A gazdasági válság hírei percről percre

Események

tőzsdekrízis, tőzsdeválság, pénzügyi krízis, pénzpiac, Moszkva
Vágólapra másolva!
Lefékeződött a német gazdaság a kedden publikált adatok szerint, ami rossz üzenet az európai piacoknak, a magyar piacokat pedig az nyugtalaníthatja, hogy a magyar gazdaság sem volt képes növekedni a második negyedévben, amely miatt újabb költségvetési kiigazításra lehet szükség. Az NGM szerint idén nem kell módosítani a költségvetést, mert a 90 milliárdos eltérést fedezi a Stabilitási Alap. Délután kedvező amerikai hírek érkeztek, amely némileg mérsékelte a piaci rossz hangulatot.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
10:30
augusztus 16, 2011
Vágólapra másolva!

Csak Japán emelkedett a fontos ázsiai piacok közül

A tokiói tőzsde legfőbb mutatója, a Nikkei 0,23 százalékos többlettel zárt a keddi kereskedésben, a többi fontosabb ázsiai index azonban visszaesett. A sanghai-i, a Hong Kong-i és az ausztrál tőzsdemutató 0,3-0,7 százalékos visszaesésben volt a zárás előtti percekben.

10:43
augusztus 16, 2011
Vágólapra másolva!

Csalódást keltő német adat

A német gazdaság növekedése majdnem leállt a második negyedévben - írta a Bloomberg a német szövetségi statisztikai hivatal kedden publikált adatai alapján. Az elsőről a második negyedévre csupán 0,1 százalékkal növekedett a GDP, ami elmarad a piaci várakozásoktól. A Bloomberg által megkérdezett 33 szakértő véleményéből számított átlag szerint a piac 0,5 százalékos negyedéves növekedésre számított. Az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest 2,8 százalékkal emelkedett a német GDP. A francia gazdaság leállása után az elenyésző német növekedés azt jelzi a piac számára, hogy az európai gazdaság ismét lefékeződik.

10:49
augusztus 16, 2011
Vágólapra másolva!

Emelkedéssel kezdett a svájci frank

A német gazdaság megtorpanásának híre gyengítette az eurót, ami a forintra is kedvezőtlenül hatott. Az euró a dollárral szemben esett: a hajnal 1,443 dollárról 1,439 dollár alá került, miközben 1,132 svájci frankról 1,123 frankra gyengült. A forint követte az euró mozgását: a svájci frankkal szemben a hajnali 238 forint alatti szintről 241 forint fölé emelkedett, majd korrigálval 240,4 forintra került kilenc óra előtt. Az euró ekkor 269,9, a dollár 187,7 forintot ért.

11:01
augusztus 16, 2011
Vágólapra másolva!

MNB: A nyugdíjpénzek jelentették az államháztartás féléves többletét

Az év első félévének végén az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 76,8 százaléka, 21 285 milliárd forint volt - jelentette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján. Az államháztartás nettó finanszírozási többlete a GDP 5,7 százaléka volt, 1574 milliárd forint, ami azt jelenti, hogy a költségvetésnek több bevétele volt, mint kiadása. Az MNB közleménye szerint a pozitív egyenleg a visszalépő magánnyugdíjpénztár-tagok vagyonára vezethető vissza. Enélkül 4 százalékos deficitje lenne az államháztartásnak.

11:04
augusztus 16, 2011
Vágólapra másolva!

GDP-adat: stagnál a magyar gazdaság

Éves összevetésben 1,5 százalékkal növekedett a magyar gazdaság a második negyedévben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden reggel az Ecostattal közös előzetes adatai alapján. Negyedéves összevetésben pedig a jelentés szerint stagnálás volt, azaz nem növekedett a gazdaság. Ennél rosszabb negyedéves adatra közel két éve volt példa, 2009 harmadik negyedévében visszaesés volt, azóta azonban negyedéves szinten mindig bővülést produkált a gazdaság. Az első negyedév sokkal jobban sikerült, akkor az éves növekedés 2,5 százalékos volt, negyedéves összevetésben pedig 0,7 százalékos volt a bővülés.

