A Fehér Ház szerint lehet még tőkeinjekció

Vágólapra másolva!
A Fehér Ház nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy újabb szövetségi tőkeinjekciókkal mentenek meg az összeomlástól pénzintézeteket.
Vágólapra másolva!

Dana Perino szóvivő szerdán közölte: "a kormány irányítani szeretne, ahol érdemes, cselekedni, és úgy kormányozni, hogy korlátozza a nagyobb pénzügyi károk hatását a gazdaságra".

A szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) előző este közölte, hogy kétéves, 85 milliárd dolláros hitelt nyújt a világ legnagyobb biztosítójának, az American International Groupnak (AIG), hogy megmentse az összeomlástól. A kölcsönért cserébe a kormány 79,9 százalékos tőkerészesedést szerez az AIG-ben. A Fed történetében ez a legnagyobb egyszeri tőkeinjekció. A Fehér Ház szóvivője védte a döntést, amelyet megfigyelők az AIG államosításaként értékelnek. A szóvivő közölte: a biztosító szövetségi átvétele újabb lépés az amerikai gazdaság védelmében és annak megelőzésére, hogy az embereket további károk érjék.

Perino kifejtette, talán zavarba ejtő lehet az amerikaiak számára, hogy a kormány egyes vállalatoknak segít, másokat pedig bukni hagy. "Nehéz időket élünk" - jegyezte meg, és leszögezte, hogy a továbbiakban minden vállalat esetében, amelyet az összeomlás fenyeget, egyedi döntés fog születni.

John McCain republikánus elnökjelölt szerdán kijelentette, hogy véget kell vetni a "Wall Street-i kaszinó kultúrának". Demokrata vetélytársa, Barack Obama azt követelte, hogy védjék meg az egyszerű befektetőket a pénzpiaci válságban. McCain, aki korábban a piaci dereguláció híve volt, csatlakozott Obamához abban, hogy új szabályozásra van szükség a bankszektorban tapasztalható "engedékenység" felszámolására.