Matolcsy: Családi viszonyban vagyunk az IMF-fel

Események

Matolcsy György beszél az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának rendkívüli ülésén
Vágólapra másolva!
Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert a költségvetési bizottság kérdezi csütörtökön a gazdaság állapotáról. Olvassa el, hogyan zajlott a vita a kormánypárt és az ellenzék között az óriási érdeklődést kiváltó ülésen!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül75 bejegyzés
15:47
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy elfoglalt volt

Matolcsy Györgyöt eredetileg a múlt héten hallgatta volna meg a költségvetési bizottság, de a miniszter lemondta a találkozót egyéb "elfoglaltsága" miatt. A nemzetgazdasági miniszter múlt pénteken Brüsszelbe látogatott, hogy részt vegyen az uniós pénzügyminiszterek ülésén, amely a magyar túlzottdeficit-eljárás értékeléséről is tárgyalt. A miniszterek úgy döntöttek, lehetőséget adnak arra, hogy Magyarországot szankciókkal sújtsa az Európai Bizottság a költségvetési deficit elvárt fölötti szintje miatt.

15:54
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy üzengetett

A miniszter az elmúlt hetekben ritkán szerepelt nyilvánosság előtt. A minisztérium ehelyett közgazdászokkal folytatott vitát a sajtón keresztül. Matolcsy ellen szólalt fel Járai Zsigmond, és Kopits György a Költségvetési Tanács két volt elnöke. Mindkét közgazdásznak szokatlan közleménnyel válaszolt a minisztérium: Járainak azt bizonygatta, hogy kitűnő szellemi és fizikai állapotban van, másodszorra pedig a "Ki Kopits György és miért?" című közleményt adta ki a tárca.

16:00
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Óriási érdeklődés

Rengeteg ember vár Matolcsyra. Az [origo] újságírója úgy becsüli, legalább hatvanan lehetnek tíz perccel a kezdés előtt. A 27 bizottsági tagból jó, ha tíz már itt van. "Még soha ennyi ember nem volt egy költségvetési bizottsági ülésen" - mondja az [origo] újságírója, aki jópár ülésen részt vett már.

16:06
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy visszatért

Matolcsy megérkezett. Legutóbb akkor járt a költségvetési bizottságban, mielőtt kinevezték volna miniszterré, akkor a kötelező meghallgatásán volt.

16:08
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Mosolyog a miniszter

Matolcsy mosolyog, legalább tíz fotós fotózza, több kamera veszi - tudósított az [origo] munkatársa. Matolcsy mellett jelen van még Banai Péter, az NGM költségvetési helyettes államtitkára és Balog Ádám adóügyi helyettes államtitkár.

16:10
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Dugig van a terem

Dugig van a terem, lehetünk akár százan is - mondja tudósítónk. Majdnem minden bizottsági tag megérkezett, sok az újságíró és a szakértő.

16:11
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Tartható a költségvetés?

A bizottság határozatképes - állapította meg Nyikos László elnök. A bizottság jobbikos elnöke elmondta, hogy az ülést az ellenzéki tagok kezdeményezték, mert kockázatosnak érzik az idei költségvetést, amelyet december végén fogadott el a parlament. A növekedési pálya rosszabb lehet, az infláció magasabb. Tartható-e az idei költségvetés - ez a bizottsági ülés nagy kérdése.

16:13
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

"Rendkívüli időket élünk"

Matolcsy szót kap. Indokoltnak tartja a meghívást, rendkívüli időket élünk az EU-ban - mondja a miniszter.

16:15
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

"Új világot indítottuk"

A nemzetgazdasági miniszter szerint a válság új szakaszát éljük 2011 júliusa óta. "Mi 2010-ben új világot indítottuk" - tette hozzá. Azt állította, hogy 2010 második felében konszolidálták a költségvetést, amely szerinte enélkül 7 százalékos hiányt mutatott volna. 4,2 százalék lett végül a hiány.

16:16
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Máshogy számol az EU

A magán-nyugdíjpénztári vagyon egyes elemeinek felhasználása miatt tér el a magyar kimutatás szerinti egyenleg és az uniós módszertan - mondja Matolcsy. Előbbi 6 százalék feletti hiányt mutat, a másik 3 százalékát meghaladó többletet. Ha az egyszeri hatásoktól megtisztítanánk a magyar kimutatás szerinti hiányt, akkor is 3 százalék alatti hiányt kapnánk - állítja Matolcsy.

