Moszkva bukta a legnagyobbat, bár ki se nyitott

Vágólapra másolva!
Az orosz tőzsdék pénteken valószínűleg kinyitnak, miután két napig szinte teljesen szünetelt a kereskedés. Amíg nyitva voltak, a legrosszabb mutatókat produkálták a világ húsz legnagyobb értékpapírpiaca közül, legalábbis ezen a héten.
Vágólapra másolva!

Az orosz tőzsde volt a Bloomberg szerint ezen a héten a legolcsóbb a világ legnagyobb tőzsdéi között. A dollárban jegyzett RTS börzén az RTS Index 21 százalékot esett, a rubelben jegyzett MICEX indexe pedig 25 százalékkal.

Pedig az orosz tőzsde az elmúlt évtized legjobb befektetése volt, ez emelkedett a legjobban a vezető börzék közül, mindaddig, amíg meg nem indult a grúz háború, és Putyin miniszterelnök nem indított offenzívát az egyik legnagyobb acélgyár, a Mecsel ellen idén nyáron. Ezt fokozta az elmúlt napokban-hetekben a nemzetközi hitelválság, ezért zuhantak különösen nagyot az orosz részvények.

A hatóságok gyakorlatilag két napja nem engedik kinyitni ezek után a moszkvai tőzsdét, hiszen szerdán a nap nagy részében zárva volt az RTS és a MICEX, csütörtökön pedig ki sem nyitottak a piacok.

Pénteken már valószínűleg kinyitnak a börzék, mert időközben Dmitrij Medvegyev orosz elnök 20 milliárd dolláros segélycsomagot ígért a kereskedés fellendítésére.