KSH: Ázsia húzta fel a magyar exportot

Vágólapra másolva!
Elsősorban a járműgyártáshoz szükséges termékek miatt növekedett a magyar külkereskedelmi forgalom az év első nyolc hónapjában.
Vágólapra másolva!

Augusztusban jelentősen megélénkült a magyar külkereskedelmi forgalom az előző kéthavi stagnálás után: az export euróban 13 százalékkal, az import 13,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző két hónap értékeit jóval meghaladó mértékben, 10,9 százalékkal bővült a kivitel értéke, míg a behozatalé 8,4 százalékkal.

A magyar kivitel továbbra is dinamikusan bővül Ázsia irányába, ahová több mint 33 százalékkal volt nagyobb az export, mint a tavaly ilyenkor. A növekedés elsősorban Malajziával, Szingapúrral és Thaifölddel bonyolított kereskedelemben kiemelkedően magas, míg a Japánba irányuló kivitelben kismértékű visszaesést regisztrált a KSH - a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleménye szerint. Az Európába irányuló kivitel 12,1 százalékkal haladja meg a 2010 azonos időszakát jellemző szintet. A legfontosabb európai kereskedelmi partner, Németország viszonylatában 13,6 százalékos a bővülés.

Mind a kivitel, mind a behozatal élénkülése elsősorban a járműgyártáshoz kapcsolódó termékek kereskedelmének köszönhető, de az importban az energiahordozók is jelentős szerepet játszottak - közölte a KSH. Az év első nyolc hónapjában az export 16 százalékkal, az import 14,2 százalékkal emelkedett euróban. Az augusztusi exporttöbblet 501 millió euró volt, 56 millióval több, mint egy évvel azelőtt, és hajszálnyival - 9 millió euróval - meghaladta az október 10-én közölt előzetes adatot.

A gépek és szállítóeszközök exportjának 10,8 százalékos első nyolc havi növekedéséhez az augusztus 9 százalékos emelkedéssel járult hozzá a nyári hónapok stagnálását követően. Két számjegyű volumennövekedést regisztrált a két húzó termékkör, a közúti járművek, valamint az általános rendeltetésű ipari gépek csoportja.