Szegény Sonyt a jen is húzza

Vágólapra másolva!
A második negyedben 72 százalékkal csökkent a Sony adózott eredménye, miután a globális pénzügyi válság következményeként a fogyasztók kevesebb elektronikai berendezést vásároltak, az erős jen miatt pedig a tengerentúli eladások alakultak kedvezőtlenül.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Sony bevételének 80 százaléka származik külföldről, ezért rendkívül érzékeny az árfolyamváltozásokra. Az adózott eredmény 20,8 milliárd jen (214 millió dollár) volt a július-szeptember közötti időszakban, 71,8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 73,7 milliárd jennél. A bevétel 0,5 százalékkal 2,072 ezer milliárd jenre(21,4 milliárd dollár) esett.

A Sony már a múlt héten drámai mértékben csökkentette a 2009. márciussal végződő pénzügyi évre vonatkozó profit előrejelzését: 150 milliárd jen (1,5 milliárd dollár) adózott eredményt vár, 59 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál, 9 ezer milliárd jenes (92,8 milliárd dollár) bevétel mellett, ami 1 százalékkal haladja majd az idei évit.

Elemzők kiszámolták, hogy a Sony számára 7 milliárd jen (70 millió dollár) veszteséget jelent a japán valuta egy jennel való erősödése az euróval szemben, és 4 milliárd jennel (40 millió dollár) lesz kisebb a profitja, ha a valuta egy jennel lesz erősebb a dollárral szemben.