Vékonyabb adóbevallás lesz, a különadóhoz külön nyomtatvány készül

Vágólapra másolva!
A söraláltét nagyságú adóbevallást csak jövőre ígérik, de már idén is vékonyabb lesz. Környezettudatossági megfontolásból már nem mellékelnek sárga csekket az adóbevallási csomaghoz, a 98 százalékos különadó bevallására külön nyomtatvány készül.
Vágólapra másolva!

Vékonyabb lesz az idei adóbevallási ív, az adórendszer ugyan tavaly nem lett egyszerűbb, hiszen a 2010-es évben az adótábla még két kulcsot tartalmaz, de mégis sikerült a felére csökkenteni az oldalak számát. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a napokban postázza az adózóknak a bevallási íveket és a tájékoztatókat, újdonság lesz idén az is, hogy a csomagnak már nem része a sárga csekk - írja a Népszabadság. Az adóhivatal környezettudatossági okból döntött így, és a lépést azzal is magyarázzák, hogy elenyésző azok száma, akiknek adófizetési kötelezettségük lenne, és azt nem banki vagy internetes átutalással intézik. Az adózó az idén is elkészítheti az adóhivatal számítógépes programjával a bevallását, a program most arra is lehetőséget biztosít, hogy csak azokat a sorokat nyomtassa ki az adózó, amelyeket kitöltött.

A 98 százalékos különadó bevallására külön nyomtatványok készülnek, ezek legkésőbb január 25-éig letölthetőek a hatóság honlapjáról. A NAV egyelőre nem tudja megbecsülni, hogy hány adózót érint a különadó, és azt sem, hogy mennyi adót fizethetnek be, de a Népszabadság szerint a hatóság vezetői azzal számolnak, hogy nem lesz ritka kivétel a milliós nagyságrendű adófizetési kötelezettség. Az öt évre visszamenőleg hatályos törvénynek megfelelően 2005-től minden évnek lesz saját rubrikája a bevallásban.