Mínuszban végeztek a Wall Street-i indexek

Vágólapra másolva!
Veszteséggel zárták a pénteki kereskedést a legfontosabb amerikai tőzsdeindexek. A hangulatot rontotta az adósságplafonról szóló vita és a vártnál jóval gyengébb GDP-adat.
Vágólapra másolva!

A harminc vezető részvény teljesítményét mutató Dow Jones Industrial Average index 0,8 százalékkal csökkent. A technológiai ágazat mutatója - a Nasdaq - 0,4 százalékkkal, a félezer papírt mozgását követő S&P 500 pedig 0,7 százalékkal esett.

A negatív eredmény azzal magyarázható, hogy a piaci szereplőket elbizonytalanítja, hogy - négy nappal a határidő lejárta előtt - még mindig nem született megállapodás az amerikai adósságplafon megemeléséről. Pénteken Barack Obama amerikai elnök arra hívta fel a képviselőházi frakciók figyelmét, hogy elsősorban az ő felelősségük, hogy megoldás szülessen az adósságplafon emeléséről. Közben a szenátus demokrata párti vezetője azt mondta, a többségi frakció nem szavazza meg a republikánusok javaslatát, amelyről pénteken szavaz a republikánus többségű képviselőház.

A rossz hangulathoz hozzájárult, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium magyar idő szerint péntek délután közzétett adatai szerint a vártnál lényegesen kisebb mértékben növekedett az Egyesült Államok gazdasága a második negyedévben. Az elemzők 1,8 százalékos bővülést számítottak, ezzel szemben a minisztérium első becslése szerint 1,3 százalékos volt a fejlődés. Emellett a kereskedelmi tárca az első negyedéves adatot is felülvizsgálta, ennek értelmében a korábbi 1,9 százalék helyett csak 0,4 százalékos volt az amerikai gazdaság fejlődése a kérdéses időszakban.