Szinte felfoghatatlan összegek turbózhatják fel az aranylázat

heti összafoglaló, arany, aranyrúd
Vágólapra másolva!
Újabb csúcsokat dönt az aranyár, miután a rossz amerikai gazdasági adatok miatt a nemesfém vásárlásába menekülnek a befektetők. A piac újabb aranylázat valószínűsít, amelyet az is elősegít, hogy Kína ezermilliárd dollárt készül az aranypiacra önteni, miközben a kínai emberek is egyre több aranyat vesznek. Akad olyan prognózis, amely szerint három-négy év múlva a mostaninak a triplájába fog kerülni egy uncia arany.
Vágólapra másolva!

Új rekordot ért el az arany ára az árupiacokon: csak pénteken több mint 16 dollárral drágult a nemesfém, amellyel már unciánként 1550 dollár közelében járt júniusi szállításra. Az arany drágulását több tényező okozza, de lényegében mind az arany tartalékszerepére vezethető vissza.

A Marketwatch amerikai online üzleti lap szerint a pénteki áremelkedés kiváltó oka a kiábrándító amerikai gazdasági növekedés volt elsősorban. A jelenlegi "várakozásoktól elmaradó amerikai gazdasági adatok tovább emelték az arany befektetési tartalékként játszott szerepét" - írta a Marketwatch az ICIC Bank elemzőit idézve. Az Egyesült Államok gazdasága 1,8 százalékkal növekedett az első negyedévben, ami azt jelenti, hogy lassult a korábbi időszak 3,1 százalékos bővüléséhez képest. A kedvezőtlen adat rontott a dollárbefektetések vonzerején, ami a biztonságosabb eszközök, így többek között az arany felé terelte a megtakarításokat.

Kínai milliárdok az aranypiacon

A Bloomberg amerikai gazdasági hírügynökség szerint az arany árát az is hajtja felfelé, hogy különböző országok jegybankjai nagy mennyiségben vásárolják a nemesfémet mint tartalékeszközt. "Kína több aranyat akar, mint Amerika, és Oroszország is ezt szeretné elérni" - mondta Robert McEwen New York-i aranybefektetési szakértő, és hozzátette: "Kína azt szeretné bizonyítani, hogy több tartaléka van, mint az USA-nak."

A Euro Pacific Capital szakértője, Michael Pento a Bloombergnek azt mondta, hogy Kína tartalékainak mindössze 1,6 százalékát tartja aranyban, de több mint 1000 milliárd dollár értékben akar az aranypiacon vásárolni. "Kína nemzetközi játékos akar lenni, és több aranyra van szüksége, mint ami most van" - mondta. Az ezermilliárd dollár szinte felfoghatatlan összeg, közel 180 ezer milliárd forintnak felel meg, ami a tavalyi teljes magyar GDP közel hétszerese.

Forrás: AFP
Van, akinek ékszer, van, akinek megtakarítás

A Magyar Aranypiac Kft. közleménye szerint a kínai érdeklődést jelzi, hogy a 2010. utolsó negyedévi 236,6 tonna után 2011 első negyedévében 278,5 tonna aranyat vásároltak befektetők a nemzetközi piacon. A távol-keleti országban nem csak a befektetési arany népszerű, de a gazdasági fejlődésből profitáló lakosság is egyre nagyobb mértékben jelenik meg a piacon aranyvásárlóként. Az ékszereknél a kínai növekedés 13,6 százalékos volt, s bár ez elmarad az indiaitól, az Aranypiac szerint jelzi a régió jelentőségét a globális aranypiacon.

Amerika nem az "arany ellensége"

Az arany drágulásának az ad teret, hogy az Egyesült Államok alacsonyan, 0 százalék körül tartja alapkamatát, ami a dollárt gyengíti. Pento szerint az "arany ellenségei" a kamatemelés és a kiegyensúlyozott költségvetés, márpedig utóbbi elengedhetetlen az amerikai gazdaság számára, amely hatalmas költségvetési hiánnyal és államadóssággal küzd. A költségvetési konszolidáció és a Pento által nyárra várt amerikai kamatemelés tehát fékezheti az arany drágulását.

A várható kamatemelések azonban nem feltétlenül jelentenek olcsóbb aranyat. A Bloomberg felidézte, hogy Paul Volcker korábbi amerikai jegybankelnök az 1970-es évek aranylázának a kamat drasztikus emelésével vetett véget 1980 márciusában, akkor az alapkamat 20 százalék fölé került egy időre. Robert McEwen szerint viszont ahhoz, hogy az arany ára zuhanni kezdjen, erre a "volckeri" szintre kéne emelkedniük a kamatoknak, amire minimális az esély.

Óriási emelkedést várnak

"Nincs okunk azt hinni, hogy a globális aranyéhség eltűnik" - mondta a Marketwatch-nak Richard Hastings, a Global Hunter Securities közgazdásza. Szerinte az arany egy rövid árcsökkenés után nyárra új lendületet vesz, és 1750 dollár közelébe drágul. Robert McEwen nem tartja kizártnak, hogy három-négy éven belül 5000 dollár körül lesz az arany árfolyama. Szeptemberben ráadásul elkezdődik Indiában az aranyszezon, s mivel az ország lakossága jelentős aranyvásárló, statisztikailag is kimutatható az őszi drágulás.

Bárhol, bármikor jó

Korábban a nagyon gazdagok kiváltságának tekintették az aranyat, manapság azonban már azok is vásárolhatnak fizikai aranyat (például aranytömböt), akiknek van erre a célra 150-300 ezer forintjuk. Vannak magánszemélyek, akik külföldi útjaikon vésztartalékként visznek magukkal kisebb-nagyobb aranytömböket, és ha szükség van rá, akkor beváltják. Kiváló példa az arany felhasználhatóságára, hogy az amerikai vadászpilóták dzsekijébe egyunciás aranytömb volt belevarrva, ha bárhol a világon balesetet szenvedtek, katapultáltak, akkor az aranyrúdjukkal sokkal könnyebben boldogultak, mintha lett volna nálunk azzal egyenértékű dollár vagy más fizetőeszköz.



Az aranylázat, vagyis a drágulást már korábban megjósolták piaci szakértők. Tavaly nyáron, amikor az arany jegyzése 1260 dollár felett járt, az Erste Bank szakértői egyéves időtávon 1600 dolláros árfolyamot becsültek; középtávon, ami befektetői körökben 3-5 évet jelent, 2300 dolláros árat kalkuláltak. Az arany drágulását jósolták akkor a francia nagybank, a Société Générale prognosztái is. A Capital Markets amerikai befektetési cég elemzői pedig 2009 őszén pedig azt mondták, 2011-ben már 1300 dollárba kerülhet egy uncia arany, mert az aranyár 2010 végén új lendületet kaphat részben az amerikai dollár gyengülése, részben a növekvő inflációs nyomás miatt.