Morgan Stanley: 600-800 milliárdos megszorítást várnak a magyar kormánytól

Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági miniszter kedden ismerteti a kormány reformprogramját, londoni felzárkózó piaci elemzők egy 600-800 milliárd forint összértékű konszolidációs csomag bejelentését várják.
Vágólapra másolva!

A Morgan Stanley bankcsoport londoni szakértői nagy terjedelmű forgatókönyvcsokrot állítottak össze a magyar kormány lehetséges intézkedéseinek várható hatásairól. Úgy vélik, hogy ha a csomag átfogó és "világosan kommunikált" lesz, az megfordíthatja a magyar költségvetési alapfolyamatokkal kapcsolatos piaci "érzületeket".

A ház szerint egy 600-800 milliárd forintos - a hazai össztermék (GDP) 2-3 százalékának megfelelő - csomag elégséges lenne ahhoz, hogy "örömet szerezzen a piacnak". Úgy számolnak, hogy a csomag egyharmadát adnák a bevételi intézkedések, a többi kiadáscsökkentésekből eredne.

"Még fontosabb, hogy a csomag összetételének erőteljesen a kiadáscsökkentés felé kell hajlania a bevételnövelés helyett, és szükséges egyértelmű célok meghatározása is egyedi kiadási tételekre, "általánosságokban mozgó szándéknyilatkozatok helyett" - áll a Morgan Stanley hétfői londoni elemzésében.

A bankcsoport elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy amint elenyésznek a nyugdíjpénztári intézkedések egyszeri hatásai és a válságadók is kifutnak, a GDP-arányos magyar államháztartási hiány 5-6 százalék körüli szintre állna be további konszolidációs intézkedések nélkül.

A JP Morgan látta a listát

Egy másik nagy citybeli ház, a JP Morgan londoni részlegének elemzői a múlt heti magyarországi útjuk után azt írták, hogy Budapesten bemutatták nekik a kormány által megtárgyalt részletes kiadáscsökkentési intézkedések listáját.

A JP Morgan londoni stábja ebből azt állapította meg, hogy a készülő konszolidációs csomagban "különös hangsúlyt kap" a foglalkoztatás növelése és a szürkegazdaság méretének csökkentése, és a tervezett intézkedések között szerepel a munkanélküli juttatások és a rokkantsági nyugellátás szűkítése, a korai nyugdíjazás feltételeinek szigorítása, a gyógyszertámogatások csökkentése és az állami adminisztráció költségeinek visszafogása.

A cég szerint a költségvetési csomag mérete a tájékozódó látogatás idején még nem volt végleges, de a legvalószínűbbnek egy 600-800 milliárd forintos intézkedéscsomag látszik. A ház azt valószínűsíti, hogy a kiigazítás hozzávetőleg 60 százaléka ered majd a kiadási oldalról. A JP Morgan elemzői közölték, hogy a tervezett lépések "összességében jó irányúnak" tűntek számukra a versenyképesség javítása, egyben a 2012 utáni időszak államháztartási hiánycsökkentése szempontjából.