Matolcsy megduplázná a GDP-t

Események

Vágólapra másolva!
A külpiaci értekezlet hétfői megnyitóján Matolcsy György gazdasági, Németh Lászlóné fejlesztési és Martonyi János külügyminiszter tartott előadást. Matolcsy kijelentette, 15 év alatt a duplájára kell emelni Magyarország gazdasági teljesítményét, ehhez pedig "öt égtáj felé kell nyitni". Martonyi szerint nyitottabbnak kell lennünk, Némethné pedig közölte, nem tett le a kormány az új Malévról, jelenleg is tárgyal róla.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül39 bejegyzés
09:53
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy és Némethné nevetgél

Németh Lászlóné és Matolcsy nevetgélve beszélgetnek. Majd Matolcsy közli a jelenlévőkkel, hogy Martonyi János külügyminiszterre "még egy kicsit várni kell és utána kezdünk". 

Matolcsy és a miniszter asszony papírokkal bíbelődtek, majd a nemzetgazdasági miniszter belekortyolt a kávéjába, utána pedig a papírjait rendezgette.

Közben elfoglalta helyét az emelvényen Hidvéghi Balázs, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára.

10:00
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Tele a terem

A Nemzetgazdasági Minisztérium Szemere utcai épületének díszterme túl szűknek bizonyult, akadnak meghívottak, akiknek nem jutott hely, ők azon tanakodtak, hogy hova álljanak és megjegyezték, hogy nem lehet felmenni a karzatra. Matolcsy kortyolgatott, Martonyi még sehol.

Hidvéghi megkezdi megnyitó beszédét, jelzi, hogy Martonyi később érkezik. Megköszönte a külgazdasági diplomatáknak, hogy eljöttek. Az emelvényen foglalt még helyet Feldmann Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

10:05
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy: Családi körben vagyunk

Matolcsy kezdett. Jó meleg hétvége után, most is jó meleg lesz - mondta. Úgy gondolom, hogy az uniós csúcs is meleg volt - mondta Matolcsy. Hozzátette: most családi körben vagyunk, mi egy kis család vagyunk.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

10:10
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Megduplázzuk a magyar gazdaságot

Egy másik család mellénk állt, köztük Szlovákia, Csehország, Nagy-Britannia, Svédország, amikor az Európai Bizottság ajánlásaival szemben Magyarországot támogatta - utalt a Magyarországgal szembeni eljárásokra.

Világosan célul kell választanunk egy dinamikus 15 évet. Olyan EU-ban kell működni, ahol az eurózónában 1 százalékos bővülés lesz. Közben a zónán kívüliek 3 százalékos növekedést mutathatnak. 2025-2030 körül a mostani 100 milliárd eurós GDP-t a duplájára kell növelni. Ez a miniszter szerint akkor is teljesíthető, ha álomnak tűnik.

10:13
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

50 százalékos államadósságot is lát Matolcsy

Matolcsy szerint az adósságból való növekedés nem megoldás. Az államadósságot le kell építeni. Az nyer, aki nem adósságból, hanem beruházásokra és a tőkére építi a növekedést,. Belátható időn belül Magyarország  államadóssága a GDP 50 százalékra fog csökkenni - jelentett ki a miniszter. "A termelésre kell építeni. A pénzügyi szolgáltatásokra épülő gazdaság megdöglött."

10:17
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy: Három magyar gazdaság van

Legalább három gazdaság van egy országban. Magyarországon ez a globális gazdaságba integrálódott gazdaság, egy kárpát-medencei, régiós gazdaság és a helyi gazdaság. Ez a három féle gazdaság minden országban működik Matolcsy szerint.

A régiós államok gyorsan növekednek - mondta Matolcsy és hozzátette, az Európán kívüli országokkal egyre bővülnek a kapcsolatok. Egyensúlyt kell teremteni a nyugati és keleti kapcsolatok között.

