Óriásit veszített az OTP árfolyama szerdán

Euro, Euró, svájci frank, deviza, valuta, árfolyam, gazdasági válság, pénzpiaci  krízis, tőzsde,
Vágólapra másolva!
Az olasz válsággal kapcsolatos erősödő aggodalmak miatt jelentősen gyengültek szerdán az európai tőzsdék. A BUX alig három százalék  alatti veszteséget produkált, az OTP részvénye bukta a legnagyobbat.
Vágólapra másolva!

Szerda délután folytatódott a pesti tőzsde délelőtt kezdődött esése, fél ötre a BUX 3,11 százalékos mínuszba került, zárásra ebből valamelyest lefaragott. A fontosabb papírok közül magasan az OTP bukta a legnagyobbat, majdnem 7 százalékkal csökkent az értéke.

A bankrészvény árfolyama napközben először csak megközelítette (3001 forint), majd a kereskedés vége felé át is lépte a 3000 forintos lélektani határt. Ilyen mélységben legutóbb másfél hónapja, azelőtt pedig 2009 tavaszán járt az OTP.

Európa-szerte zuhantak a tőzsdék a nap folyamán, az indexek kevés kivétellel 2 százalék fölötti mértékben estek vissza. A londoni FTSE-100 2,23, a frankfurti DAX 2,36, a párizsi CAC-40 2,83 százalékkal maradt el a nyitóértékétől, magyar idő szerint kevéssel fél öt után. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 3,35 százalékkal csökkent.

Különösen sokat gyengültek az olasz bankok részvényei, az UniCredit és az Intesa Sanpaolo kereskedését fel kellett függeszteni - írta a Wall Street Journal amerikai üzleti lap. Rosszul szerepelt az euró a dollárral szemben, és az ilyenkor megszokott forgatókönyvnek megfelelően a forint is gyengült, az euróért 311 forintot is adtak a devizapiacon.

A Silvio Berlusconi közelgő lemondásáról szóló hír nyomán reggel még emelkedéssel nyitó piacok hangulata délelőtt tíz óra körül romlott el, miután a tízéves olasz állampapírok hozama az elmúlt napok trendjét folytatva tovább nőtt. Késő délutánra a hozamszint meghaladta a 7 százalékot, ami egyet jelent a hosszú távon fenntarthatatlan finanszírozással.