Megnyerte a görög miniszterelnök a bizalmi szavazást - euróválság percről percre

Események

G20, EU-csúcs, gazdasági konferencia, Cannes, Görögország, államcsőd, gazdasági válság, George Papandreou bejelentése
Vágólapra másolva!
Szűk többséggel megnyerte a péntek éjjel tartott bizalmi szavazást a görög miniszterlenök. Papandreu a szavazás előtti beszédében egy nemzeti egységkormány megalakítását javasolta, amelyet azonban többek között a legnagyobb ellenzéki párt is visszautasított. Cannes-ban a világ vezető hatalmai, a G20-ak tanácskoztak, és már az olaszok is nagy bajba kerültek.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül48 bejegyzés
01:01
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Papandreu megnyerte

A bizalmi szavazásnak vége, Papandreu 153 igen szavazatot kapott 144 nem ellenében.

01:12
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Összezárt a Paszok

Az eredményből úgy tűnik, a kormányfőnek sikerült maga mellett tartania pártja, a Paszok összes képviselőjét, nem akadt kiszavazó. Sőt, mellette voksolt Luka Kaceli is, akit a múlt hónapban kizártak a pártból, mert nem támogatta a parlamentben a kormány egyik megszorító intézkedését.

11:34
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Este bizalmi szavazás Athénban, addig csúcstalálkozó Cannes-ban

Ma késő este tartják a bizalmi szavazást a görög parlamentben Jeórjiosz Papandreu kormányfővel szemben. A nap folyamán Cannes-ban a G20-csoport vezetői a csütörtökön kezdődött csúcstalálkozójukat folytatják.

11:36
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Ha Papandreu nyer, lemondhat

Csütörtök esti hír szerint elképzelhető, hogy ha a görög kormányfő sikerrel veszi a bizalmi szavazást, akkor lemond, és átadja a hatalmat egy koalíciós kormánynak.

11:40
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Az olaszok is bajban vannak

A Nemzetközi Valutaalap ellenőrizheti az olasz államháztartási reform és a takarékossági intézkedések végrehajtását, ehhez járult hozzá az olasz kormány - írja a Reuters. A római vezetés továbbá elfogadja, hogy az Európai Unió is figyelemmel kísérje az erőfeszítéseket, amelyek a piaci bizalom helyreállítását szolgálják - mondták uniós illetékesek a Reutersnek. Az olasz államadósság a hazai össztermék (GDP) 120 százalékát teszi ki, ennél csak Görögországnak magasabb a GDP-arányos államadóssága az euróövezetben. A 10 éves olasz államkötvények hozama 6,4 százalékra, az euró bevezetése óta a legmagasabbra emelkedett csütörtökön.

12:05
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Az olasz kormány a bukás szélén áll

Az olasz kormány a bukás szélén áll a Reuters beszámolója szerint, mert Silvio Berlusconi miniszterelnököt több támogatója is elhagyta. A Portfolio.hu emlékeztet arra, Berlusconi tegnap este az eurózóna vezetőivel valószínűleg arról beszélt, hogy két héten belül bizalmi szavazást kér a parlamentben a reformcsomagról. Az AP hírügynökség szerint a miniszterelnök már egyeztetett néhány olasz párt vezetőjével, hogy mi történne, ha a kormány megbukna.

Forrás: AFP

12:10
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Papandreu "megteszi a helyes lépést", és lemond, vélik Athénban

A Guardian helyszínen tartózkodó tudósítója szerint Athénban az a vélekedés, hogy Papandreu valószínűleg megnyeri az esti bizalmi szavazást, aztán "megteszi az egyetlen helyes, tisztességes dolgot", lemond.

