A görög válság azonnali és tartós megoldását várja Franciaország a brüsszeli csúcstól

Vágólapra másolva!
Franciaországon és Németországon múlik, hogy találnak-e megoldást a görög válság kezelésére csütörtökön Brüsszelben - mondta a francia kormányszóvivő szerdán. Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben találkozott, a francia fél szerint a megbeszélés célja, hogy azonnali és tartós megoldást találjanak a görög helyzetre.
Vágólapra másolva!

Franciaország azt szeretné, ha az euróövezet csütörtöki csúcsértekezlete tartós választ adna a görög adósságválságra - közölte a francia kormányszóvivő. Valéry Pécresse a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Nicolas Sarkozy államfő "minden energiáját arra fordítja, hogy már csütörtöktől tartós megoldást találjanak a görög helyzetre". Ez pedig a francia-német pároson múlik - hangsúlyozta a szóvivő.

"A köztársasági elnök ma Németországba látogat, ez egy munkanap a konkrét válaszok kidolgozására, hogy minden esély a rendelkezésünkre álljon a csütörtöki megállapodásra" - fogalmazott Pécresse. "A mai napon először is egy prioritásunk van, mégpedig sürgős, tartós megoldást találni a görög kérdésre" - tette hozzá a szóvivő. Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár szerdán együtt ebédelt Berlinben, majd délutáni megbeszélésükön az állam- és kormányfők csütörtöki konferenciáját készítik elő.

Még mindig vitáznak a magánbefektetők bevonásának mértékéről

A francia gazdasági miniszter egy reggeli rádióinterjúban arról beszélt, hogy "nagyon széles körű az egyetértés abban", hogy a "görög adósságot fenntarthatóbbá" kell tenni. Ugyanakkor elismerte, hogy a magánbefektetők bevonása az adósság finanszírozásába továbbra is vita tárgyát képezi.

"Az alapelvekben egyetértés van, megvan a szándék arra, hogy a görög adósság fenntarthatóbbá váljon, de még tárgyalások folynak a magánszektor szerepéről, de ezek már inkább a fokozatokról és nem az értékekről szóló tárgyalások" - mondta Francois Baroin a France Info hírrádióban adott interjúban.

A miniszter hozzátette, hogy Németország és Franciaország a célokban és a módszerekben, valamint abban is egyetért, hogy a menetrend felgyorsult. "És főleg nem szeretnénk hiteleseményt, azaz a görög adósság átstrukturálását", amely azt jelentené, hogy "a spekulánsoknak ezüsttálcán kínáljuk a győzelmet" - tette hozzá Baroin.

Az eurózónát alkotó 17 ország állam- és kormányfője, valamint az uniós intézmények vezetői csütörtökön Brüsszelben tartandó találkozójukon próbálnak megoldást találni a görög adósságválságra.