Citigroup: A forint és a zloty a legsebezhetőbb az európai hitelválság miatt

Vágólapra másolva!
A forint csak júliusban 4,5 százalékot veszített értékéből a dollárhoz képest, ez pedig a térség többi devizájára is negatív hatással volt - írja elemzésében a Citigroup. A csoport szerint kritikus pontjához érkezett az európai hitelválság.
Vágólapra másolva!

A magyar forint, a lengyel zloty, a dél-afrikai rand és a brazil real a legveszélyeztetettebb a hitelválság miatt - írja a Bloomberg hírügynökség a Citigroup elemzésére hivatkozva. A tajvani dollár, a Fülöp-szigeteki peso és a perui szol "viszonylag biztonságosabbak" - írja a jelentés, amely szerint az európai válság "kritikus pontjához" érkezett.

Az után, hogy Görögország az Európai Unióhoz fordult a pénzügyi mentőcsomag második részletéért, és elmélyültek az Olaszország pénzügyi helyzetével összefüggő aggodalmak, a forint 4,5 százalékot veszített értékéből a dollárhoz képest, és 1,9 százalékot az euróhoz képest, ami több mint húsz feltörekvő piaci deviza árfolyamvesztését is eredményezte. A dollárral szemben a zloty is gyengült 3,8 százalékkal, a román lej 3,4 százalékkal, valamint a cseh korona is 3,2 százalékkal. A Citigroup vizsgálta az egyes devizák sérülékenységét és azokat a piaci fogadásokat, amelyek erősítették az árfolyamokat.