55 milliárdot hoztak haza az adóparadicsomokból

Vágólapra másolva!
Eddig közel 5,5 milliárd forintos adóbevétel származott az offshore-ügyletekből Magyarországra visszaérkezett nagyjából 55 milliárd forintból. Az amnesztia az év végén jár le.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt másfél évben 55 milliárd forint érkezett haza Magyarországra az offshore-adóamnesztia keretében - írta a Magyar Nemzet szerdán.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a lapot úgy tájékoztatta, hogy 2011-ben 2,9 milliárd, az idén az év első hét hónapjában 2,6 milliárd forint adóbevétel származott a kedvezményes adózási szabályból.

Eszerint ha egy üzletember hazautalja a külföldről származó vagy offshore cégben, külföldi bankszámlán tartott pénzét, és itthon 10 százalék adót fizet, a vagyon eredetét sem a magyar adóhatóság, sem az igazságszolgáltatás nem firtathatja.

Nink Gabriella, a KPMG adótanácsadó cég igazgatója a lapnak elmondta, hogy az utóbbi hónapokban nem érezhető az év végén lejáró amnesztia iránti érdeklődés növekedése, de az sem zárható ki, hogy az utolsó hónapok gyökeres változást hoznak ebben.

A lap idéz egy szakértőt, aki szerint 2008-2009 táján sok üzletember menekítette ki a vagyonát offshore-adóparadicsomokba, miután abban az időben sok szó esett az államcsődről. Mára azonban többen visszahozták a pénzüket, amit aztán magyar állampapírba fektettek.