Értetlenül áll a görög népszavazás előtt Európa - hírek percről percre

2011.11.01., 15:24

Sokként érte az Európai Unió képviselőit és a nyugati piacokat a hétfőn este bejelentett görög népszavazás híre, amelyen a görögök szinte biztosan a megszorító csomag ellen szavaznának. A reformok elkaszálása egyben a görög államcsődöt is elhozná. A tagországok találgatják, mikor tartják a népszavazást, és hogy egyáltalán milyen kérdést kapnak majd a görög választók. A tőzsdéken eladási hullám indult be kedden, főleg a bankpapírok árfolyama esett.

22.15 |

Összefoglaló a keddi görög adósságdrámáról

A görög miniszterelnök Jeórjiosz Papandreu hétfő este bejelentette, hogy népszavazást kezdeményeznek a megszorításokkal járó görög reformlépésekről, illetve péntekre bizalmi szavazást kért kormánya ellen.

A Világbank elnöke "kockajátéknak" nevezte a görög kormány kezdeményezését, a Spiegel szerzője szerint azonban ez a kockázat nem helytelen. Érvelése szerint a görögök a népszavazáson választhatnának a megszorítások, de az uniós tagság megtartása vagy a fájdalmas görög államcsőd között. Bár erről a görög miniszterelnök nem beszélt, irodájának közleménye alapján Angela Merkel német kancellárnak azt mondta, hogy a népszavazás megerősíti Görögországot az eurózónában.

A népszavazás hétfői bejelentését azonban a görög kormány nem egyeztette kollégáival, így az teljesen váratlanul érte őket is, és a piacokat is. Az európai és amerikai tőzsdeindexek óriási veszteségeket könyvelhettek el, mivel a piac azzal számolt, hogy a népszavazás a reformcsomag biztos bukását jelenti, ami a rendezetlen görög államcsőd valószínűségét emeli.

A vezető európai politikusok újabb válságkezelésbe fogtak. Angela Merkel német és Nicolas Sarkozy francia kormányfő a cannes-i G20 találkozó elé egy egyeztető tárgyalást beszélt meg, és mindkét politikus nyomást gyakorolt a görög kormányra. Sarkozy, aki megdöbbenéssel fogadta a népszavazás hírét, azt mondta, "minden kezdődik előről", majd azt is, hogy szerinte az október 27-én hajnalban elért uniós egyezség az egyetlen módja a görög adósság rendezésének.

Merkel, majd külügyminisztere, Guido Westerwelle telefonon beszélt görög partnerével, hogy tisztázzák a görög népszavazás ügyét, illetve hogy meggyőzzék őket, az uniós megállapodás Görögország érdeke.

A görög eseményeket értékelő egyik elemző az athéni döntésről azt mondta: "figyelemre méltó teljesítmény". Ugyanis szerinte a görög miniszterelnöknek sikerült egy nap alatt kiborítani Nicolas Sarkozyt, Angela Merkelt és a piacokat.

21.57 |

"El a kezekkel a katonaságtól"

Kiakadt a görög ellenzék azon, hogy a védelmi minisztérium a teljes katonai vezérkart lecserélte. A konzervatív Új Demokrácia párt árnyék védelmi minisztere Margaritisz Tzumasz az AFP szerint "antidemokratikusnak" nevezte az intézkedést, majd így fakadt ki: "Végetek van, el a kezekkel a katonaságtól. Már kormány sincs ebben az országban, a parlamenti képviselők pedig hajón menekülnek". A görög védelmi minisztérium szerint a váltásról már korábban döntöttek, és a tervek szerint hajtották végre. A csere a teljes vezérkart (földi erők, tengerészet, légierő) érintette, mintegy tucatnyi tisztet is felmentettek.

21.24 |

Zuhantak az amerikai tőzsdék

A Dow Jones 2,48 százalékos esés után 11 658 ponton zárt, a Nasdaq 2,89 százalékot zuhant 2 607 ponton fejezte be a kereskedést, az S&P index pedig 2,79 százalékos mínuszban volt  a nap végén. Fontos azonban tudni, hogy októberben a Dow 1042 pontot, azaz 9,5 százalékot erősödött, így ez volt az index 115 éves történetében a legerősebb hónap.

21.01 |

Papandreu kitart a népszavazás mellett

A Reuters hírügynökség a görög kormányszóvivőt idézi, aki szerint az immár órák óta tartó kabinetülésen a miniszterelnök kitart a népszavazás ötlete mellett. A szóvivő bizakodott, hogy Papandreu túléli a pénteki bizalmi szavazást.

