Már két hónapos csúszás után kikapcsolhatják a gázt

Vágólapra másolva!
Márciustól kilencven helyett hatvan napjuk lesz a fogyasztóknak arra, hogy rendezzék tartozásukat a gáz- és az áramszolgáltatók felé a számla lejárta után - így módosítaná a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a földgázellátásról, valamint a villamos energiáról szóló törvényeket.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi szabályok szerint 90 napos tartozás után lehet kikapcsolni a gáz- és az áramszolgáltatást a nem fizetőknél. Az óra lezárása előtt három felszólítást kap a fogyasztó, aki kérhet részletfizetést, és ha erről nem születik megállapodás, akkor a szolgáltatónak fel kell ajánlania az előre fizetős óra felszerelését. Ha ez sem vezet eredményre, akkor kikapcsolják a szolgáltatást.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hétfői közleménye szerint, ha a törvénymódosítási javalataikat elfogadja az Országgyűlés is, a lakossági felhasználók lejárt tartozás miatti kikapcsolásának türelmi ideje a jelenleg hatályos 90 napról 60 napra csökken.

A minisztérium indoklása szerint a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy olyan mértékben nőtt az egyes lakossági fogyasztók egyösszegű tartozásának mértéke, hogy azt már a szociálisan rászorulók megsegítésére specializálódott szervezetek közreműködésével sem lehetett kezelni. "A módosítások legfontosabb célja ezen a tartozás felhalmozásnak a megakadályozása" - írják.

A Magyar Gázipari Egyesülés adatai szerint jelenleg a 3,34 millió háztartási fogyasztó közül 64 ezernél van tartozás miatt kikapcsolva a gáz. Ez húszezerrel több, mint tavaly júniusban.

A védendő fogyasztókra vonatkozó szabály is módosul

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a védendő fogyasztókra vonatkozó rendelkezések módosítására is javaslatot tett. Így kizárólag azon fogyatékkal élő fogyasztók élveznek majd a kikapcsolással szemben teljes védelmet, akiknek élete vagy egészsége közvetlenül és igazoltan függ a villamosenergia-ellátás biztosításától. A földgázellátásban ilyen jellemzőkkel bíró fogyasztói kör nincs - írják.

A szociálisan rászoruló fogyasztók védelme a kormány elképzelései szerint a jövőben az előre fizető mérők biztosítása útján és az átalakított lakásfenntartási támogatási rendszer működtetése révén fog megvalósulni - fogalmaz az NFM közleménye.