Martonyi a BBC-ben: Alapvető hiba a Moody's-leminősítés

Vágólapra másolva!
Martonyi János szerint hatalmas hiba volt a Moody's leminősítése, melyet a hitelminősítőnek újra kell gondolnia. A BBC-nek adott interjújában a külügyminiszter beszélt arról is, hogy Magyarország "rendkívül hálás" az IMF-nek és az EU-nak a 2008 októberében nyújtott pénzügyi segítségért, azóta azonban már könnyedén tudja finanszírozni magát a piacokról.
Vágólapra másolva!

Alapvető hiba volt a Moody's Investors Service hitelminősítő részéről Magyarország adósosztályzatának visszaminősítése - mondta a BBC-nek adott interjújában Martonyi János, hozzátéve, hogy teljesen indokolatlan a Moody's lépése. "Abszolút meggyőződésem, hogy (a leminősítés) hatalmas hiba volt, és (a hitelminősítőnek) újra kell gondolnia" ezt az intézkedést - mondta.

A Moody's a hét elején egyszerre két fokozattal, a befektetésre ajánlott kategória alsó határára minősítette vissza Magyarország deviza- és forintadósi besorolásait, az ország költségvetési helyzetének hosszú távú fenntarthatóságával kapcsolatos növekvő aggodalmakra hivatkozva.

Martonyi János azonban a csütörtök hajnalban sugárzott, HardTalk című műsorban kijelentette, ha Magyarország az idén, jövőre és 2012-ben is teljesíteni tudja az államháztartási hiánycélokat, "miért kellene azt gondolni, hogy 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben vagy 2016-ban nem tudjuk teljesíteni e célokat".

"Magyarország rendkívül hálás"

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) további támogatásának elvetését firtató kérdésre a magyar külügyminiszter elmondta, hogy Magyarország "rendkívül hálás" az IMF-nek és az EU-nak a 2008 októberében nyújtott pénzügyi segítségért. Azóta azonban a helyzet jelentősen megváltozott, az országnak ma nagy mennyiségű tartalékai vannak, és nem is használta fel teljes egészében a támogatási keretet. Magyarország akadálytalanul hozzáfér a nemzetközi tőkepiacokhoz, és könnyedén tudja finanszírozni magát e piacokról - tette hozzá Martonyi János.

A műsor riportere felvetette, hogy az Alkotmánybíróság költségvetési illetékességének szűkítését sokan a kormány feletti demokratikus ellenőrzés eróziójának tartják, a magyar külügyminiszter azt mondta: "sokan mások pedig úgy tartják, hogy ez az intézkedés nagyon közel áll más olyan európai országok gyakorlatához, amelyekben az alkotmánybíróságnak vagy egyéb bíróságoknak soha nem volt ilyen széles felügyeleti jogkörük".

Martonyi szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) által a magyar médiaszabályozással kapcsolatban hangoztatott kifogásai "hatalmas mértékben eltúlzottak", szerinte érdemes összevetni a jogszabályt az uniós direktívákkal és más országok jogszabályaival.