20.31 |

A kormány változására utalt az olasz államfő

Georgio Napolitano olasz államfő kedden egyeztetett Silvio Berlusconi miniszterelnökkel a múlt szerdai EU-csúcson ígért megszorításokról. A Guardian szerint állítólag az is felmerült, hogy egyes ellenzéki politikusok "osztozzanak a szükséges feladatokban". Az államfő egy közleményt is kiadott, amelyben politikai és társadalmi erők széles spektrumáról írt, amelyek megértették, hogy új szemlélet szükséges a gazdasági válság kezeléséhez. Berlusconi és Napolitano szavai arra utalnak, hogy az olasz megszorítások elfogadásának biztosítása érdekében új összetételű kormány alakulhat.

20.15 |

Világbank: "kockajáték"

A Világbank elnöke a görög népszavazási javaslatot olyan "kockajátékhoz" hasonlította, amely a pénzpiacok bizonytalanságát növeli. "A világgazdaság helyzete még ingatag (...) és gyorsan összeomolhat" - mondta Robert Zoellick a BBC beszámolója szerint.

19.56 |

Mégsem lesz népszavazás?

Az amerikai tőzsdeindex, a Dow Jones kicsit összeszedte magát és már csak 1,5 százalékos mínuszban van azután, hogy hírügynökségi jelentések szerint több vezető görög szocialist párti politikus is azt állítja, nem lesz semmi a népszavazásból. "Lényegében elhalt az ötlet" - mondta egyikük.

19.50 |

Vakbélműtét vár a görög pénzügyminiszterre

A Bloomberg hírügynökség is megerősítette a korábbi híreket, hogy a görög pénzügyminiszter nem a válság elől menekült kórházba, hanem tényleg beteg. A beszámoló szerint a politikuson vakbélműtétet kell végrehajtani.

19.42 |

A kormány leváltotta a vezérkart

Újabb meglepő lépést tett a görög kormány. Panosz Beglitisz görög védelmi miniszter váratlanul leváltotta a vezérkar tagjait - írta a Financial Times hozzátéve, hogy a döntésről szóló közleményben nem volt indoklás.

Az EU Observer korábban azt írta, hogy Beglitisz a "saját embereivel" töltené fel a legfőbb katonai döntéseket meghozó testületet. Azzal érvelt, hogy a görög hadsereg egy "állam az államban". A Guardian tudósítója említett egy Athénban keringő pletykát, amely szerint a kormány egy katonai puccsot akart ezzel megakadályozni, de hozzátette, hogy erre nem látott semmilyen bizonyítékot.

A második világháború után Görögország polgárháborút vívott, amely során előbb brit, majd amerikai segítséggel a polgári erők nyertek meg a kommunistákkal szemben. A görög katonai junta 1967-ben átvette a hatalmat, amely 1974-ig állt fenn. A Guardian emlékeztetett rá, hogy 1973-ban volt egy felkelés a katonai diktatúra ellen. A tüntetés november 14-én kezdődött, 17-én pedig vérengzésbe torkollott.

19.30 |

Német államkötvénybe menekül a pénz

A görög válság miatti tőzsdepánik közepette a befektetők német és brit államkötvényekbe menekítették a pénzt kedden, a francia, de még inkább az olasz állampapírok iránti kereslet zuhant. A tíz éves német bund hozama 1,7 százalékra esett vissza, a hasonló lejáratú brit kötvényé 2,2 százalékra. Rekordmagasságba nőtt ezzel szemben a különbség a német és a francia kötvények hozama között: a francia államadósságot 1,2 százalékponttal drágábban lehet csak finanszírozni, mint a németet. Az olasz piac még aggasztóbb képet mutatott, a dél-európai ország már csak 6,2 százalékon tud pénzt gyűjteni.

19.18 |

Sarkozy: Az EU-egyezség az egyetlen megoldás

Nicolas Sarkozy francia elnök szerint az októberi egyezség az egyetlen módja a görög adósság kezelésének - írta az AFP. "Engedni a nép véleménynyilvánítását mindig legitim megoldás, de az eurózóna-országok szolidaritása nem lehetséges az általuk szükségesnek ítélt lépések elfogadása nélkül" - mondta.

"Figyelemre méltó teljesítmény" - mondta a Guardiannek nyilatkozva egy londoni elemző a görög miniszterelnökről, akinek sikerült egy nap alatt kiborítani Nicolas Sarkozyt, Angela Merkelt és a piacokat.