16:20
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

A tavalyi bizonyítványt magyarázza

Matolcsy még mindig a tavalyi bizonyítványt magyarázza. Az egyszeri tételeket sorolta, amelyből igen sok van: MFB-tőkeemelés, visszajáró áfa visszautalása, MÁV-adósság egy részének átvállalása, megyei önkormányzatok adósságának átvállalása többek közt.

16:22
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Jól halad a Széll Kálmán-terv

A nemzetgazdasági miniszter arról beszél, hogy folyik Magyarország újjászervezése és ez már hozza az első eredményeit. 2012 végéig a 2011 márciusában bejelentett Széll Kálmán-terv 83 százaléka megvalósul, mondja Matolcsy. (Eredetileg szinte minden intézkedést 2011 közepéig, illetve végéig ígért megvalósítani 2011 márciusában a kormány - a szerk.)

16:23
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Reális esély a növekedésre

Kockázatot jelent az eurózóna válsága az idei költségvetésre - mondja Matolcsy. Ezért lényegesnek tartja a miniszter, hogy 320 milliárdos tartalékkal rendelkezik a költségvetés. Az NGM meggyőződése, hogy reális lehetőség van idén a gazdasági növekedésre, igaz, csak fél százalékosra.

16:25
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Néhány bizottsági tag kezdi unni

Matolcsy elmondta, amit bő egy hónapja bejelentett, hogy átszámolták a költségvetést 299 forintos euróra és magasabb állampapír-hozamokra. Matolcsy eddig semmi újdonságot nem mondott - jelentette tudósítónk. Egy-egy bizottsági tag már támasztja a fejét.

16:27
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Az egykulcsos adó áldásait méltatja Matolcsy

Az arányos, egykulcsos adórendszerünk hatására már az első évben nőtt a munkahelyek száma, és fehéredett a gazdaság - állította Matolcsy az NGM elemzésére hivatkozva. Az NGM eddig nem publikálta ezt az elemzést.

16:28
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Legyőztük a deficitet

2004 óta mindig 3 százalék felett volt a költségvetés GDP-arányos hiánya, kivéve 2011-ben, és idén is kisebb lesz a deficit ennél - mondta a miniszter. Minden egyes szerkezeti reformot 2013-ra tovább kell vinni - mondja Matolcsy utalva a Széll Kálmán-terv intézkedéseire.

16:30
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy látja az egykulcsos gyerekeket

Még nem látják egyértelműen, hogy van-e hatása az egykulcsos adóra való áttérésnek a népesedésre, de az elmúlt év utolsó hónapjaiban lezajlott születési tendencia arra utal, hogy van pozitív hatása az egykulcsos, családi adókedvezménnyel feltupírozott adónak a születések számára - emeli ki Matolcsy.

16:32
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy várja a kérdéseket

Magas a külső pénzügyi függésünk, és az államadósság is, bár a növekedését megállították - hangsúlyozta Matolcsy, aki befejezte a mondandóját, és most várja a bizottsági tagok kérdéseit.

16:35
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Egyetért a bizalom visszaszerzésével?

Szekeres Imre, MSZP-s képviselő magához ragadta a szót. Azt kérdezi Matolcsytól, hogy egyetért-e olyan intézkedésekkel, amelyek a Magyarországgal szembeni bizalmat segítenek visszaszerezni. Olyan törvénymódosítással egyetért-e Matolcsy, ami a bírói függetlenséget teljes mértékben garantálja, illetve a Költségvetési Tanácsot megerősíti. Egyetért-e Matolcsy, hogy ha a válságadókat 2012 végén ki kell vezetni, a bankadót át kell alakítani, akkor ez a folyamat úgy menjen végbe, hogy a beruházások nőjenek.

16:38
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Nem kellene visszavonni az áfaemelést?

Nem kellene visszavonni az áfaemelést? - kérdezi Szekeres, hozzátéve, hogy nem kellene-e progresszívvé tenni az szja-rendszert, vagyis nem kéne-e sutba dobni az egykulcsos adót. Ha ezekkel nem ért egyet Matolcsy, akkor miért nem így akarja sarokba szorítani Szekeres Matolcsyt.