Forrás: AFP
Papandreu

12:17
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

A bankok nagy veszteséget szenvedtek a görög kötvényeken

A Royal Bank of Scotland azt jelentette a Guardian beszámolója szerint, hogy a görög kötvényeken 142 millió fontos (durván 50 milliárd forintos) veszteséget szenvedett, a kötvények banki könyvekben szereplő értékének 63 százalékát leírta veszteségként. Ez magasabb, mint az az 50 százalékos érték, amelyben a múlt héten az uniós csúcson megállapodtak az eurózóna vezetői és a nagybankok, miszerint a görög kötvények, állampapírok értékének felét elengedik, leírják veszteségként. A Commerzbank is hasonló arányú veszteséget könyvelt el, a német bank a görög állampapírok értékének 60 százalékát veszteségként elszámolta, ezzel 800 millió eurót, vagyis 234 milliárd forintot bukott.

12:32
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Recesszió jöhet az eurózóna szolgáltatószektorában

A vártnál nagyobb mértékben esett az euróözvezeti szolgáltatóipari beszerzési menedzserindex. A BMI 46,4 pontra süllyedt a szeptemberi 48,8 pontról, vagyis még inkább a zsugorodás-növekedés határát jelző 50 pont alatt van a mutató októberi értéke. A BMI előrevetíti, hogy a következő hónapokban az adott szektorban nő vagy csökken-e a termelés, kibocsátás. A mai adat alapján az várható, hogy az eurózóna szolgáltatószektorában a közeljövőben beköszönt a recesszió.

12:52
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Barroso: Megvitattuk, mi van, ha a görögök kilépnek az eurózónából

A európai vezetők megvitatták azt a lehetőséget is, hogy mi történik, ha Görögország kilép az euróövezetből - többek között ezt is mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a Guardian beszámolója szerint egy interjúban. Barroso ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a görögök elfogadják, végigviszik azokat a megszorító, takarékossági intézkedéseket, amelyek az uniós mentőcsomag árának tekinthetők. A bizottsági elnök szerint minél hamarabb szorosabbá kell fűzni a költségvetési uniót az EU-n belül.

Forrás: AFP
Van Rompuy és Barroso

13:00
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

A G20-ak elutasítják a protekcionizmust

A Reuters által megszerzett tervezet szerint a G20-ak ismét határozottan elutasítják a protekcionizmust, de nem tesznek említést a kereskedelmi tárgyalások dohai fordulójának befejezéséről. A G20-ak abban is megállapodnak a tervezet szerint, hogy a rugalmas, a piaci folyamatok által vezérelt valutaárfolyamok irányában mozdulnak el minél előbb.

13:30
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Elismerte a görög kormány: nem lesz népszavazás

A BBC szerint a csütörtök hajnalban a kormányfővel szembemenő Evangelosz Venizelosz pénzügyminiszter uniós hivatalnokoknak megerősítette, hogy a görög kormány elvetette a népszavazás gondolatát az uniós mentőcsomagról.

13:38
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Guardian: Kudarc lehet a G20

A Guardian a Le Monde újságíróját idézve azt írta, hogy a G20-csúcs kudarcba fulladhat. "Ki kell mondani: a kudarc valós forgatókönyv" - írta az tudósító Twitter-bejegyzésében. A Guardian szerint nem csak a francia újságíró mondta ezt, több más forrásból is hasonló véleményeket kaptak (a forrásokat nem nevezték meg). A lap tudósítása szerint az eurózónát képviselő politikusok kemény támadásokat kaptak a görög mentőcsomag kidolgozatlansága miatt. A Guardian által idézett ITV tudósítója Twitter-bejegyzésében azt írta: "elképesztő belegondolni, hogy a feltörekvő országok öt éve részt sem vehettek a csúcson, ma pedig már ők diktálnak".

14:05
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Az IMF megerősítéséről tárgyalnak

Három forgatókönyvet tárgyalnak a G20-csúcson arról, hogy a Nemzetközi Valutaalap miként tudna segíteni az eurózónán - tudta meg a Wall Street Journal névtelenül nyilatkozó forrásokból. "Fontos, hogy jelezzük, az IMF forrásait kibővítjük, hogy reagálhasson a válságra" - mondta. Az első lehetőség az IMF tartalékait növelné, amelyet az eurózóna rendelkezésére bocsátanának, a második szerint létrehoznának egy pénzügyi stabilitásra ügyelő alapot, amelyet az IMF felügyelne. A harmadik opció szerint 280 milliárd dollárt adnának a kormányok az IMF-nek, ez azonban csak átmeneti tőkejuttatás lenne, mivel jövőre már vissza is kellene szolgáltatni az államoknak.