19.02 |

Papandreu mindent egy lapra tesz föl

Európa ledöbbent, de a görög miniszterelnök helyes döntést hozott - vélekedik a Spiegel Online szerzője, aki szerint a görögök végre maguk dönthetnek a jövőjükről. Akarnak-e az eurózóna tagjai maradni, vagyis vállalják ennek érdekében a brutális megszorító csomagot, vagy egy szintén fájdalmas államcsőd árán visszatérnek a drachmához. A szerző szerint a miniszterelnök most mindent egy lapra tesz fel, de egy népszavazással megszerezheti a szükséges legitimációt a későbbi döntésekhez.

18.58 |

Berlusconi Merkelt nyugtatta

A Reuters szerint Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök felhívta Angela Merkel német kancellárt és biztosította, hogy Olaszország végrehajtja a várt reformokat. Berlusconi a hajnalig tartó október 26-i EU-csúcson külön levelet írt, amiben további megszorításokat vállalt az olasz költségvetés rendbetétele érdekében.

A Financial Times szerint Berlusconi kedd estére válságülésre hívta össze kormányát. November 1-je Olaszországban is állami szünnap, így a kormánytagok nyaralóikból tértek vissza Rómába.

18.52 |

Időt húzna egy kormánypárti képviselő

Megosztott a görög kormánypárt a miniszterelnök által bejelentett népszavazás miatt, erre utal, hogy a kormányzó szocialisták egyik képviselője úgy nyilatkozott a BBC rádiónak, hogy szerinte olyan megoldást kell találni, amely nem állítja Görögországot egy új dilemma elé. "Azt hiszem több időre, és eredményekre lenne szükségünk, illetve arra, hogy tartsuk magunkat az október 26-án elért megállapodáshoz" - mondta. Szavai arról árulkodnak, hogy nem tartja jó ötletnek a népszavazás kiírását.

Közben magyar idő szerint este hat órakor kormányülés kezdődött Athénban.

18.44 |

"Tényleg szenved" a hasfájós görög pénzügyminiszter

"Begyulladt a vakbele" - közölte a görög pénzügyminiszter, Evangelosz Venizelosz stábja a Guardian tudósítójával, hozzátéve, hogy "tényleg szenved". A kedden reggel hasi panaszokkal kórházba szállított politikus egyik beosztottja ezzel igyekezett eloszlatni azokat a vádakat, hogy Venizelosz betegségbe menekült volna a válság elől, bár elismerte, hogy nem tudott a népszavazás tervéről. Nem Venizelosz volt az első görög államférfi, aki az elmúlt időszakban kórházba szállítottak. Venizelosz egyik politikai tanácsadójának már korábban pihenést írtak elő az orvosok, az EU-val való tárgyalások egyik görög vezetője pedig szívrohamot kapott a múlt héten Brüsszelben.

18.32 |

Az uniós csomag életbe lépését sürgeti Washington

A Fehér Ház szerint a népszavazásról szóló görög kormánydöntés azt bizonyítja, hogy Európának fel kell gyorsítania az adósságrendezésről szóló, múlt csütörtök hajnalban elfogadott csomag kidolgozását és életbe léptetését. Az amerikai elnöki iroda szóvivője szerinte Washington hisz Európa sikerében.

18.27 |

Papandreu: A népszavazás megerősíti Görögországot

Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök azt mondta Angela Merkel német kancellárnak a délelőtti telefonbeszélgetésük során, hogy a Görögország megsegítését célzó pénzügyi mentőcsomagról rendezendő népszavazás meg fogja szilárdítni Görögország helyzetét az euróövezetben és a nemzetközi színtéren. A görög miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Merkel "megértését fejezte ki", és azt mondta, belátja a görögországi fejleményeket.

18.16 |

Durva zuhanással zártak az európai tőzsdék

A frankfurti DAX index 5, a párizsi CAC 5,4, a londoni FTSE 2,2 százalékos mínuszban zárta a napot. A legnagyobb vesztesek azok a bankok voltak, amelyeket a piac a görög válság következményeire leginkább érzékenynek tart: a francia Société Générale 15,4, a spanyol Intesa Sanpaulo 14,4 százalékot zuhant.

17.42 |

A népszavazás mellett érvelt a kanadai jegybank elnöke

A kanadai jegybank kormányzója Mark Carney támogatta a görög kormányt a népszavazás kiírásában - írta a BBC. A kritizált referendum mellett az szól szerinte, hogy a társadalmi reformokat széles demokratikus támogatásnak kell kísérnie, az pedig a görögök dolga, hogyan érik el az ország számára szükséges átalakításokat.

Előző
  • 1
  • 2
Következő