A kilátások sem fényesek, mivel Magyarország legjelentősebb kereskedelmi partnere, az exportteljesítményt meghatározó Németország a vártnál gyengébb növekedést ért el a második negyedévben. A német GDP éves összevetésben 2,8 százalékkal nőtt, negyedéves szinten pedig mindössze 0,1 százalékkal bővült, szemben a 3,2, illetve 0,5 százalékos növekedést valószínűsítő várakozásokkal, valamint az első negyedévben mért 5, illetve 1,3 százalékos ütemmel. A mostani adat alapján nehéz lesz elérni az április közepén benyújtott konvergenciaprogramban szereplő gazdasági teljesítményt. A konvergenciaprogramban a pesszimistább pályát felvázoló, úgynevezett konzervatív prognózis 3,1 százalékos növekedéssel számol, ehhez azonban robosztus növekedésre lenne szükség a második félévben, ám erre a világgazdasági kilátások miatt kevés az esély.

11:14
augusztus 16, 2011
Vágólapra másolva!

Equilor: További drasztikus államháztartási kiigazításra lehet szükség

Az Equilor pénzügyi tanácsadó reggeli elemzése szerint a gyenge adat "egyfelől nem teljesen meglepő az utóbbi hónapok gyenge külkereskedelmi és ipari adatai láttán, másfelől a várt 2,5 százalékos növekedési ütemhez képest 1,5 százalékra lassuló GDP-növekedés rendkívül negatív képet festene a magyar gazdaságról, és valószínűleg valamennyi előrejelzésén változtatnia kellene a kabinetnek". Az Equilor szerint a büdzsét 3 százalékos éves növekedéssel tervezték, ezért a várttól elmaradó adat miatt tarthatatlanná válik ez a tervezés. Ráadásul a következő évek hiány és adósságmutatóinak betartásához "további drasztikus államháztartási kiigazításra lehet szükség" - vélték a tanácsadó elemzői.

11:16
augusztus 16, 2011
Vágólapra másolva!

Gyengüléssel kezdett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 62,22 pontos csökkenéssel, 18 777,97 ponton nyitott kedden. A hétfői záró értékéhez képest 0,33 százalékkal gyengült. A nyitás után negyed órával már 1,13 százalékos mínusznál járt a pesti tőzsde legfőbb mutatója.

11:28
augusztus 16, 2011
Vágólapra másolva!

Az európai tőzsdék is gyengüléssel kezdtek

A fő nyugat-európai értéktőzsdék lejtőn kezdtek kedden. A rossz indulást az okozta, hogy a korábban reggel megjelent, második negyedévi német GDP-növekedési adatok rosszabbak voltak a vártnál. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,72 százalékos mínuszban, a frankfurti DAX-30 1,26 százalékos veszteségben, a párizsi CAC-40 0,89 százalékos visszaesésben volt nyitás után a hétfői záróhoz képest.

11:58
augusztus 16, 2011
Vágólapra másolva!

Merkel és Sarkozy Párizsban tárgyal az eurózóna jövőjéről

Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök kedd délután magyar idő szerint délután három órakor találkozik Párizsban, hogy az eurózóna jövőjéről egyeztessék álláspontjukat. A Reuters szerint az európai centrumot elérő adósságválság megoldásáról egyeztet a két vezető. Az eurózóna két legerősebb gazdaságának kompromisszuma nagyban meghatározza az euró jövőjét. A Reuters szerint két út közül választhat Merkel és Sarkozy, az egyik egy szorosabb pénzügyi együttműködést hozhat, a másik azonban az eurózóna széteséséhez vezethet.

A találkozón szót ejthetnek az úgynevezett közös gazdasági kormányzásról, amely a tagállamok költségvetéseinek szorosabb összehangolását és a költségvetési politikák szigorúbb ellenőrzését jelentheti. Felmerülhet a közös eurókötvény kibocsátása is, amely nagyban segítheti az eladósodott tagállamokat, azonban drága megoldás lenne a mentés költségeit álló országoknak, első sorban Németországnak. Szóba jöhet még az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz kibővítése a jelenlegi 440 milliárd euróról, ezt az ötletet azonban korábban a német kormány elutasította.

12:15
augusztus 16, 2011
Vágólapra másolva!