10:20
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy: Afrika is cél

A miniszter szerint egészségessé vált az államháztartás, és ezt már az EU is elismerte. Szép eredményeket értünk el a közmunka terén, megtörtént a költségvetési konszolidáció - tette hozzá. Valamilyen módon a kis cégeknek is részt kell venniük a termelésben és az importtermékek kiváltásában - tette hozzá.

A növekedés és a munkahelyteremtés a kulcs. Rá kell hangolni a gazdaságot a munkahelyek bővítésére és exportoffenzívát kell indítani a keleti piacok felé. Matolcsy többek között Kínát, Indonéziát említette, de afrikai országokban is lát lehetőséget.

10:25
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Alacsony adók kellenek

Minden eszközzel a versenyképességet kell növelni. Az egységnyi munkaerőköltség 23 százalékkal csökkent az utóbbi öt évben. Versenyképesnek kell lenni a tudásban, termelésben, adózásban. Matolcsy kijelentette, hogy alacsony adószintre van szükség a kitűzött cél megvalósításához, azaz a GDP megduplázásához.

10:30
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Öt égtáj felé nyit Matolcsy

Öt égtáj felé kell nyitni - mondta Matolcsy. A középső égtáj belül van, az a kelet-európai, arra is nyitni kell, mert a mi igazi családunk a Kárpát-medencén belül található. Egy kis magyar cégnek nincs esélye, hogy Kínába exportáljon, de a belső piacon sikeres lehet.

10:33
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy: Kicsi, de fontos pont vagyunk

A keleti piacok mellett a nyugati piacokkal is tartani kell a kapcsolatot. A német exportba kell beépíteni a magyar exportot - mondta Matolcsy. Közben megérkezett Martonyi János külügyminiszter.

Kína felől kis pont vagyunk, de fontosak. Kicsik, de fontosak - ismétli Matolcsy előadásában. Szerinte elsőrangú logisztikai hely Magyarország Kínából nézve.

10:35
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Kis résekben nőne nagyra a miniszter

A magyar működés alkalmas olyan technológiai résekben új találmányokra, amelyekre szükségük van az ázsiaiaknak, köztük a kínaiaknak. Nagyon fontos az is, hogy az EU egy kiegyensúlyozó szerepet tölt be az Egyesült Államokkal szemben.

Mit kell exportálni - teszi fel a kérdést Matolcsy. Kis résekben kell nagyra nőni. Sok ország lett így sikeres, Svédország, Ausztria, Dánia. Lehet, hogy csak Sanghaj  egy részén veszik majd az adott magyar terméket, de fontos, hogy növeljük ezeknek a kivitelét. Olyan termékeket kell adni, amelyek mögött van tudás, gyártóbázis - állítja a miniszter.

A nagy cégeknek, befektetőknek az egyetemek közelében kell letelepedniük, hogy kihasználhassák a tudásbázist - teszi hozzá.

10:40
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy levett órával és teleírt papírral ad elő - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

10:43
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábiába is megy majd magyar áru

Meg fog alakulni az első kereskedőház, amely kis magyar cégek exportját segíti. Emögött állami garancia lesz. Lehetővé fog válni, hogy például Szaúd-Arábiába lehessen szállítani magyar termékeket.

Matolcsy zárszóként azt mondta, a magyar gazdaság számára a legfontosabb a növekedés a munkahelyteremtés és ezzel párhuzamosan a meginduló exportoffenzíva.

10:46
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy egy pohár vízzel adja át Martonyinak a szót

Matolcsy befejezte. Önt egy pohár vizet Martonyinak, aki megkezdi előadását.

10:51
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

A külpolitika támogatja a külgazdaságot

Martonyi: A külgazdaság és a külpolitika klasszikus téma. Utóbbinak az egyik alapvető célkitűzése, hogy az előbbi támogassa. Van egy másik aspektus, hogy a nagyhatalmak a külgazdaság-politikájukba politikai elemeket tesznek. Így próbálnak előrébb jutni.

10:52
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Martonyi: Nem túli, kívüli

A szóhasználatunk átalakult: korábban határon túli magyarokról, most határon kívüli magyarokról beszélünk. Aki járja a világot, látja, hogy ahol van még erős magyar közösség, az rendkívüli erős tényező külgazdasági szempontból - mondta Martonyi.

