Idea: Szlovákiát másolja a magyar kormány

Vágólapra másolva!
Az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (Idea) tanulmánya szerint a magyar kormány egyszerűen lemásolja a 2003-2004-es szlovák gazdasági intézkedéseket, számos esetben csupán marginális módosítással.
Vágólapra másolva!

A 2010-2011-es magyar reformterveket és a 2003-2004-es szlovák intézkedéseket hasonlította össze tanulmányában az Intézet a Demokratikus Alternatívért (Idea). Az Idea szerint különbség az, hogy Szlovákiában nem az államadósság elleni harc ihlette a reformokat, mert ez a kényszer ott nem állt fenn.

Az intézet a strukturális reformok hasonló területeinek összehasonlítása - mint a szociális ellátások, az adóváltoztatások vagy a munkaügyi kapcsolatok törvényi szabályozása - során számos kapcsolódási pontot talált azok tartalmi elemeit, az előzményeket és a körülményeket illetően. "A magyar kormány több általa kulcsfontosságúnak vélt szlovák lépést azért másolhat le, mert azok érdemben járulhatnak hozzá a versenyképesség javításához és a gazdaság dinamizálásához" - fogalmaz elemzésében az Idea.

A tanulmány szerint mindezt a magyar kormány egy újszerű, a gyakorlatban eddig ismeretlen gazdaságpolitikai irány részeként teszi, amelyet inkább tudatosan választ, mintsem a piacok nyomására.

Az elemzés foglalkozik a munkanélküli-ellátással, és párhuzamként megállapítja, hogy az mindkét helyen csökkent: most Magyarországon a jogosultsági időszakot kilenc hónapról háromra, korábban Szlovákiában kilencről hatra hónapra módosították. A személyi jövedelemadózást összehasonlítva megemlítik, hogy Szlovákiában is egykulcsos rendszert vezettek be, 16 százalékosat a korábbi 17 és 32 százalék helyett. Hasonlóan lépett Magyarország is 2010-ben.

Különbség, hogy míg Szlovákiában csökkent a gyermekek után járó adókedvezmény mértéke, addig Magyarországon most vezették be azt. A társasági adó alapját mindkét országban csökkentették. A tanulmányt részletesen itt olvashatja.