Kétmilliárd dolláros kárt okozott a UBS svájci banknak az egyik brókere

UBS Bank
Vágólapra másolva!
Nyolc százalékos veszteséggel nyitottak a svájci UBS bank részvényei csütörtökön, miután a cég közzétette, hogy egy brókere egy a bank által nem jóváhagyott ügylet keretében 2 milliárdos veszteséget könyvelt el.
Vágólapra másolva!

Megbízási nélküli kereskedéssel okozott 2 milliárd dolláros veszteséget egy svájci banknak a cég egyik alkalmazottja - közölte a Reuters hírügynökség a svájci UBS bank által közzétett közleményre hivatkozva.

"Az ügyet még vizsgáljuk, de az eddigi számítások szerint nagyjából két milliárd dollár veszteség érte a bankot. Elképzelhető, hogy az ügy miatt veszteséges lesz az UBS harmadik negyedéve" - írja közleményében a bank. A hír hatására a bank részvényei nyolc százalékos eséssel nyitottak a tőzsdén csütörtökön.

"Elképesztő, hogy egy ilyen eset megtörténhet még. Nyilvánvalóan problémák vannak a banknál a kockázatkezeléssel. Még ha az összeg nem is lenne ilyen magas, az eset akkor is rossz fényt vetne az UBS-re" - nyilatkozta az esetről Claude Zehnder, a svájci ZKB elemzője. A rendőrség tájékoztatása szerint egy 31 éves férfit, a bank egyik alkalmazottját letartóztatták csütörtökön hajnalban az üggyel kapcsolatban. Az UBS egyelőre nem közölte, hogy melyik részlegünkön, vagyik melyik piacon vesztette el a pénzt a bróker, de a brit BBC pletykákra hivatkozva azt írta, hogy a letartóztatott férfi a bankközi devizakereskedelem területén dolgozott.

Az UBS nem számít a stabil bankok közé Svájcban, 2008-ban a svájci államnak kellett kisegíteni a vállalatot, miután a bank masszív veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni a részvénypiacon.