A Google vásárlása fékezte az ázsiai tőzsdék gyengülését

Egy hétfői bejelentés szerint a Google megvásárolja a Motorola mobiltelefon-gyártó üzletágát. A Wall Street Journal szerint a hír kedvezően hatott az ágazat ázsiai szereplőire, mivel a mobiltelefonok és alkatrészeik gyártásának felfutását várják az eseménytől. Ezáltal emelkedtek részvényeik árfolyama a keddi kereskedésben, amivel mérsékelni tudták az ázsiai piacok gyengülését. A tokiói Nikkei (+0,2 százalék) kivételével a főbb térségbeli tőzsdemutatók gyengüléssel zártak kedden.

12:39
augusztus 16, 2011
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb veszteségben az európai tőzsdék

A vártnál gyengébb német GDP-adat miatt nagy veszteségeket hoztak a kereskedés első órái az európai tőzsdéken. A német DAX 2,7, a francia CAC 40 2,3, a londoni FTSE 100 1,4, a milánói FTSE MIB 2,4 százalékkal gyengült délelőtt fél tizenegyig a hétfői záróértékhez képest. A Budapesti Értéktőzsde követte a nyugat-európai mozgást és 2,7 százalékos mínuszban járt ugyanekkor. A visszaesésben szerepe lehetett a magyar GPD-adatnak is, amely a vártnál gyengébben alakult. A főbb részvények közül az OTP volt a legnagyobb vesztes, 3,4 százalékkal ért kevesebbet a hétfői záráshoz képest, a Mol 1,3, a Magyar Telekom 1,6, a Richter pedig 2 százalékkal.

13:13
augusztus 16, 2011
Vágólapra másolva!

Az eurózóna növekedése is elmarad a várttól

Az euróövezeti GDP 0,2 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző negyedévhez képest, lassabban, mint a január-márciusi 0,8 százalék - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Éves szinten az első negyedévi 2,5 százalékról 1,7 százalékra csökkent a növekedési ütem. Elemzők arra számítottak, hogy negyedéves összehasonlításban 0,3 százalékkal, míg éves szinten 1,8 százalékkal nőtt a közös valuta térségének gazdasága. Az MTI szerint a kedden nyilvánosságra hozott GDP-adatok a leggyengébb ilyen számok azóta, hogy az euróövezeti gazdaság 2009-ben kilépett a recesszióból.

13:32
augusztus 16, 2011
Vágólapra másolva!

Emelkedő infláció Nagy-Britanniában

A gazdasági visszaesés ellenére gyorsul az infláció üteme Nagy-Britanniában - írta a Guardian brit lap internetes kiadása. A brit statisztikai hivatal 4,4 százalékos áremelkedési ütemet mért júliusra, pedig sok bolt a gyenge kereslet miatt arra kényszerült, hogy mérsékelje árait - írta a lap. Az inflációs adathoz hasonlóan a megélhetési költségek változását követő kiskereskedelmi árindex nem változott júliusban júniushoz képest.

13:52
augusztus 16, 2011
Vágólapra másolva!

A portugál gazdaság megszenvedi az uniós mentőcsomagot

A portugál gazdaság teljesítménye a második negyedévben csökkent a 78 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomag fejében megkövetelt intézkedések miatt. Az első becslés szerint éves összevetésben a második negyedévben 0,9 százalékkal csökkent a portugál GDP, az első negyedévihez viszonyítva pedig stagnált a gazdaság teljesítménye, a negyedéves összevetésben pedig változatlan szinten megállt a GDP - közölte a portugál nemzeti statisztikai hivatal kedden. Portugália 2010-ben 1,4 százalékos GDP-növekedést ért el. A pénzügyminisztérium becslése szerint az idén 2,3 százalékos, 2012-ben pedig 1,7 százalékos GDP-csökkenésre lehet számítani.

14:01
augusztus 16, 2011
Vágólapra másolva!

A Mol "alapesetben" nem számol recesszióval

Simola József a Mol vezérigazgató-helyettese az MTI-nek azt mondta, várakozásaik szerint a forint árfolyama sem a dollárhoz, sem az euróhoz képest nem tér el érdemben a mostanitól, s a kőolaj ára is a 100-110 dolláros sávban mozog majd hordónként a következő három hónapban.

A lehetséges recesszióról úgy nyilatkozott, hogy alapesetben nem számolnak vele, de ha mégis bekövetkezne, akkor az nemcsak a kőolajárat mérsékelné, hanem a késztermékek, a benzin és gázolaj iránti keresletet is, ami finomító termelés csökkenésén keresztül kihatna a Mol eredményességére is.

