Gyurcsány: elég erős a magyar bankrendszer

Vágólapra másolva!
Folyamatos kezdeményezésekkel kell üzenni a piacoknak, hogy Magyarország gazdasága, költségvetési és pénzügyi pozíciója, a magyar bankrendszer elég erős ahhoz, hogy kibírja a pénzügyi válság okozta nyomást - hangoztatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Az európai uniós tagországok állam- és kormányfői találkozóját megelőzően nyilatkozva hozzátette: úgy látja, a magyar gazdaságban az alapok erősek, de az országra hatással van a világban tapasztalható bizonytalanság.

Gyurcsány bejelentette, hogy annak érdekében, hogy a magyar nemzeti érdekek védelme hatékonyabb legyen, arra kérték Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, hogy közösen képviseljék Európában, a különböző pártcsoportoknál azt, "amit a kormány kidolgozott és ami az európai integrációs bizottságban is támogatást nyert".

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodásról elmondta, az elsősorban lehetőség az ország számára, hogy megerősítse pozícióját. Az IMF kulcsfontosságú partnere Magyarországnak, abba a szövetségesi körbe tartozik, amelyet az ország vezetése az adott helyzetben kidolgozott gazdaságpolitika támogatásához keres - emelte ki nyilatkozataiban.

Kitért arra is, hogy Magyarország folyamatosan államkötvény-kibocsátással finanszírozza az államháztartás hiányát és újítja meg a régebbi kötvényeket. A megállapodás lehetőséget adhat arra, hogy "az ország a nemzetközi pénzügyi rendszerben a mai kötvényekben megtestesülő hozamelvárásoknál lényegesen olcsóbb forrást talál" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Európai összefogás a pénzügyi rendszer védelmére

A most kezdődött kétnapos csúcstalálkozó céljairól elmondta: azért jöttek, hogy a lehető legnagyobb védelmet biztosítsák a magyar és az európai pénzügyi rendszernek, és ezzel a védelemmel segítsék az európai és a magyar gazdaságot, elkerülhetővé tegyék a mély recessziót.

Emlékeztetett arra, hogy José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnöknek szándékában áll felkérni egy szakértői csoportot, amely kidolgozza az egységes európai felügyelet kialakításának feltételeit.

A miniszterelnök szerint Magyarország azt is szeretné, hogy rugalmasabb legyen az európai szabályozás, gyorsabban tudjon válaszolni az olyan típusú helyzetekre, mint a mostani. Ez igaz az uniós felzárkóztatási, kohéziós politikára, arra, hogy hogyan tudják felhasználni ezeket a támogatásokat, és igaz általában a költségvetési politikára - fűzte hozzá.

Egy kérdés kapcsán felhívta a figyelmet, hogy az egész régió gyengélkedik, hullámzó a hangulat a pénzpiacokon. Mint mondta, "hétfőn úgy láttuk, hogy a támadás első hullámát kivédtük, de óvatosnak kell lenni".