Rossz a hangulat a külföldi tőzsdéken

Vágólapra másolva!
A görög csődtől való félelem miatt sorakoztak fel a befektetők az eladói oldalon, a francia bankok árfolyama nagyot zuhant.
Vágólapra másolva!

A fontosabb európai részvénypiacokon jelentős mínuszba kerültek az indexek hétfőn, ez pedig hozzájárult a magyar mutató süllyedéséhez. A londoni Footsie - magyar idő szerint - délután háromkor 2, a frankfurti mutató 3,5, a párizsi index pedig 4,5 százalékos süllyedést mutatott.

Kuti Ákos, az Equilor brókercég vezető elemzője délelőtt azt mondta, hogy a rossz hangulat a görög csődtől való egyre erősebb félelemmel magyarázható. A párizsi tőzsdének a többieknél nagyobb mértékű esése a szakember szerint azzal magyarázható, hogy a francia bankok kezében jelentős mennyiségű görög kötvény van, és Görögország csődje esetén komoly veszteségeket lesznek kénytelenek elkönyvelni. "A várható veszteségek miatt pedig a piacon elterjedt, hogy több francia nagybank besorolását le fogják rontani a hitelminősítők" - tette hozzá Kuti Ákos. A párizsi tőzsdén kora délután a legnagyobb francia bankok közül a BNP Paribas 12,2, a Société Générale 8,5, az Axa 7,5, a Credit Agricole pedig 8,1 százalékos mínuszban volt.

A bécsi tőzsdén az Erste és a Raiffeisen International árfolyama zuhant nagymértékben. Előbbi árfolyama délután háromkor 5,4, utóbbi pedig 4,5 százalékos mínuszban volt. Délelőtt még jóval nagyobb mínuszban voltak az osztrák bankpapírok: az Erste Group részvénye viszont 6,5, a Raiffeisené pedig 7,6 százalékot veszített értékéből. Az APA osztrák hírügynökség a magyarországi devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésére vonatkozó javaslatnak tulajdonította a gyengülést. Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti beszédében a javaslatról azt mondta, a devizahitelesek rögztett árfolyamon, egy összegben, forintban kifizethetik az adósságukat. A kormányfő arra kérte a kormánypártokat, a végtörlesztés mellett ne tegyék kötelezővé a hitelek forintra váltását vagy a forinthitelek nyújtását.