A Mol-csoport kedden mutatta be második negyedéves eredményét. A társaság nettó eredménye 54 milliárd forint volt.

14:25
augusztus 16, 2011
Vágólapra másolva!

Kisebb visszapattanás az európai piacokon

Némileg javítottak a vezető európai tőzsdemutatók kora délutánra. A német DAX 2,3, a francia CAC-40 1,5, a londoni FTSE-100 0,8, az olasz FTSE MIB 2,3 százalékos mínuszban járt negyed egy körül. A BUX 2,6 százalékos veszteségben volt ekkor.

15:02
augusztus 16, 2011
Vágólapra másolva!

Olcsóbb lett az állam finanszírozása

Óriási kereslet mutatkozott azok iránt a diszkontkincstárjegyek (az egy évnél rövidebb államkötvények neve - a szerk.) iránt, amelyeket az Államadósság Kezelő Központ ma megvételre kínált a befektetőknek. Az ÁKK 40 milliárd forintnyi értékpapírt hirdetett meg eladásra, és 192 milliárd forintnyi ajánlat érkezett. Az ÁKK azonban csak a meghirdetett mennyiséget fogadta el, vagyis 40 milliárd forintban adott el diszkontkincstárjegyet. A kincstárjegyek átlaghozama 5,7 százalék lett, ami 0,2 százalékponttal alacsonyabb a befektetők között forgó kincstárjegyek hétfői hozamánál, és közel 0,3 százalékponttal elmarad a legutóbbi aukción kialakult hozamtól is, vagyis javultak az államadósság-finanszírozási körülmények, az állam olcsóbban tudja finanszírozni magát.

15:29
augusztus 16, 2011
Vágólapra másolva!

Gyengülést jeleznek az amerikai határidős indexek

Két órával a New York-i tőzsde nyitása előtt mínuszban voltak a főbb határidős indexek, ami azt jelzi, hogy (ha nem érkezik fontos, befolyásoló hír) mínuszban kezdhetnek magyar idő szerint fél négykor. A határidős Dow Jones-index 0,9, a Nasdaq 1,2, az S&P 500 1,3 százalékos gyengülést jelzett fél kettőkor.

15:56
augusztus 16, 2011
Vágólapra másolva!

Újabb esés indult a tőzsdéken

A délelőtti esés után néhány óráig nyugalom volt a tőzsdéken, délután két óra előtt azonban újabb gyengülést tapasztaltak a piacok. Az amerikai határidős indexek 1-1,4 százalékos mínuszban jártak, az európai mutatók pedig újabb gyengülésnek indultak. A német DAX 2,6, a londoni FTSE-100 1,3, a francia CAC-40 2, az olasz FTSE-MIB 3,1 százalékos esésben volt az előző napi záróértékhez képest. A BUX ennek megfelelően szintén gyengülésbe fordult, két óra előtt 3,3 százalékos mínuszban járt.

16:29
augusztus 16, 2011
Vágólapra másolva!

Spiegel: Németország elfogadhatja az eurókötvény ötletét

Bár hivatalosan Angela Merkel német kancellár ellenzi az eurókötvény kibocsátását, a konzervatív kormánypárt politikusai nem ennyire elutasítóak, ezért a keddi francia-német csúcstalálkozón megállapodás születhet a forrásszerzés új módjáról - írta a Spiegel német lap. Az eurókötvény közös állampapír-kibocsátást jelentene, amely az adóssággondokkal küzdő államok számára olcsóbb finanszírozást jelentene, viszont a fegyelmezettebben gazdálkodók számára drágábbat, ezért Merkel eddig elutasította a bevezetését. A Spiegel azt is írta, hogy az eurókötvényt leginkább a kisebbik koalíciós partner, a liberális Szabad Demokrata Párt ellenzi, ezért a francia-német megállapodás akár a kormánykoalíció széteséséhez is vezethet.

17:24
augusztus 16, 2011
Vágólapra másolva!

Felülvizsgálja makrogazdasági előrejelzését a kormány

Orbán Viktor miniszterelnök a tegnapi és a mai nap folyamán Pintér Sándor belügyminiszterrel, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterrel és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel  folytatott megbeszéléseket az euróválság Magyarországra gyakorolt hatásának kivédéséről - közölte Szijjártó Péter a miniszterelnök szóvivője. A pár soros közlemény ezen kívül még ennyi áll: A kormányfő és a miniszterek emellett áttekintették az elmúlt egy év kormányzati tevékenységét.