14:30
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Az osztrákok izgulnak, hogy a görögök megszavazzák-e a csomagot

Bízik benne az osztrák pénzügyminiszter, hogy a görög parlamentben többséget kap az adósságválság kezelésére tervezett takarékossági csomag, erről nyilatkozott Maria Fekter az osztrák médiának. Arról egyelőre nem foglalt állást Fekter, hogy a vitatott görög népszavazási terv visszavonása önmagában elegendő-e a befagyasztott nyolcmilliárd eurós hitel megnyitásához. Mint mondta, erről hétfőn döntenek az euróövezet pénzügyminiszterei. Az ülésen "megvitatják, hogy a fenntarthatósági elemzés megállapításai érvényesek-e még". Fekter szerint a heves görögországi viták ellenére a legutóbbi fejlemények a stabilitás irányába mutatnak, mert a reformok adott esetben szélesebb támogatottságot is kaphatnak a parlamentben, mint előzőleg.

14:45
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Az olaszok 44 milliárd eurót kértek az IMF-től egy olasz lap szerint

A Guardian tudósítója arról számol be, hogy az olasz Corriere della Sera napilap arról ír, Olaszország 44 milliárd euró elővigyázatossági hitelkeretet kért a Nemzetközi Valutaalaptól.

14:55
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Az euró gyengült Merkel szavaira

Angela Merkel német kancellár azt mondta a G20-csúcson a Guardian tudósítása szerint, a G20-nak nem sikerült megállapodnia arról, hogy új forrásokkal lássák el az IMF-et. Az euró kicsit gyengült a hír hatására a dollárral szemben.

15:00
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Minimálisan csökkent az amerikai munkanélküliség

Az elemzők arra számítottak, 9,1 százalékon fog maradni a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban októberben, de a ráta kissé csökkent, 9 százalékra.

15:40
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

A G20-ak vonakodnak több pénzt tenni az eurómentő-alapba

Merkel azt mondta, hogy jóformán egyetlen ország sem volt a G20-as csoportban, amely további pénzt tenne az eurózóna mentőalapjába, az EFSF-be, írja a Guardian. Ez a kijelentés is okozhatta az euró gyengülését.

16:20
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

A G20-ak növelnék az IMF pénzét, de nem tudják, hogyan

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) forrásainak növelésében állapodtak meg pénteken Cannes-ban a G20-csoport országai, de arról még nem tudtak dönteni, hogy ez hogyan történjék - jelentették be uniós források az MTI tudósítása szerint. Herman van Rompuy uniós elnök sajtóértekezletén elmondta: a forrásbővítésre különböző lehetőségek vannak, a G20-csoport pénzügyminisztereit kérték fel, hogy a felmerült opciókat dolgozzák ki. Egyelőre az európai és nem európai országok eltérő állásponton vannak azzal kapcsolatban, hogyan lehetne az IMF-et hatékonyabban felhasználni a segítségnyújtásban.

16:31
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Már jövőre jöhet a Tobin-adó az EU-ban

