíjrendszer területén - jelentette ki hétfőn a lengyel kormányfő vezető gazdasági tanácsadója.

Michal Boni szerint "a magyar példa azt mutatja, hogy a rövid távú, egyszeri megoldások nem működnek". A miniszterelnöki főtanácsadó leszögezte: "Eltökéltek vagyunk abban, hogy nem követjük Magyarországot. Más megoldást keresünk." A reform részleteiről december végén döntenek - tette hozzá.

Michal Boni korábbi nyilatkozatai szerint a varsói vezetés fontolgatta ugyan, hogy 2-3 évre felfüggesztik a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket, de végül arra jutottak, hogy inkább egy új típusú államkötvény kibocsátásával próbálják kezelni a befizetések miatt keletkező államháztartási feszültséget.

Lengyelország és Magyarország korábban még egy úton járt, a két ország kezdeményezésére augusztusban összesen kilenc uniós tagállam kérte közösen az Európai Bizottságtól a magán-nyugdíjpénztári tagi befizetésekkel összefüggő költségvetési szabályok módosítását. A kezdeményezés célja az volt, hogy a befizetések miatt az államháztartásra nehezedő terheket ne kelljen figyelembe venni a költségvetési egyenleg meghatározásában.