Megdobta az államháztartási hiányt a Mol-részvények visszavásárlása

Vágólapra másolva!
A korábban közölt adatokkal szemben magasabb lett az idei első félév államháztartási hiánya - olvasható a Kormány.hu oldalon. A júliusi kiadások közel 500 milliárd forintos emelkedését a Mol-részvénycsomag megvásárlásával indokolja a minisztérium.
Vágólapra másolva!

Az év első hét hónapjában 1494,5 milliárd forint volt az államháztartás hiánya, ebben nincsenek benne a helyi önkormányzatoknál felhalmozódott költségvetési hiányok. Az összeg az éves módosított előirányzat 126,2 százaléka - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az előzetes adatokat a Kormány.hu oldalon pénteken.

A minisztérium korábbi közlése szerint az államháztartás idei első félévi hiánya 1034,6 milliárd forintot tett ki, ez az éves módosított előirányzat 87,4 százaléka volt.

A központi költségvetés 2011. évi hiányának időarányosnál magasabb alakulását leginkább az okozza, hogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó 528,8 milliárd forintos bevétel a második félévben teljesül - olvasható a minisztérium honlapján. A júliusi kiadások 482 milliárd forinttal magasabbak voltak, mint tavaly ilyenkor, ezt a Mol-részvénycsomag megvásárlása miatti növekedés okozta.