Simor: Az államadósság kamatának esetleges növekedése százmilliárdokban mérhető

Vágólapra másolva!
Simor András jegybankelnök szerint nincs indoka a monetáris lazításnak, a jegybankelnök a Magyar Narancsnak adott interjújában azt mondta, hogy nem számít lényegi vitákra a monetáris tanács új tagjaival. Az MNB elnöke arról is beszélt, hogy az államadósság kamatainak emelkedése és a befektetők értékítélete közvetlen kihatással van minden magyar állampolgár életére.
Vágólapra másolva!

Nincs indoka a monetáris lazításnak, és értelmetlen az inflációs cél emelése a jegybank elnöke szerint. Simor András a Magyar Narancsnak adott, holnap megjelenő interjújában arról beszélt, hogy a jelenlegi helyzetben egy monetáris lazítást a hazai és a külföldi befektetők úgy értékelnének, hogy nincsen horgony a gazdaságban, gyengülne az árfolyam, és emelkednének a kockázati felárak és így a hosszú távú kamatok.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke azt mondta, hogy a befektetők értékítélete forintban mérhető, ezt nagy mértékben befolyásolja a hitelminősítők véleménye, és közvetlen kihatása van minden magyar állampolgár életére. Számításai szerint, ha az államadósság jelenleg átlagosan 5 százalékos kamata 2 százalékkal emelkedik, az hosszabb távon évente 400 milliárd forinttal növeli a kamatkiadásokat. Az elmúlt fél évben durván két százalékkal ment fel mind a hosszú távú állampapírok, mind a devizaadósság kamata, és szerinte "ha ez tartósan így maradna, amíg a kötvények fokozatosan átárazódnak, akkor ennek ellensúlyozása a költségvetésben olyan nagyságú lenne, mintha minden magyar családtól évente 130 ezer forintot elvennénk, vagy több mint 15 százalékkal csökkentenénk az öregségi nyugdíjakat".

Simor András arról is beszélt, hogy a monetáris tanács márciusban kinevezendő új tagjaival nem számít lényegi vitákra. Az MNB elnöke szerint a jegybanktörvény explicit módon kimondja, hogy mi a monetáris tanács dolga, ahogy fogalmazott: "Én nem feltételezhetem azt, hogy az új tanácstagok az eskütétel után kimennek a Parlament ajtaján, és homlokegyenest az esküjük ellenkezőjét fogják tenni."

Simor András kedden a Wall Street Journalnak adott interjújában arról beszélt, hogy kockázatosnak tartja a kormány adó- és nyugdíjpolitikáját.