 

16:40
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Vágó a túl gyakori módosításokat kritizálja

Mikor lesznek képesek úgy megtervezni egy költségvetést, hogy ne kelljen évente többször átírni - kérdezi Vágó Gábor LMP-s képviselő. A képviselő arra utalhatott, hogy 2011-ben legalább háromszor módosították a költségvetési törvényt, és még így sem tudta eltalálni a tárca, mennyi is lesz év végén a hiány. Az NGM 220 milliárd forinttal tévedett év vége előtt nyolc nappal.

16:42
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Lesz változás a kiszámíthatatlanságban?

Lesz-e változás abban, hogy kiszámíthatatlan a magyar gazdaságpolitika - kérdezi Vágó Matolcsyt, de a miniszter csak jegyzetel, és néha bólint.

Fotó: Nagy Attila [origo]

16:44
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

A jobboldali közgazdászok szerint sem működik

"Ne vegye személyeskedésnek, kérem, miniszter úr" - kezd bele egy gondolatba Vágó. Szerinte nincs olyan nívós, jobboldalhoz sorolt közgazdász, aki nem a minisztériumban dolgozik, és aki azt mondaná, hogy működik a magyar gazdaságpolitika. Lesz-e változás a gazdaságpolitikában, és ön végre lemond-e a miniszteri posztjáról - kérdezi Vágó.

16:45
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Szijjártó: A Fidesz szívesen beszél a múltról

Szijjártó Péter, Orbán Viktor szóvivője kap szót, aki a költségvetési bizottság tagjaként szólal fel. Azzal kezdte, hogy az ellenzék hívatta össze az ülést. A Fidesz szívesen részt vesz abban a vitában, ami a múltról szól. Arról, hogy 2002 óta mi történt, hogyan jutott csődközelbe az ország, hogyan nőtt az államadósság 53 százalékról 80 százalék fölé, hogyan nőtt a munkanélküliség - mondta a kormányszóvivő.

16:50
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Saját kérdéseire válaszol Szijjártó

Ellenzékiek azt vitatják, hogy sikeres-e a miniszter és a gazdaságpolitika - mondja Szijjártó. "Nézzük meg, hogy sikerült-e 2010-ben 3,8 százalék körül tartani a hiányt? Igen" - mondta Szijjártó. Akkor is bírálták Matolcsyt, amikor bankadót vezetett be - tette hozzá. Már az újságírók nagy része is unottan ül. A gazdaságpolitika és Matolcsy sikere, hogy idén egy kicsit csak, de nőni tud a magyar gazdaság ilyen európai helyzetben - mondta Szijjártó.

16:54
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

"Óriási bravúrt vitt végbe az NGM"

Amikor progresszív adórendszert használt Magyarország, akkor azt a középosztály sínylette meg leginkább - mondta Szijjártó. Az egykulcsos szja-rendszer viszont az alulról nyitott középosztály számára a legkedvezőbb szerinte. Óriási bravúrt vitt végbe az NGM azzal, hogy egykulcsos adórendszert dolgozott ki, és még családi kedvezményt is beépített - mondta Szijjártó. (Idén valójában kétkulcsos az adórendszer, 202 ezer forint alatti bérnél 16, afeletti jövedelemből 21,16 százalékos adóterhet vonnak le - a szerk.)

16:56
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Szijjártó betartotta a szavát

Szijjártó azt mondta a beszéde elején, hogy a Fidesz szívesen beszél a múltról. Ez valóban így van, mert még mindig a kormányszóvivő beszél. Az újságírók közül sokan már nem is jegyzetelnek.

Fotó: Nagy Attila [origo]

16:58
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Kiderült, mit tanult Szijjártó a közgázon

"Mi azt tanultuk a közgazdasági egyetemen, hogy a fogyasztást sok minden befolyásolja" - folytatta Szijjártó. "Amikor azt hallja nap, mint nap az ember, hogy az őt körül vevő világ ingatag, akkor nem fogja elkölteni azt a pénzt maradéktalanul, ami nála van" - érvelt. A kormányszóvivő valószínűleg azt magyarázta, hogy a várakozások ellenére miért nem indult be a fogyasztás.

