FT: Magyarország érzékeny az orosz befolyás erősödésére energiaiparában

Vágólapra másolva!
A Financial Times blogírója szerint az, hogy a pénzszűkében lévő magyar kormány milyen sokat költött a Mol visszavásárlására, mutatja, hogy az ország mennyire érzékeny energiaszektorában az orosz befolyás erősödésére. Stefan Wagstyl szerint nem várható, hogy az OTP-ben vagy a Richterben is részvényeket vásárolna a magyar állam.
Vágólapra másolva!

Az a tény, hogy a pénzszűkében lévő magyar kormány - amely csak az IMF mentőcsomagjával tudta elkerülni a pénzügyi válságot tavaly - óriási összeget költött (500 milliárd forintot - a szerk.) a Mol 21,2 százalékának megvásárlására mutatja, hogy mennyire érzékeny Magyarország az energiaszektorában az orosz befolyás erősödésére - írja csütörtökön a Mol-visszavásárlásról a Financial Times blogírója, Stefan Wagstyl.

A blogíró szerint ebben Magyarország nem különbözik a többi közép-európai országtól. Stefan Wagstyl szerint a magyar kormány lépése jó példája annak, hogy a régiós országok óvatosan kezelik az orosz befektetőket az energiaszektorukban. A lengyel kormány például a Lotos olajvállalat állami kézben lévő pakettjének jelentős részét eladná, de sem látna szívesen orosz befektetőt.

A Financial Times blogírója megemlíti, hogy az állam további részesedést szerez majd a Molban a magánnyugdíjpénztárak államosítása révén, így Budapest abban bízik, hogy ezzel a mintegy 24 százalékkal kiküszöbölheti annak kockázatát, hogy a magyar olajtársaság külföldi kézbe kerüljön.

Az elemző ironikus csavarnak nevezi egyébként, hogy a Fidesz-vezette kormány a fel nem használt IMF-csomagból fizette ki a Szurgutot. Az IMF képviselője Budapesten szerdán egyébként azt mondta, hogy Magyarország felhasználhatja a pénzt erre a célra - írja a Reutersra hivatkozva.

A blog szerint a Szurgut azért mondott le végül részesedéséről, mert megelégelte a rá nehezedő magyar nyomást, illetve a Mol vezetőségének elutasító magatartását. Ráadásként 1,4 milliárd euró profitot is hozott a befektetése. Stefan Wagstyl szerint a Mol egyedi cég, melynek egyedi szerepe van a magyar gazdaságban, ezért nem számít arra, hogy az állam az OTP-ben vagy akár a Richterben is állami részesedést kívánna szerezni.