A Portfolio.hu szerint Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt mondta a Reuters hírügynökségnek a kedden közölt gyenge növekedési adatra reagálva, hogy a kormány felülvizsgálja makrogazdasági előrejelzését. Az új prognózist a 2012-es költségvetési törvénytervezetben fogja bemutatni. Az államtitkár azt sem zárta ki, hogy módosulnak egyes, adóbevételekre vonatkozó előrejelzések is, de hozzátette, a kormány csak a részletes GDP-adatok fényében tudja megítélni az adóbevételekre gyakorolt hatásokat. A részletes adatokat várhatóan szeptember 8-án közli a KSH.

17:32
augusztus 16, 2011
Vágólapra másolva!

Mérsékelt veszteséggel kezdett New York

Egy százalék körüli veszteséggel nyitottak az amerikai tőzsdemutatók kedden. A határidős indexek ennél nagyobb esést jeleztek előre, viszont a helyi idő szerint reggel publikált amerikai ipari adat a vártnál kedvezőbben alakult, így mérsékelődött a veszteség a nyitásra.

17:41
augusztus 16, 2011
Vágólapra másolva!

Nem követte az S&P-t a Fitch Amerika leminősítésében

A Fitch amerikai hitelminősítő AAA értékelésen, vagyis a legjobb besoroláson tartotta az amerikai állampapírokat. A Standard and Poor's hitelminősítő augusztus 6-án leminősítette az Egyesült Államok adósbesorolását, amely után óriási esések következtek a tőzsdén. A Fitch ráadásul stabil kilátásokat tart indokoltnak, vagyis középtávon nem kívánja leminősíteni az amerikai hiteleket. A hír pozitív a piac számára.

17:51
augusztus 16, 2011
Vágólapra másolva!

K&H: csak lassul a világgazdaság, nem hanyatlik

A rossz gazdasági adatok ellenére nem kell még temetni a növekedést a K&H Bank értékelése szerint. "A GDP növekedés második negyedéves ütemére vonatkozó mai adatdömping is alátámasztja a gazdasági növekedés lassulására vonatkozó előrejelzéseket. A látványos gyengülés mellett azonban továbbra is van még növekedés a fejlett világban, amelyet az egyre gyorsuló Japán gazdaság, a konszolidálódó nyersanyag és energiaárak, valamint a nagy jegybankok (EKB, Fed) növekedést ösztönző, vagy legalábbis visszaesést elkerülő intézkedései is támogatnak" - mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. Szerinte a növekedés lassulásáról van szó jelenleg, nem pedig egy újabb világgazdasági recesszióról.

A magyar gazdaság ugyanakkor törékeny, bár a költségvetést az egyszeri befizetések tartják egyensúlyban - vélte Horváth István. A költségvetés idén számolhat a nyugdíjpénztári visszalépők befizetéseivel. A kilátásokat azonban rontja, hogy a háztartások fogyasztását a svájci frank árfolyamának emelkedése fogja vissza, az exportot pedig a német gazdaság lassulása korlátozza.

18:30
augusztus 16, 2011
Vágólapra másolva!

NGM: 90 milliárd forint esik ki a lassuló növekedés miatt

A Nemzetgazdasági Minisztérium keddi közleménye szerint Magyarország a középmezőnyben foglal helyet aszerint, hogy az egyes európai országokban mennyivel marad el a növekedés az eddig várttól. A minisztérium szerint lassult az export, miközben a svájci frank árfolyamának emelkedése csökkenti a háztartási fogyasztást. A közleményben a tárca azt állította, hogy a kormány tartja magát a 2011-es hiánycélhoz, amely nem került veszélybe, mivel a Stabilitási Alap képes finanszírozni azt a körülbelül 90 milliárd forintos eltérést, amelyet a lassabb gazdaság okoz.

19:05
augusztus 16, 2011
Vágólapra másolva!

Súlyos mínusszal zárt a pesti tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde 18 318,98 ponton, azaz 521,21 pontos, 2,7 százalékos csökkenéssel zárt kedden.

19:25
augusztus 16, 2011
Vágólapra másolva!

Merkel és Sarkozy tárgyal - kép

Forrás: AFP