Sötét hetet zártak a New York-i indexek

Vágólapra másolva!
Vegyesen zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók pénteken, a DJIA indexe a pozitív tartományban fejezte be a napot a 150 pontos napközbeni mínusz után. A technológiai index viszont tovább esett, s így egy hét alatt 4,7 százalékkal vékonyodott.
Vágólapra másolva!

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,14 százalék (3,16 pont) csökkenéssel 2255,88 ponton zárt. Ezzel a mutató ezen a héten 4,7 százalékot veszített értékéből. Általában inkább negatív volt a hangulat a New Yorki-i börzén a hét végér, ezt jelentősen erősítette a vártnál rosszabb amerikai munkanélküliségi adatok.

Augusztusban a vártnál sokkal jobban, 84 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma. Eközben a munkanélküliség szintje négy és fél éves csúcsra, 6,1 százalékra került. Ezek az adatok tovább fokozták a lakáspiac összeomlásának tovagyűrűző hatásaival kapcsolatos aggályokat. A júliusi munkanélküliségi szint 5,7 százalék volt.

A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója pénteken 0,29 százalékkal (32,73 ponttal) 11 220,96 pontra erősödött. A tőzsdemutatók az előző négy napot veszteséggel zárták. A héten a DJIA indexe így 2,8 százalékkal gyengült.

A pénteki kereskedés döntő részére a kiábrándító foglalkoztatási adat nyomta rá a bélyegét. A technológiai ágazat papírjait a Nokia bejelentése gyengítette. A finn mobilgyártó pénteken jelezte, hogy a folyó negyedévben csökken a globális piaci részesedése a kialakult árverseny miatt, amiben nem kíván részt venni. A második negyedévben a Nokia 122 millió készüléket értékesített, ezzel a világpiaci részesedése 40 százalékos volt.

A nap nagy vesztesei közé tartozott Merrill Lynch, miután a Goldman Sachs eladásra javasolta a befektetési bank részvényét, hangsúlyozva: nagy valószínűséggel újabb leírások válnak majd szükségessé a kétes jelzálog befektetések miatt. Pénteken gyengültek az olajipari részvények is a kőolaj másfél dollárt meghaladó árcsökkenése miatt. A kereskedés utolsó közel egy órájában változott az általános kép. A tőzsdemutatók addigi jelentős vesztesége mérséklődni kezdett, a DJIA indexe pedig a csütörtöki záró szint fölé emelkedett, miután a befektetők vásárolni kezdték a pénzügyi papírokat.