Morgan Stanley: A devizahitelesek legfeljebb 30 százaléka végtörlesztene

Vágólapra másolva!
A Morgan Stanley bankcsoport elemzői szerint két-hatmilliárd eurót tehet ki a végtörlesztés, a jegybanki finanszírozás pedig a jelenlegi devizatartalékokat tekintve négymilliárd euróig kezelhető lenne.
Vágólapra másolva!

A devizaalapú hitelek végtörlesztéséből eredő pótlólagos kereskedelmi banki devizaigény jegybanki finanszírozása négymilliárd euróig kezelhető lenne - vélekedtek legújabb helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők. Egyes vélemények szerint az Magyar Nemzeti Banknak (MNB) bizonyos feltételekkel ennek több mint a kétszeresére is lenne kapacitása.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni felzárkózó térségi elemző stábja befektetőknek összeállított új elemzésében közölte: a magyar bankokkal folytatott konzultációi alapján 10-30 százalék közé valószínűsíti a devizahitelesek részvételi arányát, ami 2-6 milliárd euró közötti devizahitel-előtörlesztést jelentene. A ház szerint a jelenlegi devizatartalékokat tekintve négymilliárd euróig kezelhető lenne a jegybanki finanszírozás, ennél több azonban már problémákat okozhat.

A BNP Paribas bankcsoport kelet-közép-európai stratégáinak hétfői összeállítása szerint négy-ötmilliárd eurónyi újonnan jelentkező devizakeresletet az MNB könnyedén tudna kezelni tartalékaiból, sőt, a jegybank akár tízmilliárd eurót is felhasználhat, feltéve, hogy nem akarja a nemzetközi tartalékok és a rövid futamidejű devizaadósságok rátáját az 1:1 paritás alá csökkenteni.