Az Európai Unióban már 2012-től életbe léphet a pénzügyi tranzakciós adó, közismert néven a Tobin-adó - jelentette be Nicolas Sarkozy francia elnök a G20-ak csúcstalálkozóját záró sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint. A vendéglátó államfő elmondta, hogy az újfajta adóról az Európai Bizottság által előkészített javaslatot az uniós állam- és kormányfők már a jövő év elején megvitathatják. Franciaország küzdeni fog azért, hogy az új adó a jövő év végéig életbe is léphessen, ígérte az elnök. "A pénzügyi szereplőknek pénzügyileg is hozzá kell járulniuk az okozott károk helyreállításához" - hangsúlyozta a francia elnök. Sarkozy arról is szólt, hogy a G20-ak közzéteszik annak a 11 adóparadicsomot rejtő országnak a listáját, amelyet "kiközösít" a nemzetközi közösség. "Nem akarunk több adóparadicsomot. Az üzenet nagyon világos. Azokat az országokat, amelyek adóparadicsomok maradnak, ki fogja közösíteni a nemzetközi közösség" - fogalmazott a G20-ak elnökségét ellátó Franciaország elnöke.

16:48
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Obama jelentős előrehaladásról beszélt

Mindannyiunknak sok érdekünk fűződik Európa sikeréhez - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a G20-as csúcstalálkozó végén a BBC tudósítása szerint. Az Egyesült Államok legnagyobb kereskedelmi partnere Európa, mondta. A G20-találkozón jelentős előrehaladás történt Obama megfogalmazása szerint.

17:12
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Egyre drágábban finanszírozzák magukat az olaszok

6,4 százalékra ugrott az olasz tízéves állampapír hozama, amely így több mint 4,5 százalékponttal magasabb a hasonló futamidejű német államkötvényénél. Ezzel pedig kívül került abból a zónából, amelyben az Európai Központi Bank a héten végrehajtott olaszkötvény-vásárlásaival igyekezett tartani az olasz és a német hozam közötti különbözetet.

17:21
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Közel 30 rendszerkockázati jelentőségű bank van

A nemzetközi pénzpiaci felügyelet, a Pénzügyi Stabilitási Testület (FSB) megnevezte azt a 29 rendszerkockázati jelentőségű bankot, amelyeknek 1-2,5 százalékos többlet tőketartalékot kell majd képezniük, számol be az MTI. A pénzintézetek között 17 európai, 8 amerikai és csupán 4 ázsiai van. Jelentősebb magyar érdekeltséggel rendelkező bankok közül kettő, a Citigroup és az UniCredit került fel a listára. A listát minden év novemberében vizsgálja felül a szervezet. A többlet tőketartalékot 2016 és 2019 között kell felhalmozniuk azoknak a bankoknak, amelyek a 2014. évi listán szerepelnek. Ezen felül, a pénzintézeteknek a jövő év végéig be kell nyújtaniuk válságmegoldó terveiket, azaz azokat a lépéseket tartalmazó csomagot, amelyet saját pénzügyi nehézségeik esetén hajtanának végre.

17:25
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Az IMF-vezér bízik benne, hogy folytatódhat a normális kapcsolat Görögországgal

Bízom abban, hogy a görög politikai krízis hamarosan véget ér, és így az IMF folytathatja "normális" kapcsolatát az országgal - jelentette ki Christine Lagarde IMF-vezérigazgató a G20-csúcson, írja a Guardian.

17:57
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Nem sokkal lettünk beljebb a G20-csúccsal a Guardian szerint

A Guardian csalódást keltőnek értékelte a G20-csúcsot. A legfejlettebb országok vezetői üdvözlik a múlt heti uniós csúcson született megállapodásokat (a görög adósság csökkentésében, az uniós mentőalap méretének növelésében egyeztek meg az eurózóna vezetői), de az intézkedések kivitelezéséhez érdemi segítséget nem ajánlott fel a G20.

18:25
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Berlusconi az éttermekkel példálózik

Silvio Berlusconi olasz kormányfő a G20-csúcsot követően újságíróknak azt mondta, hogy Olaszországban nem érzik úgy az emberek, hogy válság lenne, az éttermek például mindig tele vannak. Berlusconi szerint ez is bizonyítja, hogy Olaszország stabilabb, mint például Franciaország és Nagy-Britannia.

