Még az idén 1100 milliárd forintot szétoszt a kormány fejlesztésre

Vágólapra másolva!
Mind a 2000 milliárd forintnyi uniós forrásra kiírja a kormány az idén a pályázatokat, és 1100 milliárdot szét is osztanak a Fellegi Tamás szerint egyszerűbb és átláthatóbb új fejlesztési pályázati rendszerben. Az 1100 milliárdból több mint 500 milliárdot kiemelt közlekedésfejlesztésre költenek - derült ki a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének csütörtöki csúcstalálkozóján, ahol a fejlesztési miniszter előadást tartott.
Vágólapra másolva!

"Nem tekintjük diszkriminatívnak a válságadókat, ezt képviseltük most a legutóbbi uniós megbeszéléseink során is" - kezdte előadását Fellegi Tamás fejlesztési miniszter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) csütörtökön, a Gundel étteremben tartott konferenciáján. Majd rátért az új fejlesztéspolitikai rendszer ismertetésére.

Maximum 2000 milliárd forint áll rendelkezésre uniós forrásból az új Széchenyi-terv keretében. 3-4000 milliárdra számított a kormány, de az átvétel-átadás után kiderült, hogy egyes támogatási programok esetében - mint például a Támop - elszámolási trükkök vannak, ezért jogi vitában áll a magyar állam az Unióval, így nem tudjuk felhasználni a rendelkezésre álló eredeti összeget - mondta a konferencián a fejlesztési miniszter.

Már az idén 1100 milliárd

Idén a 2000 milliárdból nagyjából 1100 milliárdot tervez kiosztani a kormány, ez 93 pályázatot jelent. A maradék 900 milliárd forintra még az év második felében kiírják a pályázatokat. A 1100 milliárdból a legnagyobb összeget a kiemelt közlekedési fejlesztésekre szánja a kormány: 563 milliárd forintot. Útépítésekre azonban nem csak az ÚSZT keretében lesz lehetőség, hanem az ÚSZT-hez kapcsolódó speciális programcsomagok, az úgynevezett nemzeti programok keretében is.

A hazai vállalkozások közül a kkv-k nagyjából 42 százalékos mértékben részesülnek majd az idén kiosztott 1100 milliárd forintból. Az uniós forrásból nem finanszírozható fejlesztésekre hazai források állnak majd rendelkezésre, többek között MFB-hitelek és az új Széchenyi-kártyához kapcsolódó forgóeszköz-hitel.

Fellegi szerint a megújult fejlesztéspolitikai pályázati rendszer egyik alapelve az átláthatóság és az egyszerűsítés, vagyis az eddig szétszórt és ötletelős gyakorlat felszámolása. Hogy hatékonyabb legyen a pályázati rendszer, a kormány elsősorban a döntések teljes koncentrálására, az egységes pályázatkezelésre és a párhuzamosságok megszüntetésére helyezi a hangsúlyt.

Néhány söralátétes pályázat

"Az a cél, hogy néhány söralátéttel meg lehessen oldani a pályáztatást. 8-10 oldalra csökkenti a kormány a vállalkozók által kitöltendő kötelező űrlapok számát, ami most ennek a tízszerese is lehet" - mondta a miniszter. Három-négyezer ember dolgozik a jelenlegi pályáztatási és pályázatelbírálási rendszerben. Ennek az az egyik oka Fellegi szerint, hogy sok a közreműködő szervezet.

Egyfordulósra csökkenti majd a kormány a pályázati eljárást is a kétfordulós helyett, és az összes fejlesztési forrás egy helyen koncentrálódik annak érdekében, hogy a hitelek a lehető leggyorsabban eljussanak a vállalkozókhoz - mondta a miniszter, aki hangsúlyozta, hogy az új közbeszerzési törvény koncepciója 3-4 héten belül elkészül, és még ebben az évben szeretnék elfogadtatni a Parlamenttel is.