10:53
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Első Németország, második a régió

Magyarországnak különleges adottságai vannak a régióban a külügyminiszter szerint. A Németország utáni legfontosabb partnereink: Románia, Szlovákia és Ausztria. Ez mutatja, hogy a térség nagyon fontos.

10:54
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Élre törünk a régiós diplomáciában

Jó viszonyt kell kiépíteni a szomszédokkal - nem csak a fizikai szomszédokkal, hanem a régiós országokkal is. 2013 nyarán Magyarország átveszi a Visegrádi négyek ügyeinek diplomáciai intézését és a közép-európai kezdeményezés vezetését. Ezért kulcsfontosságú lesz a következő év - állította Martonyi.

10:57
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Ne a konfliktusokat hangsúlyozzuk!

A közös kelet-európai külpolitika fontos, az együttműködést kell hangsúlyozni kifelé, nem a konfliktusokat. Ha nem a belső konfliktusokról szólnak a hírek, hanem ha látják, hogy épül az ország és fejlődik a gazdaság, akkor felfgyelnek majd ránk a befektetők - mondta Martonyi.

10:59
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Mindig lesznek fanyalgók

Számítsunk arra, hogy lesznek szkeptikusok, fanyalgók, akiknek semmi sem jó, hiába születnek eredmények - figyelmeztetett Martonyi János.

11:02
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Martonyi: Nem a sokmilliárd euró a lényeg

A sokunk által szorgalmazott egyetemleges felelősség az adósságok visszafizetésére az igazi áttörés az EU-csúcson, nem pedig a több mint 100 milliárd eurós csomag - jelentette ki a külügyminiszter.

11:04
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Nem kell a föderális Európán vitatkozni

Martonyi szerint nem kell azon vitatkozni, hogy kell-e föderális Európa, ez a hatvanas években volt terítéken. Most arról van szó, hogy vannak "abszolút kényszerűségek", amelyek abba az irányba mutatnak, hogy egy valódi monetáris és gazdasági unió jöjjön lére. Emellett erősíteni kell a közös külpolitikát.

11:06
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Nemzetek helyett nemzeti közösségek

Az alkotmányos identitáshoz nem szabad nyúlni. Önmagában véve a nemzetek Európája kifejezés nem használható, ehelyett a nemzeti közösségek Európájáról van szó. Utóbbi kiépítésén kell fáradozni.

11:08
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Martonyi: Nyitottabbnak kell lennünk

Martonyi is fontosnak nevezte a globális, ezen belül keleti külgazdasági nyitást. Külpolitikai szempontból ez azt lenti, hogy nyitottabbaknak kell lennünk a világban.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

11:09
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

A távoli dolgok nem is távoliak

Jobban oda kell figyelni a távolinak tűnő dolgokkal, mert azok nem is távoliak, hanem mind itt vannak. Ilyen a szegénység, a tömegpusztító fegyverek problémája. A külügyminiszter nagyon fontosnak nevezte a Matolcsy által ötödik égtájnak nevezett régiós piacot és az ottani fejlődést.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

11:10
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Az energia viszi el a pénzünket

Az a többletet, amit Magyarország megtermel az uniós országokkal bonyolított exporttal, elviszi az energiaszámla. Ha ezt leszámítjuk, akkor jól áll a magyar külkereskedelem - fogalmazott Martonyi.

11:13
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Martonyi: A protokoll után kezdődjön a munka!

A magyar külkereskedelem betegsége, hogy vannak magas szintű diplomáciai látogatások, de később nincs jelentős eredmény. A miniszterelnök látogatása csak egy esemény, azzal nincs vége, ha elszállt a repülője a látogatás után. Sőt, utána kell elkezdeni a munkát, és eredményeket elérni. - tanácsolta a jelenlévőknek a külügyminiszter.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Németh Lászlóné felkészül

11:16
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Németh Lászlóné jön

Martonyi befejezte, Németh Lászlóné következik.

