Elítélték a Vivendi-ügy három vádlottját

Vágólapra másolva!
Felfüggesztett börtönbüntetéssel, valamint pénzbírsággal sújtotta egy francia bíróság az ezredforduló után kis híján csődbe jutott Vivendi vállalatcsoport egykori irányítóit.
Vágólapra másolva!

Pénzbüntetésre és felfüggesztett börtönre ítélte egy párizsi bíróság a francia Vivendi médiavállalat volt vezetőit. Az egykori vezérigazgatóra, Jean-Marie Messier-re a befektetők félrevezetéséért 150 ezer eurós pénzbüntetést és három év felfüggesztett börtönt, Edgar Bronfman alelnökre bennfentes kereskedésért ötmilliós eurós pénzbírságot és 15 hónap felfüggesztett börtönt szabtak ki - írja a BusinessWeek.

A bíróság szerint Messier a befektetők megtévesztésére alkalmas kijelentéseket tett a Vivendi-részvények árának alakulása szempontjából fontos témákban, emellett a cég súlyos anyagi helyzetében hatalmas összegű jutalmakat utaltatott saját magának. Bronfman majdnem 13 millió dolláros jövedelemre tett szert olyan tőzsdei műveletekből, amelyek bennfentes informűciókon alapultak. A harmadik elítélt, Guillaume Hannezo korábbi pénzügyi igazgató 850 ezer eurós büntetést és 15 hónapos felfüggesztett börtönt kapott.

A valaha vízközmű-szolgáltatóként alapított Vivendi a 2000-es évek elején, Messier vezetése alatt majdnem csődbe ment, miután több, összesen 77 millió dollár értékű felvásárlást hajtott végre. Messier a per során elismerte, hogy követett el hibákat, de a vállalat stratégiája szerinte ezzel együtt megalapozott volt, csak rosszul időzítették.

Januárban egy New York-i polgári bíróság felmentette Messier-t és Hannezót a befektetők megtévesztésének vádja alól.