Wallenbergék 550 milliárd forintot vesztettek

Vágólapra másolva!
A svéd befektetőcsoport, az Investor AB jelentős veszteséget szenvedett el az idei jelzálogválságon. A részvényárak zuhanása miatt a részvényenkénti nettó eszközérték (Net Asset Value/NAV) 170 svéd koronára esett 2008 szeptember végére, míg egy évvel korábban ez az érték 228 korona volt - írja a Spiegel Online.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az Investor a svéd Wallenberg család befektetési vállalata. A cég veszteségei több mint 21 milliárd svéd koronára rúgtak január és szeptember között, ez átszámítva 550 milliárd forintnak felel meg. Az előző év hasonló időszakában 18,9 milliárd koronás nyereség volt az Investor teljesítménye.

A veszteség oka a stockholmi székhelyű cég indoklása szerint néhány nagyobb befektetés értékcsökkenése volt. A részvényárfolyamok elsősorban a Skandinaviska Enskilda Banken AB és a Telefon AB L.M. Ericsson esetében zuhantak.

Electrolux és Gripen

A Wikipedia szerint a Wallenberg családnak, illetve az Investor AB-nak olyan cégekben van még részesedése, mint az ABB energiaipari cég, az Electrolux háztartásigép-gyártó cég vagy a Saab repülőgépipari és hadiipari részlegei.

A magyar honvédség Gripenjei is részben Saab-gyártmányok, az Electroluxnak pedig több üzeme is van Magyarországon, így Jászberényben és Nyíregyházán is van egy-egy gyára.

Légitársaságok: SAS és Spanair

A német Lufthansa, amelynek neve az utóbbi időben több légitársasági felvásárlási ügyletben is lehetséges vevőként merült fel, idén szeptemberben állítólag szemet vetett a skandináv SAS légitársaságra, amelynek átvételét vizsgálja a német cég.

Az SAS részben szintén a Wallenbergek érdekeltsége (7 százalékuk van a cégben), miközben három skandináv állam, Svédország, Dánia és Norvégia is társtulajdonos. Az SAS leányvállalata az a Spanair, amelynek gépe néhány hónapja súlyos balesetet szenvedett Madridban.