11:17
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Martonyi nem várta meg a következő előadást

Mielőtt a fejlesztési miniszter megkezdte előadását, Martonyi kiballagott a teremből.

11:19
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Megegyeztek a Kassa-Miskolc sztrádáról

Németh Lászlóné közölte, fontos egyeztetések voltak a szomszédos országokkal különböző gazdasági kérdésekről, fejlesztésekről. A legtöbbször, 12-szer Szlovákiával tárgyaltak a szakemberek. Egyebek mellett megállapodás született a Kassa-Miskolc sztráda metszéspontjáról.

11:21
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy a papírjait bújja

Miután Némethné bekkezdett, Matolcsy rövid ideig egy dokumentumot böngészett.

11:23
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Némethné: Nem tettünk le az új Malévról!

Nem tettünk le arról, hogy létrejöjjön egy budapesti központú légitársaság - közölte a fejlesztési miniszter, és hozzátette: tárgyalunk befektetőknek a kérdésről.

11:26
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

A cél a gázverseny

Az energiapolitikáról nemzetközi kontextusban szabad csak beszélni - jelentette ki Némethné. A magyar gázpiacról azt mondta, a cél a valódi versenyhelyzet megteremtése. Ehhez megfelelő fizikai infrastruktúra kiépítésére van szükség.

11:28
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

A szlovák gázvezeték 35 milliárdba fáj

A magyar-szlovák gázvezetéket kiemelt projektként kezeli a kormány. A tervezett költség 35 milliárd, amelynek a negyede EU-támogatásból jöhet össze.

11:30
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Némethné: Emelni kell az atomenergia arányát

A nukleáris energiáról szólva elmondta, 2030-ra Magyarországnak el kell érnie, hogy a mai 40 százalékról 60 százalékra emelkedjen az atomenergia aránya.

11:32
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Oroszok, franciák, koreaiak bővítenék Paksot

A paksi bővítést az MVM fogja megvalósítani, a beruházás iránt többek között német, orosz, francia és dél-koreai cég érdeklődik.

11:34
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Felajánlkoztunk a szaúdiaknak

Együttműködnénk különböző energiaprojektekben Szaúd-Arábiával. "Javasoltuk magyar cégek részvételét a különböző szaúdi beruházásokban, alállomások építésben, karbantartásában" - mondta a fejlesztési miniszter.

 

Fotó: Hajdú D. András [origo]

11:42
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Némethné: Hatékonyabb lett a pénzosztás

A tárcavezető szerint hatékonyabb lett a források elosztása. Az egyik legfontosabb eredmény, hogy létrejött a fejlesztési kabinet. Emellett egy 50 milliárdos alap létrehozására fog sor kerülni annak érdekében, hogy az önerőt biztosítani tudják a pályázók számára.

11:47
július 01, 2012
Vágólapra másolva!

Vége az élő közvetítésünknek

Németh Lászlóné is befejezte előadását, közvetítésünket lezárjuk.

Matolcsy György gazdasági miniszter szokás szerint nagyívű tervekkel, ambiciózus célkitűzésekkel és meghökkentő képekkel tűzdelt beszédet tartott. Ezúttal sem hagyta ki, hogy a termelésre kell építeni, mert a pénzügyi szolgáltatásokra épülő gazdaság "megdöglött" - ehhez pedig szerinte "öt égtáj felé kell nyitni", a régiós piac lenne az ötödik. Martonyi János külügyminiszter főleg a diplomácia és a külgazdaság összefüggáseiről beszélt, magyar betegségnek nevezve azt, hogy a látványos államvezetői látogatásoknak kevés a gyakorlati eredményük. Azt is mondta, hogy nyitottabbaknak kell lennünk, többek között kelet felé is. Németh Lászlóné fejlesztési miniszter olyan konkrét projektek állásáról, jelentőségéről értekezett, mint egy új budapesti központú légitársaság (a kormány még nerm tett le rólal), a paksi bővítés (oroszok, franciák, koreaiak érdeklődnek a beruházás iránt) és a magyar-szlovák gázvezeték.