Gyurcsány: Változik a növekedési, inflációs és bérpálya

Vágólapra másolva!
Változik a jövő évi költségvetéshez tartózó növekedési, inflációs, és béralakulási mutató - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden az Országos Érdekegyeztetési Tanács (OÉT) tagjaival folytatott konzultáció utáni tájékoztatón, ahol a szombati nemzeti csúcs előkészítését vitatták.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A kormány most azzal számol, hogy a korábbinál kisebb növekedés kisebb inflációval jár együtt, miközben a bérjövedelmek az inflációval egyező mértékben emelkednek - jelezte Gyurcsány Ferenc. A kormányfő hangsúlyozta: "fontos, hogy egyezség jöjjön létre a nemzeti csúcson az azonnali lépésekről, majd 2009. évről".

A miniszterelnök közölte: az elfogadott betétvédelmi törvény nemcsak a lakossági betétekre nyújt garanciát 13 millió forintig, de a vállalkozói betétekre is.

A munkavállalókat képviselő Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke elmondta, hogy a keddi találkozón "töröltük a bérbefagyasztás kifejezést a jövő évi bértárgyalások kapcsán". Az OÉT pénteki ülésén folytatódnak a bértárgyalások. Ezt megerősítette Futó Péter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke, aki szerint a tárgyalások három legfontosabb eleme a stabilitás, az összefogás és a bizalom.

A kormány hétfőn vonta vissza az adótörvények módosítására vonatkozó javaslatát. Szintén visszavették a költségvetési előterjesztést, a válság miatt ugyanis újra kell gondolni a büdzsét. A Pénzügyminisztérium arról tájékoztatta hétfőn az [origo]-t, hogy pénteken nyújtják be a Parlamentnek a költségvetés új tervezetét.