17:00
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

"Egy sikeres miniszterrel ülünk szemben"

"Egy sikeres miniszterrel ülünk szemben" - zárja mondandóját Szijjártó. A teremben levők elkezdtek reménykedni, hogy visszatér az izgalom. Az NGM-es költségvetési helyettes államtitkár nem tudott mást csinálni, mint a magával hozott szakértői anyagot böngészgetni, amíg Szijjártó beszélt.

17:02
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Nyikos: Furcsa védőbeszéd, nem is volt vád

Nyikos László levezető elnök szerint furcsa, hogy védőbeszédet mondott Szijjártó Matolcsy védelmében, mert igazi vádbeszéd még nem is hangzott el. Matolcsy következik a válaszadással.

17:04
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy tudja, meddig tart a terhesség

Az egykulcsos, családi adókedvezménnyel kiegészített adórendszerről már a 2010 nyarán tett bejelentések megmozgatták a magyar családok fantáziáját - állította Matolcsy. A beszédéből azt derült ki, hogy tisztában van azzal, hogy 9 hónap a terhesség időtartama. Ez tükröződik most vissza a szerinte emelkedő születésszámban, holott csak 2011. január 1-jén lépett hatályba az egykulcsos adó.

Fotó: Nagy Attila [origo]

17:08
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Példátlanul megerősített a Költségvetési Tanács

A Költségvetési Tanácsot példátlan módon megerősítettük - mondta Matolcsy. (Oblath Gábor, az eredeti KT egyik tagja ezt másképp gondolja, szerinte szétverték, lebutították a KT-t. Olvassa el az [origo]-nak adott interjúját!) Matolcsy arra utalt, hogy a 2013-as költségvetés lesz az első, amikor a KT jóváhagyása nélkül nem lehet elfogadni a költségvetést.

17:10
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy a magánnyugdíj hibájáról beszél

Óriási hiba volt kötelező módon bevezetni a magán-nyugdíjpénztári rendszert itt Közép-Európában - mondja Matolcsy hozzátéve, hogy az Orbán-kormány fel is számolta a rendszert.

17:12
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Önként léptek vissza az államhoz az emberek

Józan átalakítás, nem államosítás volt a rendszer átalakítása, amit tavaly hajtott végre az Orbán-kormány - állítja Matolcsy. Szerinte mindenki, aki visszalépett az államhoz, önként lépett vissza.

17:13
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Megtartják a társasági adó szintjét

Nem fogják emelni a társasági adót, ígéri Matolcsy, aki hitet tesz a 10 százalékos adó mellett.

17:13
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Módosítják a jegybanktörvényt

A jegybanktörvényt módosítják, és visszavonják a jegybank és a PSZÁF összevonását lehetővé tevő passzust is - mondja Matolcsy. Ezt már Orbán Viktor is mondta kedden, miután Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt.

17:16
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Nem bírja el a középosztály a kétkulcsos adót

Bárhol fenn lehet tartani a progresszív, vagyis legalább kétkulcsos adórendszert, ahol van pénz és ahol elbírja a középosztály - mondja Matolcsy. Ezzel azt is mondja közvetve, hogy nálunk nincs pénz és a középosztály csak az egykulcsos adórendszert bírja el.

17:20
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Sikerek megszorítás nélkül

A magyar gazdaságpolitikát azért támadják sokan, mert megszorítások nélkül éri el a sikereket - mondja Matolcsy. (Idén az adócsomag 400-500 milliárdos adóemelést tartalmaz, a kiadási oldalon is legalább ekkora takarékosság van - a szerk.) Szerinte okos, józan lépés a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer felszámolása.

17:22
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy a meghallgatásán - kép

Fotó: Nagy Attila [origo]

17:23
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

"Nagyon kellett az egykulcsos adó"

Nagyon kellett az egykulcsos adóval tavaly a középosztálynál hagyott 400 milliárd forint, hogy a gazdaság tavaly a felszínen maradjon.

17:24
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Elektronikus útdíjban bízik Matolcsy

Matolcsy reméli, hogy az illetékes tárca (az NFM) hathatós lépéseket fog tenni az elektronikus útdíj bevezetésére. Tudósítónk szerint 2011 márciusában 2013 elejére ígérték a bevezetést, de pár hónapja már arról szóltak a hírek, hogy ebben a ciklusban már nem lesz bevezetve.