19:04
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

A szavazásra visszatér a görög ellenzék

Helyi idő szerint éjfélre (magyar idő szerint 11-re) várható a szavazás a görög kormányról. Az ellenzék vezető erejét jelentő Új Demokrácia a parlamenti vita elején kivonult, de jelezték, hogy visszatérnek a szavazásra. A szavazás előtt beszédet mond Jeórjiosz Papandreu kormányfő.

19:45
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Hetvenen hallatnák a hangjukat a görög parlamentben

Hetven görög képviselő áll készen arra, hogy felszólaljon a parlamentben, még a késő esti bizalmi szavazás előtt. A kormánypártoknak csupán szűk többségük van a parlamentben, és egyelőre nem tudni, hogy tagjaik közül hányan fognak ellenszegülni a kormány politikájával.

19:52
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Az angol munkáspárti vezér elégedetlen az csúcstalálkozóval

Ed Miliband, a nagy-britanniai Munkáspárt vezetője szerint a G20-as csúcstalálkozó "üres" volt, és nem szabadott volna véget érnie egy "sokkal tisztább" megoldás nélkül.

20:06
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Zuhannak a részvények a G20-as csúcs után

Veszítettek az értékükből a részvények az amerikai tőzsdéken a G20-as csúcstalálkozó pénteki befejezése után. A Dow Jones 139 pontot, a Standard & Poor's 500-as indexe 15 pontot, a technológiai részvények alakulását mutató Nasdaq pedig 23 pontot esett.

20:44
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Az IMF-vezér szerint van elegendő tartalékuk a válságkezelésre

"Ebben a pillanatban elegendő tartalékunk van ahhoz, hogy szembenézzünk az igényekkel" - mondta az Economistnak Christine Lagarde IMF-vezér arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen tartalékai vannak a szervezetnek az európai válság kezelésére. Azt is hozzátette, hogy fokozódó igények esetében a csúcstalálkozón jelen lévő IMF-tagországok biztosítani fogják azt, hogy a szervezet tovább "játszhassa a rendszeres szerepét".

21:07
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Ezrek gyülekeznek a görög parlament közelében

Több ezer ember gyülekezik a parlamenthez közeli Szintagma téren Athénban. Többen közülük a Kommunista Párt zászlóit lengetik. Eközben a parlamentben megkezdődött a vita, a Guardian szerint több képviselő arról beszél, hogy "nélkülözhetetlen" egy egységkormány megalakítása.

21:33
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Puzzle-lal üti el az időt egy képviselő a görög parlamentben

Jeórjiosz Papakonsztantinu környezetvédelmi miniszter szerint "a legszélesebb elérhető megállapodás szükséges a politikai rendszerben" az EU-mentőcsomag ratifikálásához. A miniszter beszéde közben a BBC beszámolója szerint egy képviselőnek arra is van ideje, hogy megpróbáljon kirakni egy puzzle-t.

22:35
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Hallgatagok a görög szocialisták órákkal a bizalmi szavazás előtt

Legkevesebb nyolc szocialista képviselő nem árulta el, hogy támogatja-e majd Papandreu miniszterelnököt a késő este esedékes bizalmi szavazáson. A kormányzó erőknek csupán kétfős többségük van a görög parlamentben. Eközben egy szocialista képviselő arról beszélt a parlament előtt, hogy a miniszterelnöknek le kellene mondania, és egy nemzeti koalíciós kormányt kellene létrehozni.

23:10
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Megérkezett Papandreou

A görög miniszterelnök hamarosan elkezdi a beszédét, a magyar idő szerint 11-kor esedékes bizalmi szavazás előtt.

23:18
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Papandreou: A mentőcsomag "abszolút nemzeti érdek"

Megkezdte beszédét a görög miniszterelnök. Papandreou "abszolút nemzeti érdeknek" nevezte a mentőcsomagot, amely nélkülözhetetlen, és amely nagy lehetőséget jelent Görögország számára, hogy kezelni tudja az adósságát.

23:36
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Papandreu védi az ötletét

A Guardian szerint Papandreu beszéde egy hattyúdalnak hangzott, amint visszatekintett a válság kialakulásának okaira, majd szóba hozta saját eredményeit. Megvédte a népszavazási kezdeményezését, mondván, a demokrácia fontosabb a piacoknál. Az újság tudósítója szerint megindultság érződött a hangjában.

