Második nekifutásra is jól mentek a magyar bóvli kötvények

Vágólapra másolva!
A tervezettnél 2,5 milliárd forinttal több magyar állampapírt vittek a befektetők a bóvlivá sorolása utáni második kötvényaukción. Az ötéves papíroknak nagy sikere volt, a tizenöt évesre azonban nem volt elég jelentkező, a hozamok még mindig magasak.
Vágólapra másolva!

Az Államadósság Kezelő Központ csütörtökön összesen 35 milliárd forint értékben kínált fel államkötvényeket a befektetőknek. Hároméves papírokat 15, ötevéseket 12 milliárd forint értékben dobott piacra a kibocsátó, a több mint tizenöt éves futamidejű papír esetében pedig 8 milliárd forintos csomagra lehetett licitálni.

A legnépszerűbbek az ötéves kötévnyek voltak, azokra 56 milliárd forint értékben érkeztek ajánalatok, a nagy érdeklődés miatt az ÁKK végül 18 milliárd forint értékben adott el belőlük. A hároméves papírokra valamivel több mint 30 milliárd forintos igény volt, így abból a tervezettnek megfelelő mennyiséget adta el a kibocsátó. A tizenöt éves jegyekre azonban nem volt elég érdeklődő, a 8 milliárdos csomagra csak 7,8 milliárd forint ajánlat érkezett összesen, az alacsony vételi érdeklődés miatt az ÁKK csak 4,5 milliárd forint értékű csomagot bocsátott ki.

Még mindig magasak a hozamok

Az aukciós hozamok a két rövidebb futamidejű papírnál jól alakultak: a hároméves papír 8,31 százalékos hozama 9, az ötéves kötvény 8,72 százalékos hozama pedig 8 bázisponttal marad el a szerdai piaci hozamtól. A tizenöt évesé azonban 1 bázisponttal meghaladta azt, vagyis 8,93 százalék lett. A két héttel korábbi kötvényaukcióhoz képest felemásan mozogtak a hozamok, a hároméves papír hozama 13 bázisponttal mérséklődött, az ötévesé 2 bázisponttal nőtt. (A két héttel korábbi kötvényaukción nem szerepeltek tizenöt éves papírok, legutóbb több mitn 15 éves papírokat október végén bocsátott ki az ÁKK, azok aukció átlaghozama jóval, több mitn 1 százalékponttal alacsonyabb volt a mostaninál.)

Az Államadósság Kezelő Központ legutóbb két héttel ezelőtt tartott kötvényaukciót, amely az első volt az után, hogy a Moody's hitelminősítő a befektetésre nem ajánlott, pénzügyi zsargonban bóvli kategóriába sorolta Magyarországot. Akkor az ÁKK ugyancsak 35 milliárdért kínált fel kötvényeket, amelyek iránt nagy volt az érdeklődés, igaz magas hozam mellett keltek el.

A hozam alakulása azt mutatja meg, hogy Magyarországnak mekkora kamatot kell fizetnie az állampapírokon keresztül az országot finanszírozó befektetőknek. A hozamcsökkenés tehát alacsonyabb, a hozamemelkedés pedig nagyobb állami kiadásokat jelent. Hozamemelkedés elsősorban akkor következik be, ha romlik egy ország megítélése a befektetők körében. Magyarország az elmúlt időszakban kevésbé volt vonzó befektetési célpont, ennek eredményeként a hozamok jelentősen növekedtek és az állampapír-eladások is döcögősek voltak. Ezt jelzi, hogy november elején az három-, ötéves kötvények piaci hozamai 7,5-8,03, három hónappal ezelőtt pedig 6,6-7,46 százalék körül mozogtak.