Visszajött a BUX

Vágólapra másolva!
A BUX 437,06 pontos, 2,91 százalékos csökkenéssel, 14 577,46 ponton zárt pénteken. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 8-9 százalékos mínuszban volt szinte egész nap, a kereskedés végére viszont visszatornázta magát a közel 3 százalékos esésig.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A részvénypiac forgalma magas volt, 63,1 milliárd forintot tett ki, a vezető részvények közül a Richter nyereséggel zárt, a másik három papírnak csökkent az árfolyama az előző napi záráshoz képest.

A BUX 5,27 százalékos mínuszban, 14.223 ponton nyitott, majd a kereskedés első órájában 13.060 pontig süllyedt az értéke, ami 13 százalékkal, csaknem kétezer ponttal volt alacsonyabb az előző napi zárónál.

A részvények kétharmadának néhány percig szünetelt a kereskedése, mert áresésük meghaladta a 10 százalékos ármozgási limitet. A blue chipek közül az OTP, a Mol és a Magyar Telekom kereskedését is szüneteltetni kellett, e papírok vesztesége elérte a maximálisan megengedett 15 százalékot is. Az FHB és a Pannunion részvényeinek kereskedése viszont a 10 százalékot meghaladó áremelkedés miatt szünetelt.

A megkérdezett tőzsdei szakértők egyetértettek abban, hogy a nap végi viszonylagos emelkedést az amerikai részvénypiacon végbement pozitív fordulat váltotta ki: a Dow Jones index a kezdeti mínusz 700 pont után a pozitív tartományba emelkedett. Ennek hatására az európai tőzsdeindexek vesztesége is jelentősen mérséklődött.

Az amerikai piac nyitása után először úgy látszott, hogy ma lesz a "világvége" - fogalmazott Kovács Krisztián, a Concorde Értékpapír elemzője, hozzátéve, hogy ezután meglepetésre plusz 1 százalékig emelkedett a New York-i tőzsdeindex. Véleménye szerint oldódott ugyan a "jeges pánik", de ez csak egy pillanatnyi hangulat, és nem tudni, mi következik ezután.

Az OTP-vel kapcsolatban a Concorde elemzője elmondta: az a nagy eladó, aki az előző nap zárásban megjelent, pénteken reggel is folytatta még az eladásait, később azonban "eltűnt a piacról".

Nézze meg Hamecz István, az OTP Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójának nyilatkozatát!

Varjú Péter, az Erste Bank üzletkötője szerint a nap főszereplője az OTP volt, a bankpapír árfolyama nagy forgalom mellett széles sávban mozgott. A piaci szereplők azt sejtették, hogy a bank vásárolja saját részvényeit. Ez be is igazolódott: piaczárás után az OTP bejelentette, hogy több mint 3,6 millió darab saját részvényt vett pénteken.

A kereskedő szerint a piacok hangulatát továbbra is főként az amerikai események határozzák meg, a piaci szereplő az onnan érkező hírektől várnak iránymutatást.

A zárás előtti percekben valamennyi vezető papír árfolyamát följebb húzták. Kuti Ákos, a CashLine elemzője szerint a BUX zárás előtti magához térése halvány reménysugarat jelent, kérdés, hogy ez meddig tart ki és hat-e tartósan a piacra.

A Richter és az FHB esetében a záráskor kötött ügyletek emelték hirtelen 9-10 százalékos pluszba a papírok árfolyamát. Ilyenkor a BÉT döntése a felfüggesztésről tulajdonképpen már csak formális, nincs jelentősége az elemző szerint.

Az OTP-részvények ára 6,61 százalékkal 3600 forintra esett, ami tulajdonképpen szintén jó eredmény, miután a bankpapír árfolyama 14 százalékos mínuszban is volt a nap folyamán. Az OTP-részvényekkel hatalmas, 48,44 milliárd forgalommal kereskedtek, így ez adta a tőzsdei forgalom nagy részét. Ennek negyedét a bank saját vásárlásai tették ki. A pénzintézet ugyanis közölte a tőzsde honlapján, hogy pénteken 3 628 900 darab OTP-részvényt vásárolt 3463 forintos átlagáron a börzén.

A Mol 8,04 százalékos eséssel, 11 500 forinton zárt 7,72 milliárdos forgalommal. A Magyar Telekom árfolyama 3,72 százalékkal 698 forintra csökkent, forgalma 2,31 milliárd forintot tett ki.

A Richter 9,5 százalékkal erősödött, 31 645 forinton zárta a kereskedést 3,03 milliárdos forgalommal. A FHB-papírok pedig több mint 10 (10,86) százalékkal drágultak, 970 forinton zárt. Az EGIS ennél sokkal rosszabbul végzett, 14,96 százalékos eséssel 9950 forintra zuhant az árfolyam.

A kis- és közepes részvények alapján számolt BUMIX-mutató 7,76 százalékkal, 135,06 ponttal 1604,71 ponton zárta a hetet.