17:25
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Mennyit ér a nyugdíjvagyon?

Matolcsy kitért az érdemi válaszadás elől abban a kérdésben, hogy mennyit ér most a nyugdíjpénztári vagyon, amit az állam magához vett. Vannak likvid és nem olyan likvid (könnyen értékesíthető és nem könnyen értékesíthető) vagyonelemek - mondta Matolcsy. Ezzel le is zárta a kérdést a költségvetésért felelős miniszter.

17:31
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Szijjártót is lepipálta Matolcsy

Az újságírók még bírják, de néhány szakértő már kiment a teremből. Matolcsy többet beszélt, mint Szijjártó.

Fotó: Nagy Attila [origo]

17:33
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Varga embere figyeli Matolcsy szavait

A terem ajtajában a Miniszterelnökség egyik szakértője figyel és jegyzetel, írja, mit mond Matolcsy. Tudósítónk szerint ő Varga Mihály stábjába tartozik.

17:35
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Hagyományos és nem hagyományos eszközök

Előbb utóbb majd mindenki rájön arra, hogy voltak hagyományos és nem hagyományos eszközök, de Magyarországot csak a nem hagyományos eszközökkel lehetett megerősíteni, megmenteni - mondta Matolcsy, és befejezte második felszólalását.

17:39
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Részmunkaidősök Matolcsy foglalkoztattjai

A korábban fideszes, de a parlementbe már a párton kívülről, függetlenként bejutott Molnár Oszkár kapja meg a szót. Rámutatott, hogy szép az a 42 ezres szám, amennyivel több fő dolgozik ma, mint egy éve, ahogyan erre Matolcsy is rámutatott, de Molnár szerint ez csak azért van, mert 4 órás munkaidőben foglalkoztatott közmunkásokat fogadott fel az állam.

17:42
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Csendben körmölnek az államtitkárok

A két helyettes államtitkár néha jegyzetel, néha felnéz, és csendben van. Tudósítónk szerint semmi újdonságot nem hallott a hivatalnok.

17:44
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Presztízsberuházás a Kossuth tér felújítása

Molnár Oszkár felháborodottan beszél a Kossuth tér rekonstrukciójáról, ami szerinte presztízsberuházás, és nagyon sok milliárd forintba fog kerülni. Ezt a pénzt miért nem a kis- és középvállalkozóknak adják? Vagy miért nem vidéki utakat újítanak fel - kérdezi a független képviselő.

17:47
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

"Ha nem voltak megszorítások..."

Nézzenek szét vidéken, hogyan élnek az emberek - szólította fel Matolcsyt Molnár, aki szerint ha nem voltak megszorítások, akkor vajon miért élnek ilyen cudarul a vidékiek.

17:52
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Balla kioktatta az MSZP-t

Balla György fideszes képviselő kap szót. A múltról beszélt percek óta, majd kioktatta a szocialistákat, akik jelezték, hogy reflektálnának. 5 perc szünetet rendelt el az elnök.

Fotó: Nagy Attila [origo]
Balla György

18:06
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Adócsökkentés után több adószámla

A szünet után folytatódik az ülés. Boldvai László szocialista képviselő kezdi a második menetet. Matolcsy meghirdette adóadminisztrációs terhek csökkentését, ezzel szemben 16 adószámlával több van most, mint egy éve. Ez akkor hogy van? - kérdezte Boldvai.

18:08
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Az euró ára akkor és most

Nézzük meg, a kormányátadás-átvétel idején mennyi volt az euró ára és a frankárfolyam, és mennyi most - veti fel Boldvai.

18:17
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Több százmilliárdos kockázat

Nincs fedezet az idei költségvetésben a BKV megsegítésére, aztán a Malév-ügyre sem, mondja Boldvai. Aztán az állam által átvett önkormányzati intézmények többet fognak felemészteni, mint a költségvetésbe betervezett 90 milliárd forint. A kórházak működtetése is többe fog kerülni - sorolja a politikus, hogy miért tartja rossznak a jövő évi költségvetést. Összesen 400-500 milliárdos kockázat van, amire nincs felkészülve a költségvetés, és zárolásra lesz szükség.

