Kormánypénzt kapott a Dexia is

Vágólapra másolva!
A belga, a francia és a luxemburgi kormány 6,4 milliárd eurós tőkeinjekcióval segíti az amerikai jelzáloghitel-piaci válság miatt bajba jutott, Magyarországon is érdekelt Dexia bankcsoportot - jelentette be kedd reggel Yves Leterme belga miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A belga kormány és belga befektetők 3 milliárd eurót adnak, a francia kormány 1 milliárddal, a francia állami tulajdonban lévő Caisse de Depots (CDC) 2 milliárddal, a luxemburgi kormány 376 millió euróval járul hozzá a tőkeemeléshez.

A francia-belga bank elsősorban a közszféra finanszírozására szakosodott. Magyarországon a Dexia Kommunalkredit Hungary Kft. a bécsi székhelyű Dexia Kommunalkredit Bank AG-hoz tartozik. Ez utóbbi a Dexia Credit Local és az osztrák Kommunalkredit Austria AG közös leánybankja.

Magyarország is fontos a Dexiának

A közép-kelet-európai régió jelentős helyet foglal el a bankcsoport stratégiájában. A Dexia 6 országban van jelen és Magyarországon 2006 áprilisa óta kínálja szolgáltatásait.

A Dexia magyar honlapján az olvasható, hogy "az állami szektorra specializált bankként" a Dexia Kommunalkredit Bank AG magyarországi egységén keresztül finanszírozást kínál a közszférarának, önkormányzatoknak, állami alapoknak, egyetemeknek, régióknak, vállalatoknak, állami tulajdonban lévő vállalatoknak, közműveknek és az állami szektor ellátóinak. A Dexia Kommunalkredit Hungary az egészségügyre, a közművesítésre, oktatásra, kultúrára, állami építkezésekre és az állami költségvetés finanszírozására szakosodott.

Mosnier: Business as usual

Mosnier Zsuzsanna, a Dexia magyar vezérigazgatója elmondta az origo-nak, hogy itthon a cég pénzügyi szolgáltató, nem bankként tevékenykedik, ezért kft. a társasági formájuk. Magyarországon üzleteket generálnak a bécsi és néha a párizsi központ számára.

Mosnier hangsúlyozta, hogy a mostani tőkeemeléssel a cég likviditási (fizetőképességi) helyzete javul, de eddig sem volt ezzel probléma. "Business as usual" - fogalmazott, vagyis a szokásos üzleti tevékenység zajlik - tette hozzá. A vezérigazgató egyébként kedden is egy magyar önkormányzati konferencián vett részt, ahol cégét mutatta be.

Az MFB-nek és a magyar államnak is intéztek hitelt

A Dexia honlapja szerint bilaterális (kétoldalú) alapon a Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) részére 2005 decemberében kötelezvénytranzakciót bonyolított le két 50 millió eurós részfolyósításban. Két bilaterális hitelt is intézett a MÁV-nak 2005 decemberében 28,5 milliárd forintért és 2006 áprilisában 9,6 milliárd forintért.

A Dexia Kommunalkredit Bank AG társszervezőként volt tevékeny a 1 milliárd eurós magyar állam kötvénykibocsátásában 2006 januárjában és az MFB-nél is segített egy 500 millió eurós kötvénytranzakcióban 2006 márciusában.

Autópályát is finanszíroztak Magyarországon

A Dexia Csoport egyedüli könyvvezetőként és vezető bankként volt tevékeny az M6 refinanszírozási tranzakcióban a Duna Autópálya Koncesssziós Rt. javára. A tranzakció teljes összege 412 millió euró volt.

2007 februárjában a Dexia Kommunalkredit Bank AG 100 millió eurós bilaterális hitelt folyósított az Eximbank Rt.-nek általános célokra.