23:42
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

"Katasztrofális" lenne a választás

A miniszterelnök azt mondta, az előrehozott választás "katasztrofális" lenne, veszélyeztetné az ország számára elérhető létfontosságú forrásokat.

23:47
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Nem érdekli az újraválasztás

Papandreu felsorolta kormánya eredményeit, és hangsúlyozta, nem érdekli a pozíció, nem törődik azzal, hogy újraválasztják-e. Nagy tapsot kapott ezért pártja számos tagjától.

23:53
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

"Bízzanak a görögökben!"

Papandreu először arról beszélt, hogy Görögország nem lesz a pénzvilág szolgája, később viszont arra kérte a külföldieket, bízzanak a görögökben, akik az eddigi óriási küzdelmet folytatva megteszik, amit meg kell tenniük. Megerősítette, szombaton a görög köztársasági elnökhöz készül, hogy közölje vele: tárgyalásoknak kell kezdődnie a összes parlamenti párttal egy széles támogatottságot élvező nemzeti egységkormány megalakításáról

Befejezésként arra kérte a képviselőket, támogassák őt. Percekig tartó tapsot kapott.

00:02
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Berlusconinak nem kell az IMF hitele

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök a G20 cannes-i csúcstalálkozóján közölte, visszautasította az IMF kedvezményes hitel nyújtására vontatkozó ajánlatát, mert nem gondolja, hogy Olaszországnak szüksége lenne rá. Elfogadta viszont, hogy a szervezet monitorozza a takarékossági intézkedések végrehajtását - írta a Wall Street Journal internetes verziója.

00:08
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

A kommunisták nem kérnek az egységkormányból

A szavazás előtt még szót kért a kommunisták vezetője, Aleka Papariga, aki visszautasította a koalíciós kormányzás lehetőségét: szerinte erre azért van szüksége a jelenlegi kormánypártnak, mert az ország történetének "legbarbárabb" intézkedéssorozatára készül.

00:23
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Egy jelentkező már van

A BBC idézte a Reuters értesülését, mely szerint az egyik kis jobbközép párt vezetője, Dora Bakojanni jelezte, pártja kész részt venni az egységkormányban.

Közben Evangelosz Venizelosz pénzügyminiszter szólt a képviselőkhöz, azt mondta, az új kormányfelállásról tárgyalásokon kell dönteni.

00:31
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Venizelosz lesz a kormányfő?

Venizelosz stábjának egy tagja azt mondta a Guardian tudósítójának, hogy a pénzügyminiszter Papandreu helyére fog lépni (ilyen értesülések már korábban is keringtek). A görög média ugyanezt a következtetést vonta le abból, hogy Venizelosz beszédének végén Papandreu odalépett hozzá, és kezet fogott vele.

00:33
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a szavazás

A háromszáz képviselő egyenként szavaz, a procedúra akár fél óráig is eltarthat.

00:45
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

BBC: A káosz nem feltétlenül ér véget

A BBC athéni tudósítója, Matthew Price szerint bármi is lesz a szavazás végeredménye, az aligha vet véget a görög politikai káosznak, és így az eurózónában tapasztalható gazdasági bizonytalanságnak.

00:58
november 04, 2011
Vágólapra másolva!

Az ellenzék vezető ereje nem akar nagykoalíciót

A legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív Új Demokrácia (ND) vezetője, Antonisz Szamarasz visszautasítja a koalícós kormány ötletét, szerinte az előrehozott választás az egyetlen megoldás - a BBC szerint mindezt az ND egyik szóvivője mondta a Reuters hírügynökségnek.

A görög twitterezők azt találgatják, hogy az ND kimaradásával milyen összetételű lehet a koalíció. Több lehetőség is van, amivel 180 fős többség biztosítható a 300 fős parlamentben.