18:19
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

"Önökre nem érdemes figyelni"

Babák Mihály fideszes politikus azt mondta, reménykedett abban, hogy a mai ülést nem a demagógia fogja uralni, nem hazugságokat kell hallgatni az ellenzék részéről. "Ostoba az a kormánypárt, amelyik nem figyel az ellenzék kritikájára, de önök hiteltelenek, önökre nem érdemes figyelni" - oktatta ki Babák a vele szemben ülő szocialistákat.

18:25
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Hamis, külföldi sajtóvádak

Az önök által gerjesztett és alaptalan, hamis külföldi sajtóvádakkal is meg kell küzdenünk - mondta Babák a szocialistákra nézve. Szijjártó Péter Orbán Viktor európai parlamenti felszólalása előtt arról beszélt, hogy baloldali támadás éri Magyarországot.

18:30
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy védi a munkahelyeit

A 42 ezer új munkahely reális, létező munkahely, mondta Matolcsy, aki elismerte, hogy több mint 250 ezren vannak 2-4-6 órás munkaidőben dolgozó közmunkások, akik 3-4 hónapig dolgoznak.

18:32
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Már a Hír Tv sem bírja tovább

Matolcsy még beszél, eközben a HírTv tudósítói is elmennek az ülésről.

18:35
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

A Diákhitel 2 megújítja a felsőoktatást

Mindenki számára kinyitja a lehetőséget a Diákhitel 2-konstrukció, amely 2 százalékos kamattal felvehető hitelt nyújt azoknak, akik a felsőoktatásban akarnak tanulni - mondta Matolcsy. Szerinte ez hozzájárul ahhoz, hogy minőségileg is megújuljon a magyar felsőoktatás. A külföldi befektetők és magyar vállalkozók kérésére megemelték 50 százalékkal a mérnökök, természettudományos, informatikai képzésben részt vevők számát a felsőoktatásban - tette hozzá.

18:39
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Nem moroghatnak az emberek

Az örökség és a válság miatt morognak olyan sokan Magyarországon, hiszen a kormány nem alkalmazott megszorítást, ezért nem is moroghatnak az emberek.

18:40
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Átmeneti a tehernövelő tehercsökkentés

Mi valóban elindultunk egy bürokráciacsökkentési irányban, az adószámlák számának növekedése csak átmeneti dolog - mondta Matolcsy. Az NGM-ben elemzik a helyzetet, és ha az ideiglenességet le lehet szűkíteni, akkor leszűkítik.

18:42
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Nem ér a forintárfolyammal támadni

Nem tisztességes felróni a kormánynak azt, hogy hogyan áll most a forintárfolyam és hogyan állt 2010 tavaszán, mert nézni kéne azt is, hogy az euró hogyan áll a frankkal szemben, meg nézni kéne a cseh korona és a lengyel zloty árfolyamát is - válaszolt Matolcsy Boldvai hozzászólására. (2010 áprilisának végén 265-270 forint körül volt az euró árfolyama, jelenleg 295 forint, de január első hetében 324 forint is volt - a szerk.)

Fotó: Nagy Attila [origo]

18:50
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Siker, hogy viszik ki a pénzt az országból?

A sikeres gazdaságpolitika jele, hogy egyre többen viszik ki pénzüket külföldre? - kérdezi Puch László szocialista képviselő.

18:53
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Ne a múltról beszéljen, hanem az IMF-ről

Arról kéne beszélni, hogy milyen gazdaságpolitikai változásokat fog megkövetelni az IMF-hitel, bökte oda Matolcsynak Puch, nem pedig arról három órán keresztül, hogy mi volt a múltban.

18:59
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

"Akkor lesz partner az ellenzék..."

Akkor lesz partner az ellenzék a nagy átalakításokhoz, ha párbeszéd lesz a kormányoldal és az ellenzék között, és ha nem az alsó jövedelemi réteget terhelik az átalakítások - mondta Puch.

19:02
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Papírból olvassa, mire büszke Hermann

Arra vagyok büszke, hogy sikerült megállítani az ország szekerét, hogy az szakadékba zuhanjon - olvassa fel a papírból Hermann István fideszes politikus.

19:05
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy elküldte az IMF-et, majd segítséget kért

Hogyan értékeli Matolcsy miniszter úr a saját szavait - kérdezte Nyikos bizottsági elnök utalva arra, hogy az IMF visszahívása előtt három nappal Matolcsy a parlamentben osztotta ki az IMF-et.

19:06
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Lesz újra pénzügyminisztérium?

Lesz újra pénzügyminisztérium? - kérdezi Nyikos. Matolcsy jegyzetel. Van olyan ötlet az ön fejében, hogy újra stabilizációs alappal rukkol elő? - szögezi a kérdést Matolcsynak a bizottság jobbikos elnöke.

19:12
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy: Semmi nincs rendben

Sikerjelentésről szó nincs, semmi nincs rendben, de első jeleiben sikeresnek tűnő gazdaságpolitikai fordulat, megújítás az, amit 2010 közepén végrehajtott a kormány - veszi át a szót Matolcsy.

19:13
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

A privátbanki ügyfelek viszik ki a pénzt

A privát banki ügyfelek valóban menekített, menekít ki pénzt, de nem csak Magyarországon van ez így - állítja Matolcsy.

19:19
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Döbbenetes, hogy a bankok elviszik a pénzt

A döbbenetes az, hogy a külföldi tulajdonú, itt működő bankok eldöntötték, hogy forrásokat vonnak ki Magyarországról - mondta Matolcsy. (A bankadó és a végtörlesztés miatt csökkent a bankok hitelkihelyezése, és erre figyelmeztették is a kormányt a szakértők a döntések meghozatala előtt - a szerk.)

19:21
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Miért kéne örülni, hogy az IMF kényszerít?

Miért kéne örülni annak, hogy valaki más, például az IMF vagy az EU kikényszerít valamit belőlünk? - kérdez vissza Matolcsy. A tömegközlekedés átalakítása a mi érdekünk is, teszi hozzá rögtön.

19:27
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy: Családi viszonyban vagyunk az IMF-fel

Családi viszonyban állunk az IMF-fel, válaszol Matolcsy Nyikosnak. Részvényesei vagyunk, résztulajdonosok vagyunk.

A miniszter szerint most is van pénzügyminisztérium, benne van a Nemzetgazdasági Minisztériumban. "És most felépítjük a tervezési funkciót, ez megkésett, de jó lépés" - mondta magabiztosan a miniszter. Az NGM egyik államtitkársága mögött áll majd egy tervezési hivatal - mondta.

19:29
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Extrém helyzetekben beavatkozunk

Extrém helyzetekben beavatkozunk, nem engedhető meg, hogy 3 százalék fölé menjen a hiány - reagált Matolcsy a bizottsági elnök kérdésére.

19:34
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Véget ért az ülés

Matolcsy befejezte a válaszadást, és a bizottsági ülés is véget ért.

19:45
január 26, 2012
Vágólapra másolva!

Összefoglaló a meghallgatásról

Politikusokkal, szakértőkkel és újságírókkal telt meg a parlament költségvetési bizottságának ülésterme csütörtökön, amikor az ellenzék kezdeményezésére meghallgatták Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert. Az ellenzék támadta a miniszter politikájának több elemét, első sorban az egykulcsos adót. A miniszter azonban dicsérte az adórendszert, szerinte segített megakadályozni vele a gazdasági visszaesést, sőt a miniszter szerint talán már látható a gyerekek születésszámának emelkedése is.

A fideszes képviselők a szocialistákat támadták, a szocialisták azt vetették a kormány szemére, hogy nem lehet sikeres az a gazdaságpolitika, ahol az emberek külföldre menekítik a pénzüket. Matolcsy szerint csak a privátbanki ügyfelek tesznek így. Egy másik szocialista kritika arról szólt, hogy az adórendszer egyszerűsítése ellenére tizenhattal több adószámla lett a kormányalakítás óta, Matolcsy szerint ez csak átmeneti állapot.

A miniszter arról is beszélt, hogy "semmi sincs rendben", nem akar sikerjelentést adni, de annak sem kell örülni, ha az IMF vagy az EU kényszerít ki reformokat. Az IMF-ről, amelyet három nappal azelőtt osztott ki Matolcsy, hogy segítségért fordult hozzá, úgy beszélt a miniszter, hogy Magyarország "családi viszonyban" áll a szervezettel.